Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 08 /2022 07 09

Kyjivas ragina evakuotis iš okupuotų Zaporižios ir Chersono teritorijų: „bus didžiuliai mūšiai“

Kyjivas susigrąžino Gyvačių salos, esančios Juodojoje jūroje, kontrolę ir joje simboliškai iškėlė Ukrainos vėliavą. Pranešama, kad per savaitę buvo sunaikinta 11 Rusijos amunicijos sandėlių. Ukrainos ginkluotosios pajėgos pabrėžia, kad karą pradėjusi Maskva siekia užimti visą Luhansko sritį.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Rusija užėmė beveik visą Luhansko srities teritoriją, bet pakraštyje dar vyksta kovos
  • Vašingtonas nustatė mažiausiai 18 filtravimo stovyklų, kurias turi pereiti į Rusiją vykstantys ukrainiečiai
  • Lietuvių dovanotas „Bayraktar“ dronas Vanagas pasiekė Ukrainą
  • JAV paskelbė apie naują 400 mln. dolerių vertės pagalbos paketą Ukrainai, jame - dar 4 HIMARS raketų sistemos ir kt. įranga

Svarbiausias ketvirtadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

08:28

Naujausias žinias iš Ukrainos skaitykite čia.

Ukrainos kariuomenė teigia sunaikinusi dvi Rusijos vadavietes prie Chersono

00:50

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jungtinės pietinės vadovybės atstovės Natalijos Humeniuk, Ukrainos kariuomenė netoli Chersono sunaikino dvi Rusijos vadavietes.

O.Striukas: Humanitarinė situacija Sjevjerodonecke artėja prie katastrofos

00:48

Pasak miesto karinės administracijos vadovo Oleksandro Striuko, humanitarinė padėtis Ukrainos rytuose esančiame Sjevjerodonecko mieste artimiausiu metu taps „katastrofiška“.  

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sjevjerodoneckas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sjevjerodoneckas

Anot jo, didžioji dalis Rusijos užimto miesto infrastruktūros negali būti atkurta, o sanitarinės sąlygos – ypač blogos. Pasak O.Striuko, miesto vandentieko sistema smarkiai apgadinta.

Jo teigimu, „90 proc. gyvenamojo fondo yra apgadinta; 60 proc. reikia nugriauti ir atstatyti iš naujo“.

Peticiją prieš karą pasirašęs Tarptautinio sporto arbitražo teisėjas – suimtas

23:33

Teisės mokslų daktaras, Tarptautinio sporto arbitražo (CAS) teisėjas ir Europos regbio sąjungos drausmės komiteto darys Aliaksandras Danilovičius suimtas Baltarusijoje.

Priežastis – prieš karą Ukrainoje pasirašyta peticija, praneša Tarptautinė sporto arbitražo taryba (ICAS).

Skelbiama, kad už grotų tėvynėje A.Danilovičius atsidūrė dar gegužės mėnesį.

Asmeninio archyvo nuotr./Aliaksandras Danilovičius
Asmeninio archyvo nuotr./Aliaksandras Danilovičius

„Sunku patikėti, kad nepriekaištingą reputaciją turinčiam asmeniui ikiteisminio tyrimo metu iškart pritaikyta pati griežčiausia kardomoji priemonė“, – stebėjosi ICAS.

A.Danilovičius už grotų atsidūrė, nes pasirašė peticiją prieš Rusijos pradėtą ir Baltarusijos palaikomą karą Ukrainoje.

Dar prieš sulaikymą A.Danilovičius pats savo instagrame pranešė, kad patiria spaudimą iš kolegų teisininkų dėl minėtos peticijos.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

Kyjivas ragina evakuotis iš okupuotų Zaporižios ir Chersono teritorijų: „bus didžiuliai mūšiai“

23:30

Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščuk Zaporižios ir Chersono gyventojus paragino palikti Rusijos užimtas teritorijas. Tiesioginės transliacijos metu ji sakė, kad likti šiose vietovėse yra pavojinga. Jos teigimu, civilius gyventojus Rusija naudoja kaip „gyvuosius skydus“. 

„Kad ir kaip sunku būtų teritorijoje, kurią šiuo metu kontroliuoja Ukrainos valdžia... vis tiek bet kuriuo atveju likti Chersono ar Zaporižios regionų teritorijoje yra daug kartų blogiau ir daug kartų pavojingiau“, – I.Vereščuk cituoja portalas „Ukrainska pravda“.

„Turime ieškoti galimybės išvykti, nes mūsų ginkluotosios pajėgos deokupuos. Tai bus didžiuliai mūšiai. Nenoriu nieko gąsdinti, visi jau viską supranta“, – kalbėjo ji.

P.Kyrylenkos telegram kanalo nuotr./Karas Ukrainoje. Avdijivka
P.Kyrylenkos telegram kanalo nuotr./Karas Ukrainoje. Avdijivka

Paklausta, ar dabar yra galimybė evakuotis iš okupuotų pietų Ukrainos teritorijų, I.Vereščuk atsakė teigiamai, tačiau dėl saugumo detalių nepateikė, tik užsiminė, kad ukrainiečiams išvykti padeda savanoriai.

Lietuvių dovanotas „Bayraktar“ dronas Vanagas pasiekė Ukrainą

22:46

Ukrainos prezidento biuro vadovo pavaduotojas Andrijus Sybiha tviteryje pranešė, kad Ukrainą pasiekė lietuvių dovana – kovinis „Bayraktar“ dronas, simboliškai pavadintas Vanago vardu.

„Lietuviškasis Bayraktar „Vanagas“ jau Ukrainoje! Tai neįtikėtina draugystės ir solidarumo išraiška, kuri dar kartą įrodo, kad ne tik Ukraina kovoja su agresoriumi“, – rašo jis.

Žinią paskelbęs A.Sybiha padėkojo paramos rinkimo akcijos iniciatoriui visuomenininkui Andriui Tapinui ir bendrovės „Baykar“ generaliniam direktoriui Halukui Bayraktarui.

15min primena, kad orlaiviui lėšas rinko Lietuvos piliečiai, o įkvėpta idėjos, „Bayraktar“ gamintoja Turkijos bendrovė „Baykar“ nusprendė jį padovanoti. Nepilotuojamo orlaivio apginklavimui skirta 1,5 mln. eurų iš suaukotų 5,9 mln.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija (KAM) droną apginklavo Turkijos bendrovės „Roketsan“ raketomis, dronas visuomenei pristatytas liepos 6 dieną Šiaulių aviacijos bazėje.

Ukrainos desantininkai sunaikino 5 tankus, karius paėmė į nelaisvę

22:03

79-oji Mykolajivo oro desantininkų brigada feisbuke skelbia, kad Ukrainos desantininkai sunaikino 5 Rusijos tankus ir į nelaisvę paėmė okupantų karius.

Mykolajivo 79-osios oro desantininkų brigados nuotr./Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai
Mykolajivo 79-osios oro desantininkų brigados nuotr./Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai


„Nuotraukose matyti Ukrainos karinių oro pajėgų 79-osios atskirosios oro desantininkų brigados karių, kurie Donecko srityje toliau naikina Rusijos okupantų kovinę techniką ir personalą, kovinių veiksmų rezultatai“, – rašoma pranešime.

Likę gyvi Rusijos kariai paimti į nelaisvę. 

Mykolajivo 79-osios oro desantininkų brigados nuotr./Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai
Mykolajivo 79-osios oro desantininkų brigados nuotr./Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai


 

Bachmute ir Siverske žuvo penki civiliai

21:16

Ukrainos generalinė prokuratūra pranešė, kad per Rusijos smūgius prie fronto esančiuose Donecko srities miestuose Bachmute ir Siverske žuvo penki civiliai gyventojai.

Trys žmonės, įskaitant 12 metų berniuką, buvo sužeisti po to, kai Rusijos pajėgos atidengė „smarkią ugnį“ į Bachmutą ir Siverską, pranešė generalinė prokuratūra „Telegram“ kanale.

Penki civiliai mirė ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje.

JAV Ukrainai suteiks daugiau HIMARS sistemų

21:13

JAV prezidento J.Baideno administracija pagal naujausią saugumo pagalbos paketą Ukrainai suteiks dar keturias raketų HIMARS sistemas, pranešė aukšto rango šalies pareigūnas.

400 mln. dolerių vertės pakete – keturios papildomos HIMARS sistemos su amunicija; trys taktiniai automobiliai, šaudmenys, priešakinių baterijų sistemos ir kt. įranga.

Ginklai bus skirti iš JAV ginklų atsargų. 

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“

JAV pareigūnas taip pat paneigė anksčiau Rusijos paskleistus gandus, esą dvi HIMARS raketų sistemas, perduotas Ukrainai, pavyko sunaikinti. Jo teigimu, visos suteiktos sistemos tebėra naudojamos kovoje.

Kanada naujomis sankcijomis nusitaikė į Maskvos patriarchą Kirilą

21:07

Kanada penktadienį paskelbė daugiau sankcijų Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą, nukreiptų prieš Maskvos patriarchą Kirilą ir kitus asmenis bei subjektus, kurie, pasak Otavos, skleidžia dezinformaciją.

Šį žingsnį greitai pasmerkė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, kuri pareiškė, kad „sankcijas patriarchui gali įvesti tik satanistai“.

Praėjusį mėnesį Jungtinė Karalystė taip pat pritaikė sankcijas 75 metų dvasininkui. Kiek anksčiau Europos Sąjunga, Vengrijai paprieštaravus, išbraukė jį iš savo sankcijų sąrašo.

Patriarchas yra uolus Rusijos prezidento Vladimiro Putino šalininkas ir remia jo karą Ukrainoje.

Plačiau apie tai skaitykite ŠIAME straipsnyje.

M.Podoliakas: kare prasidėjo lūžis

19:56

Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas teigia, kad kare prasidėjo lūžis.

Anot jo, vien pastarąją savaitę Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino 16 priešo pozicijų su kareivinėmis ir šaudmenų sandėliais, „24 kanalui“ sakė jis.

Pasak M.Podoliako, Rusija nusprendė padaryti operacinę pauzę, nes patyrė reikšmingų nuostolių, tiek kalbant apie karius, tiek ir apie amuniciją. Jo teigimu, Rusijos logistika prastai organizuota, todėl stengiamasi perskirstyti ir papildyti pajėgas bei įrangą. 

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai

Pasak M.Podoliako, proveržiui svarbus ginklų skaičius fronto linijoje. Jis gali pakeisti padėtį. 

Slovjansko sektoriuje Rusija stengiasi pagerinti savo dalinių taktines pozicijas

19:39

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas naujausioje apžvalgoje rašo, kad pasienyje su Baltarusija – Voluinės ir Poliskės regionuose – Baltarusijos pajėgos tęsia žvalgybą, naudojami bepiločiai orlaiviai. 

Charkivo srityje Rusija vykdo gynybines operacijas ir bando pagerinti taktinę padėtį „tam tikrose vietovėse“. Prie Dementivos Ukrainos pajėgos dukart atrėmė priešo puolimą ir jį atstūmė atgal. 

Tęsiasi skirtingų Ukrainos gyvenviečių apšaudymai artilerija ir iš oro. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karo nusikaltimų tyrėjas Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karo nusikaltimų tyrėjas Ukrainoje

„Slovjansko sektoriuje priešas stengiasi pagerinti savo dalinių taktines pozicijas“, – rašoma pranešime. Jame taip pat teigia, kad Rusijos puolimas nutrauktas prie Bohorodičnės – patyręs nuostolių priešas atsitraukė.

Remiantis pranešimu, Ukrainos pajėgos atokovojo Verchnokamjansko gyvenvietę, esančią Donecko srityje. 

Rusija įsteigė mažiausiai 18 filtravimo stovyklų ukrainiečiams

19:34

Vašingtonas nustatė mažiausiai 18 filtravimo stovyklų, kurias turi pereiti į Rusiją vykstantys ukrainiečiai. Tai pranešė JAV misijos prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vadovo pavaduotoja Courtney Austrian.

Pasak C.Austrian, Maskva pradėjo ruoštis filtravimui dar prieš vasario 24 d. invaziją į Ukrainą. Rusijos pareigūnai, be kita ko, sudarė aktyvistų ir saugumo pareigūnų sąrašus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laikina stovykla evakuotiems Mariupolio gyventojams
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laikina stovykla evakuotiems Mariupolio gyventojams

Filtravimo stovyklos yra ir Ukrainoje, ir Rusijoje. Kaip rašo „The New York Times“, per tokias stovyklas keliavę asmenys pasakojo apie tardymus, mušimus ir kankinimus. „Išfiltruoti“ ukrainiečiai siunčiami į Rusijos miestus, įskaitant Tolimuosius Rytus.

C.Austrian šį procesą lygina su Stalino laikais vykdytu vietinių tautų deportavimu. Vašingtonas reikalaus dokumentuoti filtravimo atvejus ir patraukti atsakingus asmenis baudžiamojon atsakomybėn. „Visi asmenys, atsakingi už priverstinį Ukrainos piliečių perkėlimą į Rusiją, bus nustatyti ir patraukti atsakomybėn už tarptautinės teisės pažeidimus“, – sakė ji.

Ukrainos valdžios institucijų duomenimis, į Rusiją prievarta išvežta apie 1,6 mln. žmonių, įskaitant apie 250 000 vaikų. Birželio viduryje Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad iš Ukrainos „evakuota“ 1,9 mln. žmonių, įskaitant 300 000 vaikų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laikina stovykla evakuotiems Mariupolio gyventojams
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laikina stovykla evakuotiems Mariupolio gyventojams

Rusijos FSB pavadino pateisinamais ilgus patikrinimus, kuriuos Ukrainos pabėgėliai priversti iškęsti kirsdami sieną su Rusija. „Pasienyje vykdoma veikla nėra piktnaudžiaujama. Jei su žmogumi dirbama 20 minučių ar galbūt tris valandas, vadinasi, tai būtina. Taip elgiamasi tam, kad visi tie baisumai nebūtų perkelti į Rusiją. Viskas pateisinama, jei jiems reikės juos išrengti, jie tai padarys“, – sakė FSB atstovas Michailas Šeludiajevas.

V.Putinas dėl sankcijų grasina Europai „katastrofiškomis pasekmėmis“ energetikos rinkoje

17:30

Kremliaus režimo lyderis V.Putinas pagrasino Europai „katastrofiškomis pasekmėmis“ energetikos rinkoje, jeigu Rusijai taikomos sankcijos išliks.

V.Putinas pareiškė, kad tolesnis sankcijų Rusijai taikymas gali lemti katastrofišką kainų augimą energijos rinkose, dėl kurio namų ūkiai visoje Europoje susidurtų su daug didesnėmis energijos kainomis.

AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

„Tolesnis sankcijų taikymas gali sukelti dar sunkesnių, neperdedant, net katastrofiškų pasekmių pasaulinei energetikos rinkai“, – sakė režimo lyderis.

A.Baerbock: Rusijos nedomina G-20 dialogas

17:02 Atnaujinta 17:34

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock penktadienį sukritikavo Maskvą dėl dialogo su tarptautiniais partneriais blokavimo, diplomatams pranešus, kad Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas penktadienį per jos kalbą išėjo iš Didžiojo dvidešimtuko (G-20) ministrų susitikimo Indonezijoje.

Kalbėdama Vokietijos televizijai iš G-20 susitikimo Balyje, A.Baerbock sakė, kad S.Lavrovas „paliko pirmąją sesiją jai įpusėjus“ ir praleido antrąją sesiją, „o tai dar aiškiau rodo, kad jo nedomina tarptautinis bendradarbiavimas ar dialogas su kitais G-19 partneriais“.

Pasak diplomatų, S.Lavrovas išėjo iš susitikimo, kai A.Baerbock kritikavo Maskvą dėl karo Ukrainoje.

Jis taip pat išėjo iš popietinės sesijos, prieš Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos virtualų kreipimąsi į ministrus. S.Lavrovo nebuvo ir JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui smerkiant Rusiją, teigė diplomatai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Annalena Baerbock
AFP/„Scanpix“ nuotr./Annalena Baerbock

„Tai rodo, kad Rusijos vyriausybė nerodo nė milimetro noro kalbėtis, ypač tokiu svarbiu klausimu, kaip pasaulinės maisto krizės įveikimas“, – sakė Vokietijos diplomatijos vadovė.

A.Baerbock teigė, kad nors likusių 19 šalių požiūriai į „Rusijos agresyvų karą“ skiriasi, jos „labai aiškiai kreipėsi į Rusiją, kad šis karas turi būti nutrauktas“.

„Dauguma šalių aiškiai pareiškė, kad Rusija privalo nedelsdama nutraukti bombardavimą“, – sakė ji.

Plačiau skaitykite ČIA.

Buvęs NATO vyriausiasis vadas: Ukraina gali smogti Krymo tiltui

16:29

Buvęs NATO vyriausiasis vadas Philipas Breedlove'as laikraščiui „The Times“ sakė, kad Ukraina gali suduoti „triuškinantį smūgį Kremliui“ smogdama tiltui, kuris jungia Krymą su Rusija.

Pasak generolo, Ukraina gali smogti į tiltą neseniai pristatytomis „Harpoon“ raketomis. „Kerčės tiltas yra teisėtas taikinys“, – įsitikinęs Ph.Breedlove'as.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas per Kerčės sąsiaurį
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas per Kerčės sąsiaurį

Birželio viduryje Ukrainos kariuomenės generolas majoras Dmytro Marčenko pareiškė, kad tiltas taps „taikiniu numeris vienas“, į kurį bus smogta, kai Ukraina gaus tolimojo nuotolio ginklų iš Vakarų.

Tiltu per Kerčės sąsiaurį, jungiantį žemyninę Rusiją su Krymu, Rusijos vadovybė, be kita ko, naudojasi rezervams perkelti. Neseniai Rusija skelbė, kad sustiprinta tilto apsauga.

Rusijos karo Ukrainoje aukos: sparčausiai daugėja žuvusių „savanorių“

16:23

BBC Rusijos tarnybos ir „Mediazona“ žurnalistai kartu su savanoriais nustatė 4515 Ukrainoje žuvusių Rusijos karių pavardes.

Tyrimo autoriai rėmėsi publikacijomis atviruose šaltiniuose.

BBC mano, kad šie skaičiai yra „bent 40-60 proc. mažesni“ nei Rusijoje iš tikrųjų palaidotų žuvusių karių skaičius. Tai, pasak žurnalistų, rodo nuolat Rusijos kapinėse atsirandantys „nauji rusų karių palaidojimo įrodymai, apie kuriuos vietos valdžios institucijos nepraneša“.

Kaip ir ankstesniais mėnesiais, apie 17 proc. žuvusiųjų yra karininkai. Savanoriai išlieka „sparčiausiai augančia“ aukų kategorija – kiekvieną savaitę pranešama apie 30-40 žuvusių savanorių. Nemažai jų yra vyresni nei 45 metų.

V.Zelenskis vėl aplankė karius fronto linijoje

16:20

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kelionės į Dnipropetrovsko sritį metu aplankė priešakines ginkluotųjų pajėgų pozicijas.

Nuotr. iš V.Zelenskio telegram kanalo/Volodymyras Zelenskis susipažino su situacija fronte
Nuotr. iš V.Zelenskio telegram kanalo/Volodymyras Zelenskis susipažino su situacija fronte

„Kalbėjausi su mūsų gynėjais ir įteikiau jiems apdovanojimus. Jų nuotaika ryžtinga, jų akyse – pasitikėjimas mūsų pergale. Ačiū, kad kovojate už Ukrainos laisvę!“ – V.Zelenskis rašė savo „Telegram“ kanale.

Jis priminė, kad aplankė savo gimtąjį Kryvyj Riho kraštą.

Nuotr. iš V.Zelenskio „Telegram“ kanalo/Volodymyras Zelenskis apdovanojo karius
Nuotr. iš V.Zelenskio „Telegram“ kanalo/Volodymyras Zelenskis apdovanojo karius

 

O.Reznikovas: Ukrainą gina maždaug milijonas žmonių

15:54

Saugumo ir gynybos sektoriaus veiklą įvairiose struktūrose teikia apie 1 mln., 700 tūkst. žmonių buvo mobilizuoti į Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, konferencijoje sakė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas, rašo „Forbes“.

„Į kariuomenę mobilizuota iki 700 tūkst. žmonių, iki 60 tūkst. pasieniečių, iki 90 tūkst. krašto apsaugos ir iki 100 tūkst. policininkų. Šiandien turime daugiau nei 1 mln. uniformuotų žmonių, užtikrinančių saugumo ir gynybos sektorių“, - sakė O.Reznikovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Ukrainos krašto apsaugos ministras pridūrė, kad toks ginkluotųjų pajėgų dydis taip pat sukuria galimybes verslui.

Ukrainos kariai per dvi dienas sunaikino rusų tankų kuopą

15:42

Per dvi dienas vykusias kautynes ​​Ukrainos rytuose buvo sunaikinta daugiau nei viena Rusijos užpuolikų tankų kuopa, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Pranešime teigiama, kad ketvirtadienis buvo itin produktyvi diena Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 80-osios atskiros oro desantininkų brigados kariams naikinant priešo šarvuotą techniką.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Sunaikintas Rusijos kariuomenės tankas
Ukrainos kariuomenės nuotr./Sunaikintas Rusijos kariuomenės tankas

„Atremdami masinį priešo puolimą rytų kryptimi kariai sunaikino 12 rusų tankų!

Atsižvelgiant į tai, kad liepos 6 d. vaikinai sudegino įsibrovėlių tanką, pasirodo, per dvi kovos dienas jie sunaikino daugiau nei tankų kuopą! Kuopa per dvi kovų dienas“, – rašoma pranešime.

Generalinis štabas pažymi, kad vakarykštis mūšis buvo „sunkus, galingas, dramatiškas“.

Ukrainos pareigūnai įspėja dėl humanitarinės katastrofos užimtame Sjevjerodonecke

15:32

Ukrainos Luhansko srities administracijos vadovas penktadienį įspėjo dėl prastėjančių gyvenimo sąlygų prieš dvi savaites rusų pajėgų užimtame mieste ir sakė, kad Sjevjerodonecke nėra vandens ir elektros, neveikia kanalizacijos sistema, o žuvusiųjų kūnai per vasaros karščius pūva butuose.

Serhijaus Haidajaus teigimu, rusai nesirinkdami taikinių intensyviai šaudo iš artilerijos pabūklų ir siekia įtvirtinti savo laimėjimus šioje rytinėje srityje. Šią savaitę Maskva paskelbė visiškai kontroliuojanti Luhansko sritį, bet S. Haidajus ir kiti ukrainiečių pareigūnai sakė, kad jų pajėgos išlaikė nedidelę srities dalį.

„Luhansko [sritis] nėra visiškai užimta, nors rusai pasitelkia visą savo arsenalą šiam tikslui pasiekti, – naujienų agentūrai AP sakė S. Haidajus. – Įnirtingi mūšiai vyksta keliuose kaimuose prie srities sienos. Rusai... kliaujasi tankais ir artilerija, palikdami išdegintą žemę.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Sjevjerodonecke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Sjevjerodonecke

Rusijos pajėgos „smogia visiems pastatams, galintiems, kaip jie galvoja, būti įtvirtintomis pozicijomis. Jų nesustabdo faktas, kad čia yra likusių civilių ir jie žūsta savo namuose bei kiemuose. Jie toliau šaudo“, sakė S.Haidajus.

Tuo metu okupuotas Sjevjerodoneckas atsidūrė „prie humanitarinės katastrofos slenksčio“, socialinėje žiniasklaidoje parašė Luhansko srities administracijos vadovas.

„Rusai visiškai sunaikino visą svarbiausią infrastruktūrą ir nieko negali suremontuoti“, – rašė jis.

Luhansko ir Donecko sritys sudaro Donbasą – kasyklų ir gamyklų regioną, kur promaskvietiški separatistai aštuonerius metus kovojo su Ukrainos pajėgomis ir paskelbė „nepriklausomas respublikas“. Šiuos separatistų darinius Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino prieš pat karinę invaziją į Ukrainą.

Pasak V.Putino, visiškai užėmusios Luhansko sritį Rusijos pajėgos turės galimybę pailsėti ir atsigauti, bet kitos Rytų Ukrainos dalys nepaliaujamai bombarduojamos. Rusijos lyderis perspėjo Kyjivą, kad jis turėtų greit sutikti su Maskvos sąlygomis arba rengtis blogiausiam atvejui.

„Visi turėtų žinoti, kad, bendrai kalbant, mes dar nieko rimtai net nepradėjome“, – sakė V. Putinas, ketvirtadienį kalbėdamasis su Kremliaus kontroliuojamo parlamento lyderiais.

Ukrainos prezidentūra penktadienį pranešė, kad per pastarąsias 24 valandas dėl rusų vykdomo apšaudymo žuvo mažiausiai 12 civilių, o dar 30 buvo sužeisti. Intensyviausiai buvo apšaudomi du Donecko srities miestai, kur žuvo šeši ir buvo sužeistas dar 21 žmogus.

Ukrainos šiaurės rytuose esančiame antrajame pagal dydį šalies mieste Charkive, kur rusai apšaudė gyvenamuosius rajonus, žuvo keturi ir buvo sužeisti dar devyni žmonės.

Komentuodamas grėsmingą V. Putino pareiškimą, Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad Rusijos lyderis reagavo į Ukrainos vyriausybės ir jos sąjungininkų Vakaruose pareiškimus apie Rusijos nugalėjimą mūšio lauke.

„Rusijos potencialas toks didelis, kad tik maža jo dalis buvo panaudota per šią specialiąją karinę operaciją, – penktadienį žurnalistams sakė D. Peskovas. – Tad Vakarų pareiškimai yra visiškai absurdiški ir tik didina Ukrainos žmonių vargus.“

Ukrainos kariai sunaikino Rusijos kariuomenės sandėlį

14:27

Ryte Chersono srityje Novaja Kachovkoje buvo sunaikintas Rusijos kariuomenės amunicijos sandėlis, pranešė Odesos karinės administracijos atstovas Serhijus Bratčukas.

„Novaja Kachovka ryte. Minus amunicija, oro gynybos sistemos ir kelios dešimtys orkų buvo sužeisti/žuvę. Informacija tikslinama“, – rašė jis.

Kaip „Espresso“ laidoje pranešė Chersono srities karinės administracijos vadovo patarėjas Serhijus Chlanas, tai jau trečias pataikymas į Novają Kachovką. Okupantai, pasak jo, iš ten bandė perskirstyti savo amuniciją.

Rusijoje 7 metams kalėti nuteistas karą Ukrainoje kritikavęs miesto tarybos narys

14:14

Rusijos sostinės teismas penktadienį skyrė septynerių metų įkalinimo bausmę Maskvos miesto tarybos nariui, pasmerkusiam prezidento Vladimiro Putino karinę intervenciją į Ukrainą, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

60 metų Aleksejus Gorinovas buvo pripažintas sąmoningai skleidęs „neteisingą informaciją“ apie Rusijos kariuomenę.

A.Gorinovas yra pirmas išrinktas opozicijos narys, nuteistas kalėti dėl Maskvos karo Ukrainoje kritikavimo.

Teisme jis pasirodė su plakatu „Ar jums vis dar reikia šio karo?“.

Teismo pareigūnai bandė rankomis uždengti plakatą, kad jo nenufilmuotų kameros, o paskui A.Gorinovas pats jį patraukė.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Aleksejus Gorinovas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Aleksejus Gorinovas

Teisme skaitant nuosprendį, jo žmona Ala verkė. Kai kurie šalininkai atsistojo ir plojo A.Gorinovui. Paskui jis buvo išvestas iš teismo salės.

A.Gorinovas buvo apkaltintas pagal griežtą įstatymą, kurį teisių gynėjai vadina vis intensyvesnių Maskvos pastangų užgniaužti paskutines kitokių nuomonių apraiškas dalimi.

Prieš Maskvos invaziją į Ukrainą A.Gorinovas pasisakė per vieną darbo susitikimą kovo mėnesį. Tas susitikimas buvo nufilmuotas, medžiaga yra prieinama platformoje „YouTube“.

Savo kalboje jis suabejojo planais rengti vaikų meno konkursą savo rinkimų apygardoje, kai Ukrainoje „kiekvieną dieną žūsta vaikai“.

Teisėja Olesia Mendelejeva sakė, kad A.Gorinovas nusikaltimą įvykdė „priklausydamas žmonių grupei pagal ankstesnį susitarimą, pagrįstą politine neapykanta“.

Jis ir kita deputatė, Jelena Kotionočkina, kuri vėliau pabėgo iš Rusijos, „klaidino“ rusus dėl Kremliaus karinės kampanijos Ukrainoje ir privertė juos „pajusti nerimą ir baimę“, sakė teisėja.

V.Zelenskis pareiškė, kad Rusija neatsisakė planų okupuoti visą Ukrainą

13:16

Prezidentas Volodymyras Zelenskis amerikiečių televizijai CNN pareiškė, kad Rusija nuolat keičia savo žinutes apie karo su Ukraina planus, tačiau Kremliaus pareiškimais jis netiki, nes iš tikrųjų V.Putinas neatsisakė ketinimo užgrobti visą šalį.

„Jie neatsisakė savo bandymų (užgrobti Kyjivą – red.). Mes juos išstūmėme ir jie išėjo. Bet aš tikiu, kad apskritai savo valstybėje ir pagal karinius-politinius planus jie neatsisakė mūsų valstybės okupacijos.

Jie visada okupuodavo mūsų šalį – iš pradžių politiškai, paskui tai buvo Krymas, vėliau – Donbasas, galiausiai – plataus masto invazija. Todėl Rusijos planuose – politinės vadovybės pasikeitimas ir visos Ukrainos okupacija. Esame tuo visiškai tikri“, – teigė V.Zelenskis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Prezidento teigimu, padėtis Ukrainos rytuose dabar labai sunki. Taip yra dėl to, kad Donbase rusai turi daugiau artilerijos, daugiau aukų – bet Rusija neskaičiuoja nei įrangos, nei aukų. Zelenskis pridūrė, kad dėl to Ukraina prašo savo partnerių daugiau ginklų, kad galėtų susiremti su priešu.

V.Zelenskis: Rusija okupavo Luhansko griuvėsius

13:02

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis amerikiečių televizijai CNN pareiškė, kad Rusijos kariuomenė užima griuvėsius Luhansko srityje.

„Galiu pasakyti, kad jie kontroliuoja didžiąją dalį Luhansko srities, bet ten viskas sugriauta. Tiesą pasakius, aš net nesuprantu jų ambicijų – ką jie kontroliuoja? Sugriovė miestus, mokyklas. Ką užėmė? Jie yra Luhansko srities griuvėsių okupantai“, – sakė Zelenskis.

AP/„Scanpix“ nuotr./Lysyčanskas
AP/„Scanpix“ nuotr./Lysyčanskas

Anot jo, Ukrainos ginkluotosios pajėgos traukėsi iš Sjevjerodonecko ir Lysyčansko dėl to, kad galėjo būti apsupti.

Be to, kaip pažymėjo šalies vadovas, šiuose miestuose praktiškai nebeliko žmonių.

„Žmonių ten beveik nėra, liko apie 10 proc. Išvežėme visus, ką galėjome ir kas norėjo“, – sakė jis.

V.Kimas: rusai vis dažniau raketomis apšaudo Mykolajivą

11:50

Mykolajivo srities karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas perspėjo, kad rusai dažniau raketomis atakuoja Mykolajo sritį.

„Raketų apšaudymas vis dažnesni... Jie paleidžia po 12 raketų, dabar užpuolė kaimus, tarp jų ir Berezneguvatę. Ten jie daužo angarus. Būkite atsargūs, klausykite oro pavojaus signalų“, – sakė jis.

Nuotr. iš Vitalijaus Kimo „Facebook“ profilio/Vitalijus Kimas
Nuotr. iš Vitalijaus Kimo „Facebook“ profilio/Vitalijus Kimas

V.Kimas taip pat tvirtina, kad Rusijos kariuomenė raketas S-300, skirtas gynybai nuo priešo oro atakų, paverčia puolamaisiais ginklais. Dėl šios priežasties jų smūgiai nėra tikslūs. 

A.Blinkenas paragino Rusiją „išleisti grūdus“ iš Ukrainos

11:30

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareikalavo, kad Rusija leistų išgabenti grūdų krovinius iš karo krečiamos Ukrainos, penktadienį pranešė vienas Vakarų pareigūnas.

„Mūsų kolegoms rusams: Ukraina nėra jūsų šalis. Jos grūdai nėra jūsų grūdai. Kodėl blokuojate uostus? Turėtumėt išleisti grūdus“, – šaltinis citavo A.Blinkeno pasisakymą per Indonezijoje vykusias Didžiojo dvidešimtuko (G-20) derybas už uždarų durų.

AP/„Scanpix“ nuotr./A.Blinkenas Indonezijoje
AP/„Scanpix“ nuotr./A.Blinkenas Indonezijoje

A.Blinkenas atsisakė atskirai susitikti su šiame renginyje dalyvaujančiu Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, bet kreipėsi į Maskvą per derybas ir išdėstė planus dėl JAV finansinės pagalbos, turinčios padėti sumažinti pasaulinį maisto produktų stygių, nulemtą karo Ukrainoje, kuri yra svarbi kviečių, kukurūzų ir kitų žemės ūkio produktų eksportuotoja.

„Rusija yra šios problemos šaltinis, o Jungtinės Valstijos susitelkusios į sprendinius“, – pareigūnas citavo A.Blinkeno pasisakymą.

Ukrainos žemės ūkio produkcijos eksportas buvo smarkiai suvaržytas dėl Maskvos karinės invazijos, todėl pasaulyje išaugo maisto kainos, ir tai ypač skaudžiai paveikė neturtingoms šalims.

Maskva teigia leisianti maisto produktus gabenantiems Ukrainos laivams išplaukti, jeigu ukrainiečių kariuomenė išminuos uostus. Kyjivas tokią galimybę atmeta, baimindamasis dėl Ukrainos Juodosios jūros pakrantės saugumo.

Rusijos užsienio reikalų ministras sako „nebėgiosiantis“ paskui JAV

11:08

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, kad „nebėgios“ paskui Jungtines Valstijas siekdamas derybų, jo kolegai Antony Blinkenui atsisakius su juo susitikti G-20 ministrų susitikime Indonezijoje.

„Ne mes atsisakome kontaktų, o Jungtinės Valstijos, – sakė S.Lavrovas žurnalistams Balio saloje. – Mes niekam nebėgiojame iš paskos, prašydami susitikti.“

Jungtinės Valstijos siekia izoliuoti Rusiją tarptautinėje arenoje, o A.Blinkeno padėjėjai pareiškė nematantys prasmės kalbėtis su S.Lavrovu, kol Maskva tęsia karą Ukrainoje.

S.Lavrovas, sveikindamas susitikimo šeimininkę Indoneziją, pasmerkė Vakarų šalių požiūrį į 20-ies šalių grupę, kuri buvo įkurta kaip didžiausių pasaulio ekonomikų klubas.

„Mūsų Vakarų partneriai stengiasi išvengti pokalbių apie pasaulio ekonomikos klausimus“, – sakė jis.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas

„Vos pradėję kalbėti jie pradeda karštligiškai kritikuoti Rusiją dėl padėties Ukrainoje, vadindami mus agresoriais ir okupantais, – kalbėjo S.Lavrovas. – Visi mus ragina nutraukti operaciją ir rasti taikų sprendinį.“

Tačiau „nepaisant mūsų Vakarų kolegų elgesio, tai yra naudinga diskusija“, pridūrė jis.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

11:06

Rusijos kariuomenė nuo invazijos į Ukrainą pradžios neteko 36,9 tūkst. savo karių, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas. 

Taip pat skelbiama, kad Ukrainos kariuomenė sunaikino 1 637 priešo tankus, 828 artilerijos sistemas ir 669 bepilotes skraidykles.

Didžiausius nuostolius per pastarąją parą priešas patyrė Kramatorsko kryptimi.

Rusijos okupantai tempia iš okupuoto Sjevjerodonecko viską, ką gali

11:01

Okupantai iš tuščių Sjevjerodonecko gyventojų butų išsiveža ne tik buitinę techniką, bet ir baldus, apie tai pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

„Kiekvieną dieną Nacionalinė policija gauna penkiasdešimt pranešimų apie sugriautus būstus Luhansko srityje. Kad grįžti nėra kur, šalies viduje perkeltieji sužino iš kaimynų arba iš tų, kurie anksčiau išvyko į okupuotą teritoriją, bet dabar aplankė savo gimtuosius miestus ir kaimus“, – pažymėjo jis.

S.Haidajus pridūrė, kad apie 80% Sjevjerodonecko gyvenamųjų pastatų buvo sugriauta arba apgadinta.

Britų žvalgyba: Rusija daro taktinę pauzę

09:50

Rusijos kariuomenė telkia techniką fronto linijoje Donecko srities Siversko kryptimi, kuri yra maždaug už 8 kilometrų nuo dabartinės fronto linijos, skelbia britų žvalgyba.

Pažymima, kad Rusijos pajėgos tikriausiai sustoja papildyti atsargas prieš pradėdamos naujas puolimo operacijas Donecko srityje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje

„Egzistuoja reali galimybė, kad artimiausias Rusijos taktinis taikinys bus Siverskas, nes jos pajėgos bando žengti link savo labiausiai tikėtino operatyvinio tikslo – Slovjansko-Kramatorsko miesto zonos“, – teigiama pranešime.

Žvalgyba taip pat priduria, kad Ukrainos kariai tęsia laipsnišką veržimąsi Chersono pietvakarių kryptimi.

Rusijoje teisiamas miesto tarybos narys, kritikavęs Rusijos karą Ukrainoje

08:49

Rusijos prokuroras ketvirtadienį paprašė skirti septynerių metų laisvės atėmimo bausmę Maskvos miesto tarybos nariui, kaltinamam kritikavus Rusijos pajėgų invaziją Ukrainoje.

Teisininko išsilavinimą turintis 60 metų Aleksejus Gorinovas buvo suimtas balandžio pabaigoje dėl „sąmoningai melagingos informacijos“ apie Rusijos kariuomenę platinimo ir dabar yra teisiamas.

A.Gorinovas yra pirmasis išrinktas opozicijos narys, kuriam gresia kalėjimas už Maskvos karinės kampanijos Ukrainoje kritiką.

Kaltinimai pateikti remiantis nauju teisės aktu, pagal kurį už Rusijos kariuomenės diskreditavimą gali būti skiriama laisvės atėmimo bausmė. Tai yra dalis didėjančių Maskvos pastangų užgniaužti paskutinius pasipriešinimo likučius.

Kalbėdamas Maskvos Meščansko apygardos teisme prokuroras kaltino A.Gorinovą, kad šis pakenkė „ginkluotųjų pajėgų autoritetui“ ir buvo vedamas „politinės neapykantos“, sakė AFP žurnalistas.

A.Gorinovas pasisakė prieš Maskvos karinę intervenciją Ukrainoje per kovo mėnesį vykusį darbo susitikimą, kurio vaizdo įrašą galima buvo rasti platformoje „YouTube“.

Savo kalboje jis suabejojo planais rengti vaikų meno konkursą savo rinkimų apygardoje, kai Ukrainoje „kiekvieną dieną žūsta vaikai“.

Ketvirtadienį palaikyti A.Gorinovo atėjo kelios dešimtys žmonių, tarp jų teisiamojo sutuoktinė ir sesuo.

50-metis programuotojas Dmitrijus Fiodorovas sakė, kad A.Gorinovui pateikti kaltinimai yra „neteisėti“, ir apibūdino jį kaip „malonų žmogų ir gerą teisininką“.

Rusijos visuomenė išgyvena istorinį susidorojimą su kitaminčiais, kuris sustiprėjo, kai prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24 dieną pasiuntė kariuomenę į Ukrainą.

Šalyje iš esmės uždrausta kritikuoti Rusijos karinę intervenciją Ukrainoje.

Kovo mėnesį Rusija priėmė įstatymą, pagal kurį už melagingos informacijos, kuria siekiama diskredituoti jos karines pajėgas, skleidimą baudžiama laisvės atėmimu iki 15 metų.

Trečiadienį parlamentas nustatė griežtas laisvės atėmimo bausmes už raginimus imtis veiksmų prieš nacionalinį saugumą ir baudžiamąją atsakomybę – už „konfidencialų“ bendradarbiavimą su užsieniečiais.

Chersoną galima apgulti per dvi dienas

07:02

Rusijos užimtą Chersoną , esant ugnies pranašumui ir pakankamam karių skaičiui, galima apgulti per dvi dienas. Po to reikėtų vykdyti specialią operaciją arba pateikti ultimatumą užpuolikams, reikalaujant pasiduoti.

Tokią nuomonę išsakė karinis ekspertas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Olegas Ždanovas, rašo UNIAN.

Jis sako šiuo metu aplink šį miestą vyksta kontrpuolimo veiksmai.

„Jie yra sėkmingi. Tačiau vyksta labai įnirtingi poziciniai mūšiai, veikia artilerija, tiek mūsų, tiek Rusijos, aviacija. Jie bando sulaikyti mūsų puolimą, mes bandome judėti į priekį. Toks vaizdas ten susidaro. Bet sakyti, kad rytoj pereisime į puolimą – ne. Kol kas to nėra“, – aiškino jis.

Situacija Ukrainoje

06:05

JAV įsikūręs Karo studijų institutas apžvelgė situaciją Ukrainoje.

Naujausioje ataskaitoje teigiama, kad Ukraina taikosi į Rusijos geležinkelius aplink Melitopolį, rusai ieško savanorių

Rusijos pajėgos pasiekė nedidelių laimėjimų į pietryčius nuo Siversko ir tęsė puolamąsias operacijas į vakarus nuo Lysyčansko srities.

Nors paskelbė apie pertrauką kovose, rusai toliau puolė į pietus ir rytus nuo Bachmuto srities, surengė nesėkmingą puolimą į šiaurę nuo Charkivo miesto.

Tikėtina, kad Ukrainos kovotojai toliau taikosi į Rusijos kontroliuojamus geležinkelius aplink Melitopolį.

Tuo metu Rusija užimtose Ukrainos srityse toliau stengiasi burti savanorių dalinius, kad kompensuotų personalo nuostolius Ukrainoje.

Paskutinis atnaujinimas 2022-07-08 06:05

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas