Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina yra skydas nuo Rusijos, taip pat ir Baltijos valstybėms

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienio vakarą gana netikėtai pripažino Ukrainos rytuose įsitvirtinusių prokremliškų separatistų kontroliuojamų teritorijų nepriklausomybę ir dar labiau įkaitino įtampą. Portalo 15min video laidoje „15/15“ ką tik iš rytų Ukrainos grįžusi 15min žurnalistė Ana Daukševič ir Ukrainoje dirbantis Alvydas Medalinskas dalijosi savo mintimis, ką apie nesibaigiantį karą mano patys ukrainiečiai ir kokie galimi konflikto sprendimo būdai.
Ukrainos karys Novoluhanske (Donecko regionas)
Ukrainos karys Novoluhanske (Donecko regionas) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Ana, ar ukrainiečiai turi viltį, kad karas baigsis? Nes kai šitiek laiko tampomasi pirmyn – atgal, veiksmai tai paaštrėja, tai nutilsta, įdomu, kokia nuotaika žmonių?

A.Daukševič: Prieš dar kokius penkerius metus kalbant tiek su vietiniais žmonėmis, ten gyvenančiais, tiek, tarkime, su kariais, tiek su tais pačiais žurnalistais, kurie dirbo tuo metu ir dirba dabar, jie tuo metu tikėjosi greitesnės pabaigos. Dabar, tarkime, vienas Avdijivkos gyventojas man sakė, kad neturi vilties, jog tai pasibaigs greitai. Galbūt kažkada, bet jis sakė nebesantis tikras, kad jis dar bus gyvas, kai tai pasibaigs.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/15min žurnalistė Ana Daukševič Rytų Ukrainoje
Nuotr. iš asmeninio archyvo/15min žurnalistė Ana Daukševič Rytų Ukrainoje

Labai daug pasakantis buvo mūsų vairuotojo – ukrainiečio iš Donecko – monologas. Jam, kaip žmogui, vairuojančiam ir vežančiam non stop žurnalistus, tenka pamatyti savo gimtuosius priemiesčius. Mes taip pat su juo važiavome ten. Ir jis sakė – kuo daugiau aš čia važinėju, kuo aš daugiau žiūriu į tą pusę, tuo labiau aš pradedu suvokti, kad turbūt niekada nebegrįšiu į savo namus.

Kuo daugiau aš čia važinėju, kuo aš daugiau žiūriu į tą pusę, tuo labiau aš pradedu suvokti, kad turbūt niekada nebegrįšiu į savo namus.

Manau, kad tos vilties, jog tai bus greitai, kokią dar turėjo prieš kokius penkerius metus, žmonės dabar neturi. Ir tai susiję su daugeliu dalykų. Vienas klausimas yra pabaigti karą, antras klausimas yra – kaip reintegruoti tas teritorijas. Tai yra aštuoneri metai. Kai kurie vaikai, kurie buvo vos tik gimę, dabar jau pasiekė pirmas–antras klases, jie nėra matę kitokio gyvenimo. Kiti, kurie buvo gal dvylikos, šiuo metu galimai mobilizuojasi ir eina kariauti prieš ukrainiečius.

Sugrąžinti visas tas teritorijas, žmones sutaikyti net ir pasibaigus karui – tai yra didysis klausimas. O mes dar esame toje stadijoje, kai net teritorinis klausimas nėra išspręstas. Kalbant apie tolesnius žingsnius, manau, kad tai yra turbūt ne vienos dešimties metų reikalas.

– Toliau kalbamės su Mykolo Romerio universiteto politologu Alvydu Medalinsku, kuris šiuo metu yra Mariupolyje, Ukrainoje.

– Laba diena, šiuo metu esu Berdianske. Tai yra antras pagal svarbą uostas Azovo jūroje, uostamiestis, ir čia yra labai svarbių dalykų. Čia šimtas kilometrų nuo Mariupolio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas