Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina stiprina sienos su Padniestre kontrolę – Rusija siunta ir žada griežtą atsaką

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka birželio 8 dieną pasirašė įsaką, kuris nutraukė nuo 1995 metų galiojusį susitarimą, užtikrinusį Rusijai galimybę vykdyti karinį tranzitą per separatistinį Padniestrės regioną.
Padniestrės ir Ukrainos siena
Padniestrės ir Ukrainos siena / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ekspertų teigimu, tai atkirto maždaug 1500 karių nuo nuolatinio Rusijos aprūpinimo. Kremlius jau paskelbė, kad vadinamuosius taikos palaikymo būrius nuo Moldovos atskilusiame regione aprūpins oro tranzitu.

„Rusija tai nepigiai kainuos“, – darė išvadą Razumkovo centro Tarptautinio saugumo ir užsienio politikos ekspertas Oleksijus Melnykas. „Tarptautinio pripažinimo neturinti Padniestrė neturi bendros sienos su Rusija. Norėdama aprūpinti savo karius Rusija turės prašyti Ukrainos leidimo skristi per jos teritoriją“, – pridūrė jis.

„Tai bus puiki medžiaga deryboms, kurią galima naudoti, ištraukiant tam tikrus prisipažinimus iš Rusijos“, – teigė O.Melnykas. Ukrainos Aukščiausioji Rada patvirtino šiuos pakeitimus, remdamasi tuo, kad karinis bendradarbiavimas su Rusija „tampa tiesiogine grėsme nacionaliniam saugumui“.

Karo ekspertai sveikina tokį sprendimą, bet teigia, kad jis atliktas per vėlai. „Šis sprendimas turėjo būti priimtas dar praėjusią vasarą, kai buvo aišku, kad Rusija yra agresorė“, – aiškino O.Melnykas.

„Scanpix“ nuotr./Separatistinės Padniestrės sostinės Tiraspolio gatvėje
„Scanpix“ nuotr./Separatistinės Padniestrės sostinės Tiraspolio gatvėje

„Ukraina turi nesitraukti nuo šio sprendimo, nepaisant griežtų Rusijos pasisakymų ar grasinimų“, – pridūrė ekspertas.

Ukraina turi nesitraukti nuo šio sprendimo, nepaisant griežtų Rusijos pasisakymų ar grasinimų, – pridūrė ekspertas.

Šiuo metu Rusija savo karius į Padniestrę bando siųsti per Moldovos sostinę Kišiniovą. Vien per pastarąjį mėnesį 50 Rusijos karių buvo sulaikyti ir išsiųsti atgal, nes Moldovos pareigūnams kilo pagrįstų įtarimų, jog jie yra ne taikos palaikymo misijos, o karinių dalinių nariai.

Tai sukėlė tikrą įsiūčio audrą Maskvoje. Dūmos vicepirmininkas Sergejus Železniakas teigė, kad Rusija labai griežtai reaguos į bet kokius trukdymus „užtikrinti taikos palaikymo misiją Padniestrėje“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos Dūma
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos Dūma

„Jei pradėsime karą, pralaimėjusioji pusė turės atsakyti už viską“, – sakė jis. Tiesa, Ukrainos atstovai netiki, kad Rusija pasielgtų taip kvailai ir pradėtų karą dėl lengvesnio tranzito į Padniestrės regioną. Šiuo metu Rusiją erzina menkstanti galia regione.

Jei pradėsime karą, pralaimėjusioji pusė turės atsakyti už viską, – sakė Rusijos Dūmos vicepirmininkas. 

Tuo pat metu Ukrainos pareigūnai žada dar labiau stiprinti sienos su Padniestre kontrolę. Naujasis Odesos gubernatorius Michailas Saakašvilis jau pareiškė, kad stiprins sieną ir bandys užkirsti kelią ginklų ir narkotikų kontrabandai, vykstančiai per Kremliui pavaldų regioną.

Padniestrės atstovai jau gegužės mėnesį viešai apkaltino Ukrainą, kad ši organizuoja regiono blokadą, nes Ukrainos pareigūnai ėmė nebeįleisti Padniestrės gyventojų, besinaudojančių Rusijos pasais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas