Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 13 /12:11

U. von der Leyen: ES turi Ukrainai suteikti tai, ko jai reikia, kad būtų stipri

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį prieš svarbų aukščiausiojo lygio susitikimą paragino 27 bloko lyderius paremti didelę finansinę pagalbą Ukrainai ir Kyjivo siekius pradėti derybas dėl narystės.
XIAOYU YIN / REUTERS
XIAOYU YIN / REUTERS

„Turime suteikti Ukrainai tai, ko jai reikia, kad ji šiandien būtų stipri. Kad rytoj ji galėtų būti stipresnė prie derybų stalo, kai derėsis dėl ilgalaikės ir teisingos taikos“, – EK pirmininkė sakė Europos Parlamento nariams.

Europos Sąjungos vadovai ketvirtadienį susitiks Briuselyje.

Jų laukia didelis iššūkis įveikti Vengrijos – artimiausios Rusijos sąjungininkės bloke – pasipriešinimą naujai paramai Kyjivui praėjus beveik dvejiems metams nuo Rusijos invazijos pradžios.

U. von der Leyen rekomenduoja pradėti oficialias derybas su Ukraina dėl jos prisijungimo prie 27 valstybių bloko, be to, siekiama per ateinančius ketverius metus Kyjivui suteikti 50 mlrd. eurų finansinę pagalbą.

Diskusijos dėl būsimos Briuselio paramos vyksta tuo metu, kai pagrindinio Kyjivo sąjungininko Vašingtono parama pakibo ant plauko dėl jos atžvilgiu skeptiškai nusiteikusių JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) oponentų respublikonų.

„Karui užsitęsus, privalome įrodyti, ką reiškia remti Ukrainą tiek, kiek reikės, – sakė U. von der Leyen. – Ukraina ne tik kovoja prieš okupantą, bet ir už Europą, o prisijungimas prie mūsų šeimos bus galutinė Ukrainos pergalė. Ir dėl to mums tenka lemiamas vaidmuo.“

Siekdama įveikti Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano prieštaravimus, jos vadovaujama Komisija trečiadienį Budapeštui turėtų atblokuoti 10 mlrd. eurų ES lėšų.

Galimas žingsnis sukėlė kaltinimų, kad Briuselis traukiasi iš priešpriešos su V. Orbanu dėl teisinės valstybės principo, tačiau neaišku, ar šis gestas padės išvengti lyderių ginčo aukščiausiojo lygio susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas