Sportas gyvai

Tyrimas: visuotinis atšilimas vyksta beprecedenčiu greičiu

Visuotinis atšilimas vyksta beprecedenčiu greičiu, o laikas, per kurį reikia apriboti temperatūros kilimą, kad būtų pasiekti tarptautiniu mastu nustatyti tikslai, senka, teigiama trečiadienį paskelbtame mokslininkų tyrime.
Saulėtekis virš Isle of Palms / Richard Ellis / ZUMAPRESS.com
Saulėtekis virš Isle of Palms / Richard Ellis / ZUMAPRESS.com

Vertinant dešimtmečio vidurkius, nuo 2014 iki 2023 metų temperatūra pakilo 0,26 laipsnio Celsijaus, teigiama žurnale „Earth System Science Data“ paskelbtame tyrime.

Tyrime teigiama, kad vidutinė pasaulio paviršiaus temperatūra tuo pačiu laikotarpiu buvo 1,19 laipsnio Celsijaus aukštesnė nei prieš industrializaciją.

Tai reiškia, kad dešimtmečio iki 2022 m. temperatūra padidėjo, palyginti su 1,14 laipsnio Celsijaus, kaip buvo pranešta praėjusiais metais.

„Žmogaus sukeltas atšilimas didėjo tokiu greičiu, kokio instrumentiniuose duomenyse dar nėra buvę“, – sakoma tyrime.

Šis tyrimas yra periodiškai atliekamų klimato vertinimų serijos dalis.

Tyrimas paskelbtas tuo pačiu metu, kai šią savaitę Vokietijoje surengtas pasaulio diplomatų susitikimas, likus šešiems mėnesiams iki COP 29 klimato kaitos konferencijos Azerbaidžane.

2015-ųjų Paryžiaus klimato susitarime numatytos 1,5 laipsnio Celsijaus atšilimo, lyginant su ikipramoniniu laikotarpiu, ribos.

Trečiadienį paskelbtame tyrime teigiama, kad praėjusių metų pabaigoje dėl žmogaus veiklos temperatūra buvo 1,31 laipsnio Celsijaus aukštesnė nei prieš industrializaciją.

Atsižvelgiant į kitus natūraliai susiklosčiusius veiksnius, įskaitant „El Nino“ meteorologinį reiškinį, Žemės temperatūra iš viso padidėjo 1,43 laipsnio Celsijaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius