Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 14 /14:13

Rusijos atsakymas Ukrainai dėl pasienyje sutelktų karių: tai jūs rengiatės agresijai

Ukraina paprašė skubaus susitikimo su Rusija ir dešimtimis kitų Europos šalių dėl rusų pajėgų sutelkimo prie šalies sienų. Šį žingsnį Ukraina žengė nesulaukusi per 48 valandas Rusijos atsakymo, kodėl ji prie šalies sienų sutelkė didžiules karines pajėgas. Tačiau Rusija į Ukrainos reikalavimą, nors ir pavėlavusi, atsakė, bet apkaltino rengimusi karinei agresijai Ukrainą.
Rusijos karinės pajėgos Baltarusijoje
Rusijos karinės pajėgos Baltarusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukraina šaukia skubų susitikimą

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba sekmadienį vėlai vakare socialiniame tinkle „Facebook“ nurodė, kad Rusija ignoravo oficialų Kijevo prašymą pateikti paaiškinimą, kodėl Maskva sutelkė aplink Ukrainą daugiau kaip 100 tūkst. karių ir pažangios ginkluotės.

„Ukraina per ateinančias 48 valandas šaukia susitikimą su Rusija ir visomis valstybėmis narėmis aptarti rusų pajėgų sutelkimo ir judėjimo prie mūsų sienos“, – rašė ministras.

1990 metų Vienos dokumentas įpareigoja 57-ias Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) nares dalytis informacija apie savo karines pajėgas ir pranešti viena kitai apie svarbią veiklą.

Rusijos atsakymas: nieko neįprasto nedarome

Rusija visgi atsakė į ankstesnį Ukrainos reikalavimą pateikti informaciją. Maskva tvirtina savo teritorijoje nevykdanti jokios „neįprastos karinės veiklos“ ir, priešingai, kaltina Ukrainą ruošiant karinę operaciją Donbase.

Rusijos atsakymo į Ukrainos reikalavimą tekstą gavo radijo stotis „Svoboda“ .

Dokumente teigiama, kad Rusija turi „visas priežastis“ atmesti Ukrainos prašymą, nes jame yra „provokuojančių pareiškimų“ apie Krymą (Rusijos okupuotą ir aneksuotą anksčiau Ukrainai priklausiusį pusiasalį, kurį Ukraina siekia susigrąžinti, red. past.). Be to, jame teigiama, kad Rusija savo teritorijoje nevykdo neįprastos karinės veiklos, todėl Vienos dokumento nuostatos netaikomos. Dokumente Rusija tvirtina, kad Ukraina Luhansko ir Donecko srityse sutelkė daugiau nei 120 000 Ukrainos kariškių, kurie esą pasirengę vykdyti kovines operacijas prieš Rusijos remiamų separatistų valdomas teritorijas.

Ukrainos reikalavimas vadinamas dėmesio „nuo rengimosi spręsti Ukrainos vidaus konfliktą karine jėga“ nukreipimu.

Pirmadienį Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas nekomentavo Kijevo prašymo, bet pakartojo, kad Maskva gali savo nuožiūra perkėlinėti pajėgas šalies teritorijoje.

„Norėčiau dar kartą pabrėžti, kad kalbame apie Rusijos pajėgų judėjimą Rusijos teritorijoje“, – žurnalistams sakė D.Peskovas ir vėl apkaltino Ukrainą kurstant įtampą.

„Ukrainos ginkluotųjų pajėgų didielio masto judėjimas irgi vykdomas Ukrainos pasienio teritorijoje, dar daugiau – teritorijoje, besiribojančioje su [prorusiškų separatistų] paskelbtomis respublikomis, ir tai veda prie padėties eskalavimo“, – pridūrė Kremliaus atstovas.

Jungtinės Valstijos nuogąstauja, kad pasienyje su Ukraina savo pajėgas sutelkusi Rusija „bet kurią dieną“ gali įsiveržti į kaimyninę šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas