Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainiečiams gavus F-16 naikintuvus, rusų propagandininkai aiškina, kad juos pilotuoti paruošti tik trys lakūnai

Ukrainai gavus pirmuosius F-16 naikintuvus, rusų propagandininkai netvėrė pykčiu. Iš pradžių tvirtino, kad šie bus greitai numušti ir nesukurs jokio reikšmingo pokyčio fronte, o vėliau pradėjo platinti melagienas, neva orlaivių nebus kam pilotuoti, mat tą daryti turėję ukrainiečiai net nesugebėjo baigti mokslų.
Naikintuvas F-16
Naikintuvas F-16 / Stopkadras

Daugiau nei dvejus metus Ukraina nuolat prašė Vakarų sąjungininkų perduoti JAV gamybos naikintuvų, kurie ilgą laiką buvo laikomi vertingiausiu ilgo karinės technikos, kurios Kyjivas siekė gauti iš Vakarų rėmėjų, sąrašo brangakmeniu.

2023 m. rugpjūtį Danija ir Nyderlandai gavo JAV leidimą perduoti Ukrainai kelis naikintuvus.

„IMAGO“/„Scanpix“/Naikintuvai F-16
„IMAGO“/„Scanpix“/Naikintuvai F-16

Vėliau prie vadinamosios naikintuvų koalicijos prisijungė Belgija ir Norvegija, ir bendras Kyjivui pažadėtų orlaivių skaičius priartėjo prie 80.

Beveik po metų, 2024 m. liepos 31 d., agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad į Ukrainą atvyko pirmoji ilgai lauktų F-16 partija.

Po kelių dienų žurnalas „The Economist“ patikslino, kad kalbama apie dešimt lėktuvų, o likusieji ukrainiečių žinion bus perduoti iki 2025 m. pabaigos.

Pranešimai, kad šalį pasiekė pirmieji naikintuvai, sukėlė nemenką Kremliaus įsiūtį.

„Jų skaičius palaipsniui mažės, jie bus numušti... Bet, žinoma, šie persiuntimai neturės jokio reikšmingo poveikio įvykių raidai fronte“, – sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Jau netrukus po to Rusijos sisteminėje žiniasklaidoje ir prokremliškuose „Telegram“ kanaluose pasirodė su F-16 susijusių melagienų gausa.

D. Peskovas / Anton Vaganov / REUTERS
D. Peskovas / Anton Vaganov / REUTERS

Melagienų karuselė

Ukrainos pusė neatskleidė, kada tiksliai naikintuvai galėtų imti dalyvauti aktyviuose kariniuose veiksmuose, todėl propagandos kūrėjai negalėdami iš karto griebtis pasakojimų apie numuštus lėktuvus, ėmėsi taktikos meluoti apie lakūnų pasiruošimą.

Melagienos buvo pritaikytos ir Vakarų auditorijai.

Keletas prokremliškų paskyrų anglų kalba platformoje X (buv. „Twitter“), „Telegram“ kanalai anglų ir ispanų kalbomis, taip pat nišinė Bulgarijos žiniasklaidos svetainė išplatino pranešimus, kad iš 50 ukrainiečių pilotų, kurie neva jau yra apmokyti Rumunijos Europos mokymo centre valdyti naikintuvus F-16, tik trys yra pasirengę savarankiškiems skrydžiams.

To priežastimi buvo nurodomas tariamas ukrainiečių nenoras mokytis anglų kalbos, taip pat menkas fizinis pasirengimas ir alkoholio vartojimas. Kaip „įrodymą“ melagienos autoriai paviešino tariamai Rumunijos gynybos ministerijos parengtą ataskaitą.

Tuomet Kremliaus propagandos ištekliai ėmė tiražuoti šią informaciją jau rusų kalba.

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Naikintuvai F-16
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Naikintuvai F-16

Pasakos apie pilotus

Tai klastotė. Tokios Rumunijos gynybos ministerijos ataskaitos nebuvo.

Be to, ukrainiečių pilotai dar net nepradėjo treniruotis Rumunijos mokymo centre.

Paaiškėjo, kad liepos pabaigoje pirmoji pilotų grupė iš tiesų baigė centro mokymus, tačiau tai buvo ne ukrainiečių, o rumunų specialistai.

Nyderlandų gynybos ministras [Gynybos ministerija centrui suteikė naikintuvus F-16] Rubenas Brekelmansas kalbėdamas apie pirmosios grupės pilotų mokymą, pabrėžė, kad kita rumunų pilotų grupė jau pradėjo mokymus, o vėliau centre mokysis ir ukrainiečiai.

Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos oro pajėgos sulaukė pirmojo F-16 treniruoklio
Kadras iš vaizdo įrašo/Ukrainos oro pajėgos sulaukė pirmojo F-16 treniruoklio

Paprastai tokie mokymai trunka apie aštuonis mėnesius.

Kalbėdamas apie apmokymus, R.Brekelmansas gyrė ukrainiečių pilotų pasiekimus.

„Turiu pasakyti, kad tai, ką pasiekė Ukrainos pilotai, yra tiesiog nuostabu. Olandų pilotams prireikia daug metų, kartais net penkerių, kad išmoktų valdyti F-16, perprastų sistemą, kuri yra gana sudėtinga. Ukrainos pilotai tai padaro per pusantrų metų.“

Dezinformaciją paneigė

Vėliau Rumunijos gynybos ministerijos kovos su dezinformacija platformoje „Inforadar“ buvo paneigta melagiena apie netinkamą ukrainiečių pilotų apmokymą.

Paaiškėjo, kad klastotė buvo sukurta remiantis realia 2023 m. Rumunijos gynybos ministerijos veiklos ataskaita. Tačiau joje yra gramatinių klaidų ir dizainas atkartotas netiksliai.

Tikslas aiškus

Tokiomis klastotėmis ir propagandistų, ypač D.Peskovo, pareiškimais rusai bando sumenkinti Vakarų ginkluotės vaidmenį ir primesti visuomenei nuomonę, kad naikintuvai F-16 nekelia grėsmės Rusijos kariuomenei ir neturės įtakos padėčiai mūšio lauke.

Panašias dezinformacijos kampanijas Rusija vykdė Ukrainai perduodant kitą sąjungininkų techniką ir ginkluotę.

15min verdiktas: melas. Rumunijos gynybos ministerijos pranešimas, kad ukrainiečių pilotai neišlaikė F-16 naikintuvų pilotavimo kursų, yra klastotė, kurią paneigė pati ministerija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas