Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina atliks tyrimą dėl tariamo rusų belaisvių sušaudymo

Buvęs Ukrainos generalinio prokuroro pavaduotojas Hunduzas Mamedovas teigė, kad lapkričio 19 d. prokuratūra pateikė bylos medžiagą Bendrajam ikiteisminių tyrimų registrui. Pasak H.Mamedovo, šis incidentas buvo kvalifikuotas kaip „apgavystė, kurią įvykdė Rusijos kariškiai pasidavimo metu“.
Pasiduodantys rusų kariai
Pasiduodantys rusų kariai / Kadras iš vaizdo įrašo

Tyrimas atliekamas pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 438 straipsnio 1 dalį (karo įstatymų ir papročių pažeidimas).

Ukrainos prokuratūra kol kas to nekomentavo.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas sakė, kad Ukrainos valdžios institucijos turi visą vaizdo įrašo, kuriame užfiksuotas tariamas rusų karo belaisvių sušaudymas, versiją.

Remiantis šiuo įrašu, pasak M.Podoliako, „dalis rusų kariškių iš tiesų ketino pasiduoti, o dalis jų atidengė ugnį į ukrainiečius“. Jo žodžius citavo telegram kanalas „Zerkalo“. M.Podoliakas šio įrašo neparodė.

Prokremliška žiniasklaida apkaltino Ukrainos kariuomenę pažeidus pasidavimo į nelaisvę procedūrą ir pareikalavo Jungtinių Tautų bei kitų organizacijų reakcijos.

Viename vaizdo įraše, darytame iš drono, matyti keliolika negyvų rusų karių, gulinčių greta apgriautų pastatų.

Kitame matyti įvykio priešistorė: kieme stovintys ukrainiečių kariai ir po vieną iš pastato išeinantys bei pasiduodantys rusai. Filmavimas nutrūksta pasipylus šūviams.

Rusų propagandistai nedelsdami ėmė kaltinti Ukrainos karius įvykdžius karo nusikaltimą, tačiau įdėmesnė antrojo vaizdo įrašo peržiūra atskleidžia kitokį istorijos rakursą.

Įrašo pabaigoje matyti, kad paskutinis iš pastato išeinantis rusų karys nusprendžia pavaizduoti didvyrį ir ima šaudyti į ukrainiečius, nors jo bendražygiai jau buvo sugulę ant žemės. Ukrainiečiai taip pat žaibiškai atsako ugnimi. Įrašas nutrūksta, nes, matyt, telefonas krenta ukrainiečių kariui iš rankų, kai situacija pakrypsta netikėta linkme ir tenka stoti į kovą.

Plačiau apie tai skaitykite: Rusijoje plinta vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas rusų belaisvių sušaudymas: ekspertas aiškina, kas įvyko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant