Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainiečiai raketomis ATACMS sunaikino rusų radarą „Nebo-M“ už 100 mln. JAV dolerių

Ketvirtadienį Ukrainos raketinių pajėgų daliniai balistinėmis raketomis ATACMS pataikė į Rusijos radiolokacinę stotį „Nebo-M“, pranešė Generalinis štabas.
Radaras „Nebo-M“
Radaras „Nebo-M“ / Ukrainos pajėgų generalinis štabas

Konkreti smūgio vieta nebuvo nurodyta. Kartu Ukrainos pajėgos pareiškė, kad sunaikinus stotį „Nebo-M“ „susidarys palankus oro koridorius efektyviam raketų „Storm Shadow“ ir SCALP-EG naudojimui“.

Generalinio štabo duomenimis, Rusijoje liko tik dešimt veikiančių tokio tipo sistemų, kurių kiekviena kainuoja apie 100 mln. JAV dolerių.

Radaras „Nebo-M“ radaras yra „labai sunkiai pažeidžiamas taikinys‘“ veikiantis slaptu režimu, skenuojantis horizontą ir ieškantis oro objektų. Jo sunaikinimas gerokai sumažina Rusijos pajėgų galimybes sekti ir perimti aerodinaminius ir balistinius taikinius, teigė Generalinis štabas.

Leidinio „Defence Express“ duomenimis, rusai masinę „Nebo-M“ gamybą pradėjo tik 2012 m. 2017 m. tokius radarus pradėjo gauti Rusijos ginkluotųjų pajėgų Centrinės karinės apygardos priešlėktuvinės gynybos daliniai – stotys turėjo „dengti“ rusų sienas už Uralo ir Arktyje.

Rusija teigia, kad „Nebo-M“ gali aptikti balistinius taikinius iki 600 kilometrų atstumu ir vienu metu sekti 200 objektų. Tokią stotį dislokuoti esą užtrunka tik 15 minučių, o jos veikimo laikas iki pirmojo gedimo – apie 1 000 valandų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas