Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrėjai: išpuolio Niujorke kaltinamasis sakė esąs patenkintas savo veiksmais

Niujorke mirtiną išpuolį įvykdžiusį kaltinamąjį įkvėpė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vaizdo įrašai. Užpuolikas ataką Niujorke planavo du mėnesius, buvo išsinuomojęs pikapą ir treniravosi atlikti staigius posūkius.
S.Sajipovas
S.Saipovas sakė esąs patenkintas savo veiksmais / „Scanpix“/AP nuotr.

Šios detalės buvo išdėstytos baudžiamajame ieškinyje, pagal kurį imigrantui iš Uzbekistano Sayfullui Saipovui buvo pateikti kaltinimai terorizmu.

Baudžiamajame ieškinyje nurodoma, kad įtariamasis išpuolio datą pasirinko neatsitiktinai – jis taikėsi į Heloviną švęsti besirengiančius žmones. Iš įvykio vietos mėginusį sprukti užpuoliką sustabdė policijos paleista kulka. Vėliau jis paprašė, kad jo ligoninės palatoje būtų pakabinta IS vėliava. Vyras sakė „esąs patenkintas savo veiksmais“, nurodė tyrėjai.

Į teismo salę atvežtas neįgaliojo vežimėlyje S.Saipovas laikomas suimtas be teisės būti paleistam už užstatą. Pagal jam iškeltus kaltinimus vyrui gali būti skirta mirties bausmė.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) taip pat apklausė asmenis, galimai turinčius informacijos apie užpuoliko veiksmus prieš išpuolį. Tarp apklaustųjų buvo ir vienas vyras iš Uzbekistano.

29-erių S.Saipovui kaltinimai pateikti kitą dieną po aštuonių žmonių gyvybes nusinešusio išpuolio netoli Pasaulio prekybos centro.

D.Pattonas: „Pažadu jums, kad šio teismo proceso metu mūsų elgesys su ponu Saipovu daugiau pasakys apie mus negu apie jį.“

Tyrėjai keliose valstijose mėgina kuo greičiau išsiaiškinti, kokie buvo S.Saipovo veiksmai prieš ataką ir dėl kokių priežasčių įvykdytas šis išpuolis. Anot tyrėjų, į pastarąjį klausimą padeda atsakyti S.Saipovo paliktas ir greta pikapo rastas raštelis: „Islamiška malda. Ji išliks.“ Ši frazė dažnai siejama su „Islamo valstybės“ grupuote.

S.Saipovo telefone taip pat rasta teroristinės organizacijos propagandinės medžiagos, ieškinyje nurodė FTB.

Antrankiais surakintomis rankomis ir ant kojų uždėtomis grandinėmis S.Saipovas teisme klausėsi, kaip vertėjas rusų kalba informuoja jį apie jo teises, ir linksėjo galva. Prie teismo durų kaltinamajam paskirtas advokatas Davidas Pattonas sakė tikisi, kad „bus leista vykti teismo procesams“.

„Pažadu jums, kad šio teismo proceso metu mūsų elgesys su ponu Saipovu daugiau pasakys apie mus negu apie jį“, – sakė D.Pattonas.

Išpuoliui ruošėsi jau seniai

FTB buvo paskelbusi, kad ieško dar vieno uzbeko, galimo S.Saipovo bendražygio, Muchamadzoiro Kadirovo, bet nepraėjus nė 1,5 val. pranešė, kad jį rado. Vienas pareigūnas sakė, kad M.Kadirovas yra S.Saipovo draugas, bet su išpuoliu tikriausiai niekaip nesusijęs.

S.Saipovas – vedęs trijų vaikų tėvas – anksčiau dirbo krovininio sunkvežimio vairuotoju ir bendrovės „Uber“ vairuotoju. Užpuolikas ataką pradėjo planuoti prieš metus, o prieš porą mėnesių apsisprendė išpuolį vykdyti pikapu, sakoma jam pateiktame ieškinyje.

Per pastarąsias savaites S.Saipovas internete ieškojo informacijos apie Heloviną Niujorke ir išsinuomojo pikapą, kad galėtų pasitreniruoti su juo daryti staigius posūkius. Išpuoliui rengti jis pasirinko maršrutą per žemutinį Manhatano greitkelį. Jis ir iš pradžių tikėjosi toliau tęsti išpuolį ir suvažinėti daugiau žmonių ant Bruklino tilto, rašoma pateiktuose kaltinimuose.

Iššokęs iš automobilio užpuolikas mojavo dviem pneumatiniais ginklais ir arabiškai šaukė „Dievas yra visų didžiausias“, jo kuprinėje dar rasta ir peilių.

Vis dėlto antradienį S.Saipovas nuomotą pikapą nukreipė į dviračių taką prie upės ir pusantro kilometro milžinišku greičiu traiškė dviratininkus ir pėsčiuosius, kol galiausiai atsitrenkė į mokyklinį autobusą, sakė pareigūnai. Iššokęs iš automobilio užpuolikas mojavo dviem pneumatiniais ginklais ir arabiškai šaukė „Dievas yra visų didžiausias“, jo kuprinėje dar rasta ir peilių.

Per pastaruosius kelerius metus „Islamo valstybė“ savo sekėjus internete ragina automobiliais, peiliais ir kitomis lengvai pasiekiamomis priemonėmis savo šalyse žudyti žmones. Nuo 2016 metų vidurio mirtinų išpuolių panaudojant automobilius buvo įvykdyta Anglijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje.

S.Saipovas teisme pasirodė praėjus keletui valandų po JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimo, kad jis svarstys galimybę S.Saipovą išsiųsti į Gvantanamo kalėjimą Kuboje. Šiai idėjai paramą išreiškė Baltieji rūmai, anot kurių, „S.Saipovas yra priešo kombatantas“. Gvantaname laikomi kaliniai, kaltinami parama priešų kovotojams, stoja prieš karinį tribunolą, o ne teisiami JAV civiliniuose teisimuose.

VIDEO: Manhatene į pėsčiuosius ir dviratininkus rėžėsi pikapas

Tačiau trečiadienio popietę S.Saipovas pasirodė federaliniame teisme, jam iškelti kaltinimai teikus materialinę pagalbą teroristų grupuotei. D.Trumpo administracija teoriškai vėliau įtariamąjį vis dar galės išsiųsti į JAV bazę Kuboje, tačiau tai būtų precedento neturintis veiksmas.

D.Trumpas – už mirties bausmę

Vėlai trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ prezidentas išreiškė nuomonę, kad S.Saipovui turėtų būti skirta mirties bausmė.

D.Trumpas taip pat paragino panaikinti dešimtajame dešimtmetyje įkurtą vizų loterijos programą, kuria pasinaudojęs S.Saipovas 2010 metais atvyko gyventi į JAV.

Niujorko policijos kovos su terorizmu komisaro pavaduotojas Johnas Milleris sakė, kad S.Saipovas anksčiau nebuvo patekęs į FTB arba Niujorko policijos akiratį dėl kriminalinių nusikaltimų, bet, atrodo, palaikė ryšius su teisėsaugą dominančiais asmenimis. J.Milleris daugiau informacijos šiuo klausimu nepateikė.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Per išpuolį Niujorke žuvo penki žmonės iš Argentinos, vienas iš Belgijos ir du amerikiečiai, sužeista 12 žmonių, sakė tarnybos.

Miesto vadovai prisiekė, kad Niujorkas nesileis būti įbauginamas ir sekmadienį suplanuotas Niujorko maratonas įvyks kaip planuota, bet apsaugos priemonės bus sustiprintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas