Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turkmėnistane vyksta prezidento rinkimai

Turkmėnistane sekmadienį vyksta šalies prezidento rinkimai, per kuriuos dabartinis lyderis Gurbanguly Berdymuchamedovas, be jokių abejonių, pratęs savo valdymą.
Gurbanguly Berdymuchamedovas
Gurbanguly Berdymuchamedovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rinkimų apylinkės šioje Centrinės Azijos šalyje atsidarė 8 val. vietos laiku.

Kaip pranešė Turkmėnijos centrinė rinkimų ir referendumo komisija, į rinkėjų sąrašus įtraukti 2 mln. 987 tūkst. 324 žmonės.

Pagal galiojančius Turkmėnistano įstatymus, rinkimai laikomi įvykę, jeigu juose balsuoja daugiau kaip 50 proc. užregistruotų rinkėjų.

Rinkėjai turės išrinkti valstybės vadovą iš 8 kandidatų, iš kurių 6 iškėlė visuomeninės organizacijos ir susivienijimai, 2 – piliečių iniciatyvinės grupės.

Favoritu laikomas dabartinis prezidentas G.Berdymuchamedovas, kuris pradėjo vadovauti šaliai 2007 metais, kai staiga mirė jo pirmtakas Saparmuradas Nijazovas.

Valdant G.Berdymuchamedovui įvyko kai kurių valstybės politikos pokyčių, kuriais buvo siekiama apriboti asmens kultą, klestėjusį esant S.Nijazovui.

G.Berdymuchamedovas atsisakė, kad visa liaudis švęstų jo gimimo dieną, atšaukė privalomus koncertus, skirtus jo apsilankymams šalies regionuose, taip pat ištikimybės prezidentui priesaiką, kurią duodavo tarnautojai studentai ir moksleiviai.

Pirmą kartą po to, kai Turkmėnija atgavo nepriklausomybę, į prezidento rinkimus pakviesta tarptautinių stebėtojų, tarp jų iš NVS.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) atsisakė atsiųsti stebėtojų į rinkimus, pareikšdama, kad Turkmėnijoje, kaip ir anksčiau, apribotos teisės ir laisvės, o politinio rungtyniavimo principas neveikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas