Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 15 /20:36

Ukraina iškovojo vietą JT Saugumo Taryboje ir posėdžiaus kartu su Rusija

​Ukraina iškovojo vietą Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje, kuri suteiks šiai šaliai naują platformą diplomatiniams ginčams su nuolatine Tarybos nare Rusija.
Jungtinės Tautos
Jungtinės Tautos / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

Kitos keturios JT Generalinės Asamblėjos į Tarybą išrinktos šalys yra Egiptas, Japonija, Senegalas ir Urugvajus. Visų šių penkių valstybių kandidatūros tapti laikinosiomis narėmis nesulaukė jokių prieštaravimų.

Ką tik išrinktos šalys savo dvejų metų veiklą JT Saugumo Taryboje pradės sausio 1 dieną, pakeisdamos Lietuvą, Čadą, Čilę, Jordaniją ir Nigeriją.

Plojimai ir džiaugsmo šūksniai pasigirdo paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus: daugiausia palaikymo 193 šalių Asamblėjoje sulaukė Senegalas, kuriam teko 187 balsai, Urugvajui – 185, Japonijai – 184, Egiptui – 179 ir Ukrainai – 177 balsai.

Ką tik išrinktos šalys savo dvejų metų veiklą JT Saugumo Taryboje pradės sausio 1 dieną, pakeisdamos Lietuvą, Čadą, Čilę, Jordaniją ir Nigeriją.

Laikinosiomis Tarybos narėmis dar metams liks Angola, Malaizija, Naujoji Zelandija, Ispanija ir Venesuela.

Šie rinkimai į JT Saugumo Tarybą vyko tokiu metu, kai Jungtinių Tautų diplomatiją temdo įtampa santykiuose su Rusija ir liejamas kraujas Artimuosiuose Rytuose.

Be galimo kibirkščiavimo tarp Ukrainos ir Rusijos Taryboje taip pat gali kilti nesutarimų tarp Japonijos ir jos varžovės Kinijos, kuri taip pat yra nuolatinė Saugumo Tarybos narė, bei Rusijos. Japonija su šiomis šalimis turi neišspręstų teritorinių ginčų.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka yra įsitikinęs, kad jo šalies išrinkimas dvejiems metams nenuolatine JT Saugumo Tarybos nare padės atnešti taiką Ukrainai, taip pat sugrąžinti Donbasą ir Krymą.

„Aš nuoširdžiai sveikinu ukrainiečių tautą su šiuo tarptautiniu ir diplomatiniu Ukrainos pasiekimu,– pareiškė P.Porošenka ketvirtadienį vakare savo kreipimesi į tautą. – Neturiu jokių abejonių, kad tai padės mums atnešti ilgai lauktą taiką, prisidės prie Ukrainos suverenumo atkūrimo visose Rusijos okupuotose teritorijose – ir Donbase, ir Kryme“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito