Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turtingiausi pasaulio teroristai: „Islamo valstybė“ uždirba iš naftos ir net cemento

Nafta, dujos, prekyba žmonių organais, turto prievartavimas, duoklės ir pagrobimai – tai tik dalis šaltinių, iš kur turtus semia „Islamo valstybė“, kurios nariai prisipažino įvykdę kruvinus teroro išpuolius Paryžiuje. Kaip rašo tvn24bis.pl, „Islamo valstybės“ dienos pajamos gali siekti kelis milijonus dolerių, kas daro ją turtingiausia pasaulio teroristine organizacija.
IS džihadistai
IS džihadistai / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

1. Nafta

„Islamo valstybė“ (IS) kas mėnesį uždirba iki 50 mln. eurų parduodama naftą. Kaip tik tai jai leidžia išlaikyti įgytą valdžią Sirijos ir Irako teritorijose. Pasak „International Business Times“, naftos pardavimai yra didžiausias grupuotės finansavimo šaltinis, leidžiantis atkurti savo infrastruktūrą ir tęsti karinius veiksmus. IS kontrabandininkai pardavinėja naftą po 10-35 dolerius už barelį, kai jos kaina tarptautinėse rinkose siekia apie 50 dolerių.

Nafta per tarpininkus plaukia į Turkiją. Ankara spalį paskelbė aktyviau kovosianti su šia kontrabanda, nuo rugsėjo pabaigos saugumo pajėgos užfiksavo per 3,3 tūkst. nelegalaus pervežimo atvejų.

Naujausiais skaičiavimais, IS vien Sirijoje per dieną gali išgauti 30 tūkst. barelių naftos, dar apie 10-20 tūkst. barelių išgaunama Irake. Palyginti OPEC priklausančios šalys per dieną tiekia į rinką 30 tūkst. barelių naftos. Atliktas spalį tyrimas rodo, kad IS per metus gali iš naftos uždirbti nuo 730 mln. dolerių iki 1,460 mlrd. dolerių per metus.

2. Gamtinės dujos

Gamtinės dujos yra dar vienas itin pelningas šaltinis IS, kuri kontroliuoja kelis dujų telkinius Sirijoje ir Irake. Pajamos iš šių pardavimų gali siekti beveik milijardą dolerių per metus, arba pusę tiek, jeigu parduodama su 50 proc. nuolaida.

3. Fosforas, cementas ir siera

Kontroliuodama didžiules teritorijas, turtingas gamtiniais ištekliais, IS kraunasi sau turtus tiekdama fosforą, sierą ir cementą. Vien fosforo kasykla Al-Anbaro provincijoje gali per metus atnešti milijardus dolerių.

Atliktas spalį tyrimas rodo, kad IS per metus gali iš naftos uždirbti nuo 730 mln. dolerių iki 1,460 mlrd. dolerių per metus.

IS užgrobė ir fabriką, gaminantį sieros bei fosforo rūgštį, pajamos iš jo per metus net su 50 proc. nuolaida pardavinėjant gaminius gali siekti apie 300 mln. dolerių.

Irako ir Sirijos didžiausias cemento gamyklas irgi perėmė IS, metinė suma pardavinėjant perpus pigiau, nei rinkos kaina, irgi bus panaši – apie 300 mln. dolerių.

4. Žemės ūkis

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos teigimu, provincijos, kurias Irake kontroliuoja IS, turi derlingiausias žemes ir užaugina 40 proc. visos šalies kviečių bei per 53 proc. miežių derliaus. Taip pat IS užgrobė valstybines Irako kelių provincijų perdirbimo įmones, kuriose buvo 1,1 mln. tonų kviečių. Dalis šių grūdų išvežta į Siriją, kur jie sumalti, o miltai pardavinėjami vietos rinkoje, teigia šaltiniai Irako Vyriausybėje. 

Prekyba juodojoje rinkoje kviečiais, net taikant 50 proc. nuolaidą, per metus IS atneša apie 120 mln. dolerių, pridėjus dar ir miežius, ši suma išauga iki 200 mln. dolerių kasmet.

VIDEO: Paryžiuje – kruvinas penktadienis.

5. Narkotikai, turto prievartavimas, pagrobimai, pinigų plovimas

IS naudojasi ir mafijai, o ne revoliucionieriams labiau būdingais pinigų gavimo metodais. Pernai rugpjūtį JAV organizacija „Council on Foreign Relations“ paskelbė, kad kai Mosulo miestas buvo dar valdomas Irako, IS kas mėnesį susižerdavo 8 mln. dolerių reketuodama vietos įmones. IS užimtos teritorijos didėja, didėja ir pajamos iš tokios veiklos. Džihadistai grobia ir humanitarinę pagalbą, skirtą Irako bei Šiaurės Sirijos gyventojams.

Teroristai uždirba ir grobdami žmones, vogdami ir plėšdami juos. Ne paskutinėje vietoje atsiduria ir prekyba narkotikais bei pinigų plovimas, kuriam, pasak CNN, IS turi parengusi visą programą.

6. Prekyba palaikais ir žmogaus organais

To IS, pasak „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, ėmėsi krentant naftos kainoms. Tarkim, už nukauto kurdo kūną prašoma 10-20 tūkst. dolerių išpirkos. O Irako ambasadorius Jungtinėse Tautose yra atkreipęs dėmesį į prekybą žmogaus organais, kadangi Irake buvo rasta palaidotų kūnų be inkstų.

Kaip spėjama, keliasdešimt gydytojų, kurie atsisakė dalyvauti nelegalioje organų prekyboje, buvo nužudyti. Bet kai kurie ekspertai vis dėlto abejoja, ar teroristai turi tiek medicininių ir techninių galimybių užsiimti tokia veikla.

7. Prekyba moterimis ir vaikais

Labiausiai IS vertina vaikus nuo vienerių iki devynerių metų, už juos prašoma 165 dolerių.

Rugpjūtį aukštas pareigas Jungtinių Tautų organizacijoje einanti Zainab Bangura tikino, kad džihadistai platina brošiūras, kuriose įvardijamos pardavinėjamų moterų ir vaikų kainos. Vieną merginą gali įsigyti ir 5-6 vyrai, neretai teroristai mergaites už tūkstančius dolerių perparduoda jų tėvams.

Labiausiai IS vertina vaikus nuo vienerių iki devynerių metų, už juos prašoma 165 dolerių. Toliau eina 10-20 metų mergaitės, kurios kainuoja po 124 dolerius, nes vyresnės jau tekainuoja 60 dolerių ir mažiau. Vis dėlto tokio kainoraščio tikrumas nėra patvirtintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas