Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ukraina taikosi sunaikinti neįkainojamą Rusijos kosminę bazę Kryme, tačiau lengva nebus

Krymo geografinė padėtis, minimali radijo ryšio apkrova, klimatas sudarė idealias sąlygas pusiasalyje iškilti sovietinei kosminio ryšio sistemai. Ukrainos pajėgos nuo gruodžio mėnesio jau du kartus apšaudė šią bazę raketomis, bet ir tai dar ne pabaiga. Naujienų svetainė „Forbes“ išanalizavo, kodėl šis objektas toks svarbus Kyjivui.
Rusijos kosminė stotis NIP-16
Rusijos kosminė stotis NIP-16 / „Russian Space Web“

Milžiniška kosminė radijo stotis su dešimčia į viršų nukreiptų radijo antenų ir su jomis susijusių maitinimo ir valdymo įrenginių yra vos už 160 km nuo fronto linijos pietų Ukrainoje ir buvo pastatyta po 1959 m., kai pradėta kurti sovietų kosmoso programa.

NIP-16 vadinamas objektas buvo skirtas ryšiui su Mėnulio ir Marso zondais septintajame ir aštuntajame dešimtmetyje, tačiau jis taip pat gali palaikyti ryšį su šiuolaikiniais šnipinėjimo palydovais „Lotus-S“ ir GLONASS navigacijos palydovais, kurie yra analogiški Jungtinių Valstijų GPS palydovams.

Pasak straipsnio, tai yra pagrindinė priežastis, kodėl Ukraina bando sunaikinti šį objektą. Nuo praėjusių metų gruodžio mėn. pabaigos Ukrainos gynėjai du kartus šią neįkainojamą bazę apšaudė raketomis.

Nors ši bazė ypač svarbi moksliniu požiūriu, „Forbes“ pažymėjo, kad NIP-16 taip pat yra teisėtas karinis taikinys, nes jo siųstuvai gali siųsti ir priimti stebėjimo, ryšių ir navigacijos palydovų, įskaitant „Liana“ ir GLONASS, signalus.

Reikšminga atkreipti dėmesį, kad „GLONASS“ palydovai padeda nukreipti galingiausią Rusijos aviacinę amuniciją – KAB sklandymo bombas. Tuo tarpu palydovai „Lotus-S“, priklausantys žvalgybos sistemai „Liana“, aptinka karinių taikinių, pavyzdžiui, laivų, elektromagnetinę spinduliuotę ir nustato jų buvimo vietą.

„Gali būti, kad „Liana“ palydovai stebėjo signalus iš Ukrainos bepiločių dronų su sprogmenimis, kurie stumia Rusijos laivyną iš vakarinės Juodosios jūros dalies“, – pažymima straipsnyje.

Manoma, kad NIP-16 objektas išties yra sudėtingas taikinys.

„Jo radijo stotys, generatoriai ir valdymo įtaisai yra išdėstyti po du didelius miestelius. Matomiausia įranga – senosios antenos – yra tvirtos konstrukcijos. Pasak Rusijos kosmonautikos istoriko Anatolijaus Zako, NIP-16 statytojai įrangą sumontavo iš senų geležinkelio tiltų, nebenaudojamų povandeninių laivų korpusų ir rotacinio mechanizmo iš nebenaudojamo karinio laivo“, – pastebėjo „Forbes“.

„Wikimapia“/Rusijos kosminė stotis NIP-16
„Wikimapia“/Rusijos kosminė stotis NIP-16

Tikėtina, kad Ukrainai prireiks daug daugiau smūgių, kad padarytų rimtą žalą įrenginiui, jau nekalbant apie bazės sunaikinimą.

Be to, straipsnio autorių nuomone, NIP-16 sunaikinimas nepanaikins Rusijos galimybių palaikyti ryšį su savo palydovais, o tik apribos jas, nes rusai turi kitų kosminių bazių, kurių nė viena nėra taip arti fronto linijos Ukrainoje.

Birželio 24 d. naktį Ukrainos ginkluotosios pajėgos okupuotame Kryme smogė Rusijos kosminių ryšių centrui. Vietos žiniasklaida pranešė, kad Vitino kaime, esančiame netoli Jevpatorijos, girdėjosi galingi sprogimai. Vėliau buvo paskelbtos palydovinės nuotraukos, iš kurių matyti, kad gaisras kilo kosminių ryšių centro teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius