Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainiečių smūgis Kremliaus sąjungininkui – pasiruošimas antrai V.Zelenskio kadencijai?

Artimam Kremliaus sąjungininkui Ukrainoje Viktorui Medvedčukui pateikus kaltinimus dėl valstybės išdavystės, jo veikla bus paralyžiuota. Tai gali būti ne tik smūgis prorusiškoms Ukrainos jėgoms, bet ir prezidento Volodymyro Zelenskio naujos rinkimų kampanijos pradžia, „Deustche Welle“ rašo žurnalistas Sergejus Rudenko.
Viktoras Medvedčukas
Viktoras Medvedčukas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukrainos generalinė prokurorė Irina Venediktova šią savaitę pasirašė įsakymą dėl Aukščiausiosios Rados deputatų Viktoro Medvedčuko ir Taraso Kozako pripažinimo įtariamaisiais valstybės išdavimo byloje.

Jie įtariami veikla, nukreipta prieš Ukrainos ekonominį saugumą, slaptos informacijos apie kariuomenę tekinimu Rusijai ir antiukrainietiško projekto Rusijoje vykdymu.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) jau atliko kratas V.Medvedčuko namuose ir biure.

VIDEO: V.Zelenskis ragina karių neprarasti budrumo: Rusijos kariai gali sugrįžti „bet kurią akimirką“

Skyrė sankcijas

Prieš tris mėnesius Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba (SNBO) įvedė sankcijas V.Medvedčukui, jo žmonai Oksanai ir verslo partneriui Tarasui Kozakui dėl terorizmo finansavimo apsišaukėliškoje Luhansko liaudies respublikoje. Todėl trijų V.Medvedčuko kontroliuojamų televizijos kanalų veiklą buvo nutraukta.

V.Medvedčukas ir jo vadovaujama partija „Opozicinė platforma – Už gyvenimą“ bandė parodyti, kad tai esą politinis opozicijos persekiojimas.

V.Medvedčukas nėra pratęs pralaimėti, ypač V.Zelenskiui, todėl turėdamas daug patirties teisės srityje, jis apskundė SNBO sprendimą Aukščiausiajam Teismui.

Kai prieš tris mėnesius buvo įvestos sankcijos, dauguma laukė, kol valdžia pradės žiūrėti į V.Medvedčuką rimtai. Tačiau SNBO sekretorius Aleksejus Danilovas tik kartą paminėjo, kad naftos perdirbimo gamykloje, kurią Rusijoje valdo V.Medvedčukas ir jo žmona, gaminamu kuru varomi tankai separatistų kontroliuojamose vadinamosiose Donecko ir Luhansko liaudies respublikose, rašo S.Rudenko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Neabejojama, kad SBU ir Generalinė prokuratūra turi išsamesnių V.Medvedčuko terorizmo Donbase finansavimo įrodymų. Tačiau panašu, kad V.Zelenskio komanda nusprendė mesti kozirį ir apkaltino oponentą valstybės išdavyste.

Trigubas V.Zelenskio smūgis

Kaltinimai V.Medvedčukui – V.Zelenskio komandos bandymas suduoti trigubą smūgį: pačiam prorusiškam politikui, Vladimirui Putinui ir buvusiam prezidentui Petro Porošenkai.

Pasak autoriaus, V.Medvedčukas buvo įsitikinęs, kad kalėjimas Ukrainoje jam negresia, nors straipsnis už valstybės išdavystę numato 12–15 metų laisvės atėmimo. Todėl jis gegužės 9-ąją važinėjo po Kijevo centrą sveikindamas tuos, kurie ilgisi sovietinių laikų.

V.Putinas V.Medvedčuko bylą supranta kaip asmeninį iššūkį. Tam kad išspręstų šią problemą, Rusijos prezidentas turės kalbėtis su V.Zelenskiu, kurio nelaiko sau lygiu.

V.Medvedčuko byla kelia nepatogumų ir P.Porošenkai. Kaltinimuose figūruoja svarbus periodas iš 2015-ųjų. Tuomet, vadovaujant P.Porošenkai, V.Medvedčukas telefonu susitarė jau okupuotame Kryme perregistruoti savo įmonę „Nauji projektai“, kuri Juodojoje jūroje užsiima naftos ir dujų perdirbimu.

Ar P.Porošenko apie tai žinojo, turint omeny, kad SBU klausėsi V.Medvedčuko, to metu dalyvavusio derybose su Maskva? Jei žinojo, kodėl nenurodė sustabdyti V.Medvedčuko veiklos? Jei nežinojo, kas dėl to kaltas?

Ruošiasi antrai kadencijai?

V.Medvedčuko istorija gali būti naujos V.Zelenskio rinkimų kampanijos pradžia. Net jei jis prieš dvejus metus tikino, kad užteks vienos kadencijos, dabartiniai įvykiai Ukrainoje rodo, kad V.Zelenskio komanda užsimojo dar kartą laimėti rinkimus. O kova su V.Medvečuku gali būti esminė, rašo S.Rudenko.

V.Zelenkis negali kovoti su pačiu V.Putinu, kuriam negali prisiskambinti, tačiau tam yra V.Medvedčukas. O ir sociologiniai tyrimai jau parodė, kad kova su V.Medvedčuku ir jo žiniasklaidos priemonėmis teigiamai paveikė dabartinio Ukrainos prezidento reitingus.

Tai reiškia, kad prezidento komanda iki pabaigos bandys naudotis istorija su V.Medvedčuku ir P.Porošenka.

Ir nors V.Zelenskis tokiu būdu gali siekti asmeninių tikslų, kaltinimai V.Medvedčukui – rimtas smūgis prorusiškoms jėgoms Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas