Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainiečius gąsdina lenkais: esą perims verslus, o vėliau ir teritorijas

Rusijos propagandininkai nuolat niršta dėl Europos ir pasaulio šalių teikiamos pagalbos Ukrainai. Šįkart užkliuvo bene daugiausia padėjusi Lenkija – teigiama, kad gerumas turi savo kainą ir lenkai netrukus perims ukrainiečių verslus, o vėliau – okupuos Vakarų Ukrainą. Melagieną apie tariamas lenkų teritorines ambicijas skleidžia ne patys lenkai, o rusų propagandininkai.
Lenkijos prezidentas A.Duda Ukrainos Aukščiausioje Radoje
Lenkijos prezidentas A.Duda Ukrainos Aukščiausioje Radoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Spalio pabaigoje mažai žinomame graikų naujienų portale moderndiplomacy.eu pasirodė žinutė skambiu pavadinimu „Lenkija nori okupuoti Vakarų Ukrainos žemę“.

Nors netrukus ši publikacija iš portalo buvo pašalinta ir dabar aptinkama tik „Google“ archyvuose, tačiau jos publikavimo laiko pakako, kad ji spėtų išplisti.

Mįslingas šaltinis

Portalo kūrėjai prisistato kaip „pirmaujanti Europos nuomonę formuojanti organizacija, turinti plačią įtaką Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Azijoje“.

Svetainėje viešai skelbiami redakcijai vadovaujantys asmenys, taip pat patariamųjų ir redakcinių kolegijų nariai.

2010 metais atsiradusios svetainės įkūrėju ir vyriausiuoju redaktoriumi įvardijamas graikų žurnalistas Dimitris Giannakopoulos.

Įdomu tai, kad paskutinį kartą jo tekstas čia publikuotas prieš penkerius metus – 2017 liepą.

Portalo redaktoriumi pristatomas italų ekonomistas ir verslininkas Giancarlo Elia Valori, kuris yra kinų lobistas Italijoje.

Jis yra „Huawei Italy“ garbės prezidentas ir Kinijos milžinės „HNA Group“ patarėjas ekonomikos klausimais.

Jis taip pat pirmininkauja Italijos organizacijai „International World Group“, kuri užsiima Kinijos interesų įtvirtinimu Europoje.

Jis aktyviai skelbia publikacijas – pastaroji pasirodė vos prieš mėnesį. Dauguma tekstų susiję su Kinijos pramone, dirbtinio intelekto kūrimu ir būtinybe palaikyti „gerus santykius“ su technologijų milžine.

Marga kompanija

Portalo moderndiplomacy.eu patariamajai tarybai vadovauja profesorius Anis H.Bajrektarevičius. Jis – buvęs Austrijos diplomatas.

Iki 2019 metų jis skelbė įrašus „Rusijos tarptautinių santykių tarybos“ interneto svetainėje.

Šios tarybos prezidiume yra Rusijos propagandistas, Vladimiro Putino oficialus atstovas spaudai, patikėtinių tarybai vadovauja Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, o tarp ekspertų galima aptikti Rusijos propagandininkę, prokremliško televizijos kanalo RT vyriausiąją redaktorę Margaritą Simonian.

Šios tarybos įkūrėjais įvardijami Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM), Rusijos švietimo ir mokslo ministerija, Rusijos mokslų akademija, Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjunga ir naujienų agentūra „Interfaks“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas JT Saugumo Tarybos posėdyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Lavrovas JT Saugumo Tarybos posėdyje

Žaibiška sklaida

Netrukus po to, kai straipsnis apie tariamus lenkų planus užkariauti Vakarų Ukrainą buvo publikuotas moderndiplomacy.eu, šią žinutę ėmė tiražuoti propagandinė Rusijos žiniasklaida.

„Lenkija beveik neslepia savo planų užgrobti Ukrainos teritorijas. Tą pastebėjo net belgų žurnalo „Modern diplomacy“ žurnalistai“, – televizijos kanalo „Rossija1“ laidoje kalbėjo vienas žymiausių šiuolaikinių Rusijos propagandininkų Jevgenijus Popovas.

Laidoje jis taip pat pareiškė, kad Varšuva jau nebeslepia planų atsiimti savo „istorines žemes“, mat apie tai esą atvirai prabilo net lenkų žiniasklaida.

Ekrano nuotr. /„Dziennik polityczny“ publikacija
Ekrano nuotr. /„Dziennik polityczny“ publikacija

Paini straipsnių karuselė

Propagandininko minima žiniasklaida – Lenkijoje mažai kam žinomas tiklaraštis dziennik-polityczny.com, be autoriaus pavardės paskelbęs tekstą skambiu pavadinimu „Europos hienos jau ėmė dalytis grobį. Pagalba Ukrainai neapsiėjo be interesų“.

Dabar jau pašalintoje „Modern diplomacy“ publikacijoje nurodoma, kad publikacijos šaltinis – portalas International Affairs.

Pagrindinis šio portalo partneris – Rusijos užsienio reikalų ministerija. Tai nurodoma svetainės apačioje.

Ekrano nuotr. / „International affairs“ portalo apatinė dalis
Ekrano nuotr. / „International affairs“ portalo apatinė dalis

Taigi, „International affairs“ publikuotame straipsnyje nurodoma, kad pirminis informacijos šaltinis – tas pats mažai kam žinomas lenkų tinklaraštis dziennik-polityczny.com, o štai jau pašalintoje „Modern diplomacy“ publikacijoje teigiama, kad informacija paimta iš „International affairs“.

Nepaisant to, kad pirminiu šaltiniu tapo niekam nežinomas lenkų tinklaraštis, kuris net nenurodė straipsnio autoriaus, J.Popovas propagandinėje laidoje sudaro įspūdį, tarsi tai būtų skirtingos publikacijos, o tariamus Lenkijos grobuoniškus planus jau pastebi net „Vakarų žiniasklaida“.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi