Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainiečių pilotas: vakarietiškais naikintuvais išmokčiau skraidyti per tris mėnesius

Ukrainos vyriausybė jau apsiprato, kad Vakarų brėžiama raudonoji linija, nesibaigiant karui Ukrainoje, kinta. Kyjivas tikisi, jog Ukrainos sąjungininkės galiausiai pritars ir naikintuvų perdavimui su Rusijos agresija kovojančiai šaliai. Vienas geriausių Ukrainoje kovinių lėktuvų pilotų Vadymas Vorošylovas, prašydamas papildomos karinės pagalbos, leidiniui „The Guardian“ paaiškino, kodėl gynybai nuo Rusijos reikalingi modernūs lėktuvai.
Asociatyvi nuotr.
Pilotas. Asociatyvi nuotr. / „AFP“/„Scanpix“

Ukrainos naikintuvų pilotas, per vieną dieną numušęs penkis Irano bepiločius lėktuvus, interviu metu leidiniui „The Guardian“ teigė, kad per kelis mėnesius galėtų išmokti valdyti vakarietišką lėktuvą ir padėti savo šaliai tapti „saugiu pasaulio skydu“ nuo Rusijos agresijos.

Tėvynėje gerai žinomas majoras V.Vorošylovas sakė manantis, kad, atsižvelgiant į jo ilgametę patirtį skraidant sovietiniais MiG-29 lėktuvais, jam prireiktų „iki trijų mėnesių išmokti visas kovines užduotis“.

Jo nuomone, inžinieriai per panašų laiką galėtų išmokti remontuoti tokius reaktyvinius lėktuvus kaip F-16. Ukrainiečių pilotas taip pat pridūrė, kad tuo pačiu metu „galima mokyti ir antžemines įgulas“.

Paeitą savaitę Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas spaudos konferencijos metu pareiškė, kad svarstys, ar jo šalis galėtų tapti pirmąja Vakarų valstybe, kuri perduos kovinių lėktuvų Ukrainai, tačiau vėliau perspėjo, kad išmokti pilotuoti lėktuvą „Typhoon“ gali prireikti „trejų metų“.

Tai paskatino Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį per netikėtą vizitą Jungtinėje Karalystėje pasakyti, kad jo šalis jau turi patyrusių pilotų, kurie galėtų išmokti greičiau.

„Nagi, mes jums atsiųsime pilotus, kurie jau mokėsi dvejus su puse metų“, – netiesiogiai siūlė V.Zelenskis.

Ukraina jau įvardijo beveik 50 pilotų, kuriems būtų leista išvykti iš šalies mokytis.

Iš pradžių Ukrainos lyderis siekė sulaukti populiariųjų JAV pagamintų F-16 naikintuvų, kurių pasaulyje eksploatuojama daugiau kaip 3000.

Tos pastangos buvo sustabdytos, kai JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad kol kas netieks Ukrainai F-16 naikintuvų.

Savo kalboje Didžiosios Britanijos parlamente V.Zelenskis viešai kreipėsi prašydamas suteikti Ukrainai naikintuvų ir pasidalino savo paties sugalvota mintimi, adresuota karaliui Karoliui III.

„Didžiojoje Britanijoje karalius yra oro pajėgų pilotas, – sakė V.Zelenskis. – Ir šiandien Ukrainoje kiekvienas oro pajėgų pilotas yra karalius.“

„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis įteikė ukrainiečių piloto šalmą Bendruomenių rūmų pirmininkui
„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis įteikė ukrainiečių piloto šalmą Bendruomenių rūmų pirmininkui

Jis taip pat įteikė Bendruomenių rūmų pirmininkui Lindsay'ui Hoyle'ui baltą naikintuvo piloto šalmą su užrašu: „Mes turime laisvę, duokite mums sparnus, kad ją apgintume.“

V.Vorošylovo teigimu, NATO standarto lėktuvai smarkiai pagerintų Ukrainos karines perspektyvas kare, kuris, kaip manoma, užsitęs visus šiuos metus ir galbūt dar ilgiau.

Ukraina nesako, kiek jos nedidelių oro pajėgų liko po metus trukusios kovos su Rusijos invazija, tačiau jos pilotai vis dar skraido nuo nelygių kilimo ir tūpimo takų griežto operatyvinio saugumo sąlygomis.

Rusijos agresiją turinčios atremti Ukrainos kariuomenė teigia, kad jos naikintuvai vis dar gali vykdyti apie 10 misijų per dieną, tačiau nerimaujama, kad galiausiai pritrūks kovinių lėktuvų arba atsarginių dalių.

Šalies pilotai vis dar naudojasi sovietiniais MiG-29 ir Su-27, o šalies karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas sakė, kad naujausi lėktuvai buvo pagaminti dar 1991 m., kai šalis po Sovietų Sąjungos žlugimo iškovojo nepriklausomybę.

V.Vorošylovas pareiškė, kad tokiems lakūnams kaip jis labai reikalingi naujesni vakarietiški naikintuvai. Iš dalies dėl to, kad jie susiduria su ilgesnio nuotolio raketomis ginkluotais rusų lėktuvais, todėl dažnai turi nutraukti skrydžius, kad nebūtų numušti.

„Dabar rusų pilotai Su-30 ir Su-34 yra apginkluoti raketomis R-77, kurių veikimo nuotolis yra apie 75 km. Mes galime šaudyti tik raketomis, kurių nuotolis yra apie 40 km. Taigi, kai jie į mus šaudo, mes turime skristi tolyn ir paslėpti lėktuvus kraštovaizdžio fone“, – „The Guardian“ teigė ukrainiečių pilotas.

„CoverImages“/„Scanpix“/NATO naikintuvai patruliuoja Lenkijos oro erdvę
„CoverImages“/„Scanpix“/NATO naikintuvai patruliuoja Lenkijos oro erdvę

Ukrainos lėktuvai, vykdydami bombardavimo reisus, priešo pozicijų link skrenda žemai, vos „20 metrų virš žemės“, teigė V.Vorošylovas, kad išvengtų radarų aptikimo. Anot jo, iš saugaus atstumo apšaudęs ant žemės esančius rusų karius, pilotas staigiai apsisuka ir skrenda atgal 200 m aukštyje, kol grįžta į šalies centrą.

Pirmadienį vykusios spaudos konferencijos metu NATO vadovas Jensas Stoltenbergas minėjo, jog, ko gero, naikintuvų perdavimo Ukrainai klausimas vėl bus iškeltas antradienį Briuselyje prasidėsiančiame gynybos ministrų susitikime.

Kelių NATO sąjungininkių diplomatai sakė nesitikintys, kad antradienio susitikime bus priimtas koks nors tvirtas pareiškimas dėl naikintuvų tiekimo, tačiau teigė, kad toks postūmis formuojasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas