Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainietė papasakojo apie trejus metus smurto ir prievartavimo nelaisvėje: tai – tikras pragaras

Ukrainos žmogaus teisių aktyvistė Liudmyla Huseinova trejus metus praleido Rusijos nelaisvėje: ji ten buvo laikoma 2019–2022 m. Moteris apie savo išgyvenimus papasakojo kasmetiniame renginyje Kyjive „Knygų arsenalas“, rašo „Ukrainska Pravda“.
Kalėjimas Donecke
Kalėjimas Donecke / „Scanpix“ nuotr.

L.Huseinova su ypatinga baime prisiminė „Izoliacijos“ kalėjimą. Sąlygos ten buvo artimos koncentracijos stovykloms.

„Džiaugiuosi, kad uždarė „Izoliaciją“. Aš ten išbuvau 50 dienų. Tai buvo baisiausios mano gyvenimo dienos. Liudiju, kad bet kuri moteris, buvusi „Izoliacijoje“, buvo ne tik kankinama, bet ir prievartaujama. Tai vienas baisiausių Ukrainos moterų išnaudojimo atvejų, ir jos ten buvo daugelį metų. Deja, tai nutinka ne tik moterims, bet aš kalbu apie tai, ką patyriau“, – sakė L.Huseinova.

Po laikotarpio „Izoliacijoje“ žmogaus teisių aktyvistė buvo perkelta į Donecko įkalinimo įstaigą, kur buvo laikoma apie trejus metus.

„Gyvenau kameroje su nusikaltėliais, su moterimis, kurios kovojo prieš Ukrainą, nuteistomis už žmogžudystes, narkotikus ar kitus sunkius nusikaltimus.

Kai buvau išvežta iš „Izoliacijos“, mane nuvedė į 20 kvadratinių metrų dydžio kamerą. Toje kameroje žmonės gyveno savo gyvenimą: jie visą parą miegojo, gėrė ir rūkė.

Skylė grindyse buvo jų tualetas. Kai pirmą kartą į jį įėjau, dėl tirštų cigarečių dūmų nieko nemačiau. Stovėjau prie durų ir nežinojau, kur eiti“, – pridūrė L.Huseinova.

2022 m. spalio 17 d. L.Huseinova buvo paleista iš nelaisvės kartu su 107 kitomis moterimis.

Ten jai buvo priskirta pravardė „ukropė“ (taip žeminančiai rusai vadina ukrainiečius – red. past.).

L.Huseinova nuolat patirdavo spaudimą. Ji miegojo vienoje lovoje ir kvėpavo tuo pačiu oru su AIDS, tuberkulioze ir sifiliu sergančiomis moterimis.

„Trejus metus gyvenau šiame pragare. Likus septyniems mėnesiams iki mano paleidimo, į mūsų kamerą buvo atvežta Olha Meleščenko. Jos šeima leido man nurodyti jos vardą.

Noriu, kad moterys, kurios patyrė kankinimus, prievartą, fizinį ir seksualinį smurtą, žinotų, kad galima gyventi toliau.

Šiuo metu ji kankinama Rusijos nelaisvėje. Prisimenu, kai Olha buvo įgrūsta į šią kamerą, ją buvo ištikusi baisi isterija, ji slėpėsi kampe ir verkė. Sargybiniai iš to juokėsi. Tada ji paaiškino, kad girdėjo, jog šioje kameroje yra žiauriausi žudikai“, – pasakojo žmogaus teisių aktyvistė.

2022 m. spalio 17 d. L.Huseinova buvo paleista iš nelaisvės kartu su 107 kitomis moterimis. Žmogaus teisių aktyvistė kreipėsi į visuomenę su ypatingu prašymu.

„Prašau visų nevadinti Rusijos nelaisvėje atsidūrusių žmonių aukomis. Mes nesame aukos. Mes esame išgyvenusieji, mes išgyvenome, mes ištvėrėme.

Tai suteikia mums stiprybės, gebėjimo judėti pirmyn, tobulėti ir padėti kitiems. Čia turiu daug draugų, mane priėmė viena nevyriausybinė organizacija, mane įkvepia moterys, kurios buvo išlaisvintos iš nelaisvės ir turi jėgų apie tai kalbėti.

Noriu, kad moterys, kurios patyrė kankinimus, prievartą, fizinį ir seksualinį smurtą, žinotų, kad galima gyventi toliau“, – pridūrė L.Huseinova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas