Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos belaisviai „Wagner“ kariai papasakojo apie žiaurias sąlygas fronte

Už nedidelės kalvos, apsaugotos nuo už puskilometrio esančių Rusijos pozicijų, ukrainiečių karys per droną pastebėjo naują, per naktį atsiradusią, slėptuvę prie apgriauto Bachmuto miesto, pasakojo leidinio „The Wall Street Journal“ (WSJ) žurnalistas Jaroslavas Trofimovas.
Ukrainos kariai prie Bachmuto apšaudo rusų pozicijas
Ukrainos kariai prie Bachmuto apšaudo rusų pozicijas / „AP“/„Scanpix“

Trys Rusijos privačios karinės organizacijos „Wagner“ samdiniai peršliaužė niekieno žemę, kad įsirengtų šaudymo poziciją, kuri, atrodo, tinkama granatsvaidžiui.

Drono kamera priartino vaizdą į už jų esančius rusų apkasus.

„Lavonai, lavonai, lavonai vienas ant kito“, – sakė Oleksijus, Ukrainos trečiosios šturmo brigados karys, stebėjęs filmuotą medžiagą ir koordinavęs atsakomuosius veiksmus.

„O dabar, žiūrėkite, šie drąsūs vaikinai išėjo į mūsų pusę“, - sako jis.

„Jie net nevilki neperšaunamų liemenių“, – šūktelėjo jis kolegai, valdančiam amerikiečių gamybos granatsvaidį MK-19.

Jam virš galvos praskriejo kulka.

„Dabar pataikykime juos“, – pridūrė Oleksijus.

Vos keli spragtelėjimai ir rusų tranšėjų link pasipylė granatų salvė.

„Atlikta“, – pergalingai tarė karys.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto

Šie „Wagner“ pajėgų, daugiausiai sudarytų iš Rusijos kalėjimuose užverbuotų nuteistųjų, vyrai taip pat prisijungė prie ilgo aukų sąrašo, kuris, tęsiantis kovai dėl Bachmuto, tik ilgėja.

Spėję pasižymėti tuo, kad vietoje sušaudo savo karius, bandančius dezertyruoti ar pasiduoti, taip pat apatija karo nuostoliams, „Wagner“ vadai šokiruoja modernaus karo šalininkus.

Vadinamieji kriminaliniai batalionai, siekiantys proveržio, kai didžiąją dalį Rusijos karinių pajėgų ištiko sąstingis, iškilo kaip didelė grėsmė Ukrainos gynėjams.

Jokios demokratinės valstybės kariuomenė negali sau leisti be paliovos siųsti karių į beveik neabejotiną mirtį vien tam, kad užimtų dar bent kelis šimtus metrų kitos šalies teritorijos.

Leidinys „WSJ“ pažymėjo, kad net Rusijos reguliariosios ginkluotosios pajėgos, garsėjančios didele nejautra karo nuostoliams ir aukoms, vengia siųsti savo karius į akivaizdžiai savižudiškas misijas.

Trečiosios šturmo brigados bataliono vadas: „Vienintelė jų galimybė išgyventi – toliau judėti į priekį. Ir ši taktika veikia. Tai zombių karas...“

Pastebėta, kad būtent toks požiūris leido „Wagner“ grupei priartėti prie Bachmuto užėmimo kulminacijos, nors Ukrainos ir Vakarų pareigūnai yra įsitikinę, kad ši kampanija jau pareikalavo dešimčių tūkstančių rusų aukų.

Sekmadienį karinės grupuotės „Wagner“ pajėgos iš rytų ir šiaurės stūmė gynybinę liniją Bachmuto centro link, kol likusi Ukrainos kariuomenės dalis pasitraukė į vakarus nuo Bachmutkos upės, tekančios per patį miestą.

Ukrainos pajėgos kovojo, kad išlaikytų dviejų likusių tiekimo kelių į Bachmutą kontrolę, su priešo pajėgomis apsikeisdamos per visą fronto liniją aidinčiais artilerijos smūgiais.

Per aštuonis mėnesius trukusias kovas dėl Bachmuto Ukraina taip pat patyrė daug nuostolių ir prarado dalį karių, kurie jai gyvybiškai reikalingi planuojamam pavasario puolimui, kai ji sulauks naujų JAV ir sąjungininkų suteiktų ginklų.

Šalies lyderis Volodymyras Zelenskis patiria vis didesnį spaudimą atsitraukti iš rytinio miesto, kuriame prieš karą gyveno daugiau nei 70 tūkst. žmonių – tai būtų pirmasis tokios reikšmės Kyjivo atsitraukimas nuo praėjusios vasaros.

„Wagner“ gretose blogiau nei kalėjime

Pasitaikydavo, kad per parą vienus apkasus užpuldavo net iki 18 „Wagner“ karių bangų, pasakojo vyresnysis leitenantas Petro Horbatenka, Trečiosios šturmo brigados, vieno iš Ukrainos dalinių Bachmuto fronte, bataliono vadas.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos prie Bachmuto

Jis pabrėžė, kad „Wagner“ kovotojai neturi galimybės atsitraukti.

„Vienintelė jų galimybė išgyventi – toliau judėti į priekį, – sakė jis. – Ir ši taktika veikia. Tai zombių karas... Jie meta į mus „patrankų mėsą“, siekdami padaryti kuo didesnę žalą. Akivaizdu, kad mes negalime atsakyti tuo pačiu, nes neturime tiek daug personalo ir jautriai reaguojame į nuostolius.“

Buvęs „Wagner“ karys: „Į mus šaudė du kulkosvaidžiai, žmonės buvo draskomi į gabalus, bet mums vis kartojo: šliaužkite pirmyn ir kaskitės. Tai buvo tiesiog kvaila“.

Vienas iš „Wagner“ grupuotės vyrų, paimtų į nelaisvę Bachmuto fronte, 48 metų recidyvistas, teistas už žmogžudystes, plėšimus ir nusikaltimus, susijusius su narkotikais, atviravo, kad tris savaites buvo mokomas iš esmės vieno įgūdžio: kaip šliaužti ir judėti į priekį miške, o tai, pasak žurnalisto J.Trofimovo, tik įrodo, kad nesitikėta, jog jis išgyvens savo pirmąją misiją.

Kitas belaisvis pasakojo, kad sausio 29 d. naktį, dviem „Wagner“ būriams, kurių kiekviename buvo po penkis eilinius nuteistuosius ir vienas vadas, taip pat kalinys, buvo įsakyta užpulti įtvirtintą ukrainiečių postą.

„Į mus šaudė du kulkosvaidžiai, žmonės buvo draskomi į gabalus, bet mums vis kartojo: šliaužkite pirmyn ir kaskitės. Tai buvo tiesiog kvaila“, – interviu sakė vyras, kovo mėnesį patekęs į Ukrainos pajėgų nelaisvę.

Pasak jo, keturi iš 12 tos puolimo grupės narių iki nakties pabaigos liko kovinėje parengtyje, dauguma kitų žuvo.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karių pajėgos prie Bachmuto
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karių pajėgos prie Bachmuto

Buvusio „Wagner“ kovotojo teigimu, ryte jam buvo leista atsitraukti dėl sužeistos rankos, tačiau įprastai net ir sunkiai sužeisti kariai neturi galimybės atsitraukti be leidimo.

„Jei nesiverši į priekį ir nedarysi to, kas tau liepta, tave paprasčiausiai nulinčiuos“, – teigė jis, vartodamas „Wagner“ terminą, kuriuo vadinamos egzekucijos vietoje, dažnai suduodant smūgį plaktuku į galvą.

„Visi tai žino“, – pridūrė belaisvis.

Žurnalistas J.Trofimovas pasidalino ir dar viena istorija iš Rusijos okupuoto Luhansko ligoninės, kurioje dirbęs „Wagner“ pajėgoms priklausantis gydytojas tvirtino, jog vyras, vis dar galintis judinti ginklo gaidukui reikalingą pirštą, yra tinkamas tarnybai.

Vasario pabaigoje jis buvo išsiųstas atgal į fronto liniją į šiaurės vakarus nuo Bachmuto su grupe, evakuojančia nukentėjusiuosius.

Jo teigimu, per devynias dienas iki suėmimo jis matė šimtus žuvusių „Wagner“ karių. Buvęs karys įsitikinęs, kad žuvusiųjų buvo daug daugiau nei sužeistųjų.

„Mes tiesiog sukraudavome visus lavonus į vieną vietą ir palikdavome juos ten, nebuvo laiko su jais tvarkytis“, – prisiminė jis.

Pasak jo, „Wagner“ grupuotė net neaprūpindavo savo būrių maistu, todėl kovotojai buvo priversti ieškoti žuvusiųjų maisto davinių grioviuose, pilnuose nuolaužų, kurie tai užšaldavo, tai vėl virsdavo purvo baseinais.

Dezertyravusiems, pasidavusiems, geriantiems, vartojantiems narkotikus ar užsiimantiems seksu turėjo būti įvykdyta mirties bausmė, sakė pats J.Prigožinas, kreipdamasis į potencialius samdinius.

Istorija pasidalinęs „Wagner“ kovotojas buvo paimtas į nelaisvę po to, kai pasiklydo ir pakliuvo į ukrainiečių pozicijas.

Ukrainos trečiosios šturmo brigados kariai pasakojo, kad vieno „Wagner“ kovotojo kūnas niekieno žemėje priešais jų pozicijas išbuvo neliečiamas net penkias dienas. Anot jų, kažkurią naktį vienas iš kitų „Wagner“ samdinių atšliaužė ir išsinešė vyro kuprinę, palikdamas lavoną.

J.Prigožino vaidmuo

Rusijos prezidento Vladimiro Putino buvusio patikėtinio Jevgenijaus Prigožino, dešimtmetį praleidusio sovietų kalėjimuose už plėšimus ir kitus nusikaltimus, įkurta „Wagner“ grupuotė kaip privati karinė bendrovė pradėjo veikti maždaug 2014 m. Tuomet ji samdė patyrusius karo veteranus iš Rusijos ir veikė Sirijoje, Libijoje, Centrinės Afrikos Respublikoje bei Malyje.

Kadras iš vaizdo įrašo/"Wagner" pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas
Kadras iš vaizdo įrašo/"Wagner" pajėgų vadas Jevgenijus Prigožinas

Kurdama naujas pajėgas Ukrainos karui, „Wagner“ sušvelnino kadaise griežtus verbavimo standartus ir pasiekė lemiamų laimėjimų, leidusių Rusijai gegužės–liepos mėn. užimti ukrainiečių kontroliuojamas Luhansko srities dalis.

Po šios kampanijos metu patirtų nuostolių J.Prigožinas užsitikrino V.Putino leidimą pradėti verbavimą Rusijos kalėjimuose.

Kaliniams buvo pažadėta amnestija, jei jie išgyvens šešis mėnesius Ukrainoje. Dezertyravusiems, pasidavusiems, geriantiems, vartojantiems narkotikus ar užsiimantiems seksu turėjo būti įvykdyta mirties bausmė, sakė pats J.Prigožinas, kreipdamasis į potencialius samdinius.

Lapkritį „Wagner“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip vienas iš jų vyrų, paimtas į nelaisvę Ukrainoje ir vėliau iškeistas atgal per apsikeitimą belaisviais, buvo nužudytas prieš kamerą, suduodant smūgį firminiu grupės simboliu tapusiu plaktuku į kaukolę.

Leidinys „WSJ“ atkreipė dėmesį, kad į „Wagner“ pajėgas užsiregistravo iki 50 tūkst. kalinių ir beveik visi jie buvo išsiųsti į Bachmuto frontą.

Ironiška, tačiau J.Prigožinas yra ne kartą teigęs, kad „Wagner“ bendrovė stengiasi apsaugoti savo užverbuotų naujokų gyvybes. Vasario pabaigoje jis taip pat paskelbė nuotrauką, kurioje matyti kelių dešimčių „Wagner“ kovotojų lavonai – šis vaizdas, anot jo, parodo tik vieną iš žuvusiųjų surinkimo punktų. Tuomet J.Prigožinas skundėsi, kad jo samdiniai žūva, nes Rusijos kariuomenės vadovybė neduoda šaudmenų.

Kovoje prieš laukinius

Pasak J.Prigožino, „Wagner“ pajėgų tikslas buvo ne tiek užimti patį Bachmutą, kiek susilpninti Ukrainos kariuomenę.

Leidinio „WSJ“ žurnalistas J.Trofimovas pastebėjo, jog iš dalies šis planas pasiteisino: per praėjusius metus Ukraina šio miesto gynybai paskyrė kelias geriausias savo brigadas.

Net ir netolygus aukų santykis abiejose pusėse, galiausiai, buvo naudingas Maskvai – Ukraina į karą siuntė savo žmones, o Rusija tik mainė prastai apmokytų belaisvių samdinių gyvybes į Ukrainos karių gyvenimus.

Tokie nuostoliai Bachmuto sektoriuje kelia grėsmę Kyjivo pajėgumui surengti strateginį kontrpuolimą pavasarį, kai pasibaigs dabartinis purvo sezonas ir neasfaltuoti keliai vėl taps pravažiuojami.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karinės pajėgos prie Bachmuto
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos karinės pajėgos prie Bachmuto

„Karą laimi ne ta pusė, kuri užkariauja teritoriją, o ta, kuri sunaikina priešininko ginkluotąsias pajėgas, – sakė Trečiosios šturmo brigados bataliono vadas vyresnysis leitenantas P.Horbatenka. – Čia mes išnaudojame per daug puolamosios jėgos, kurios mums prireiks proveržiui, kai išdžius Ukrainos juodžemis.“

Ukrainos leitenantas: „Wagner“ pajėgoms irgi trūksta žmonių. Jie negali išsilaikyti. Net Rusijoje jie neturi pakankamai vyrų, kurie būtų pasiryžę savižudybei mūsų šalyje.

Ukrainiečių karo nuostoliai įslaptinti. Kai kurių brigadų karininkai sakė, kad pastaraisiais mėnesiais per mūšius prie Bachmuto buvo išblaškyti keli daliniai – tarp jų ir geriausiai pasirengę.

Ukrainiečių brigados labai skiriasi pagal apmokymo lygį ir kovinę dvasią, be to, jos ne visada tinkamai bendrauja tarpusavyje, pažymėjo leidinys „WSJ“.

Vienos kuopos vadas pasakojo, kad jo pozicijas į pietus nuo Bachmuto užėmė „Wagner“ pajėgos, nes netoliese esantis batalionas, sudarytas iš prastai apmokytų savanorių, be išankstinio perspėjimo paliko jam saugoti skirtą teritoriją.

„Wagner“ taktika buvo taikytis į šiuos silpnesnius dalinius, sutartinai pabrėžė ukrainiečių pajėgų vadai Bachmuto srityje.

Net ir į ukrainiečių nelaisvę patekę kai kurie „Wagner“ kariai neslėpė pasididžiavimo savo organizacijos narsumu.

„Kokie Rusijos gynybos ministerijos kariai? Ką jie gali padaryti? – sakė 29 metų nuteistasis, kariavęs „Wagner“ pajėgų gretose ir vasario pabaigoje paimtas į nelaisvę Bachmute. – Jiems reikia įkvėpti gyvybės, suteikti energijos. Jie prarado savo kadaise turėtą karingumą. Kadaise mūsų protėviai buvo paėmę Berlyną, jie buvo tikri vyrai... O dabar... Tik pažiūrėkite...“

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto

Rusijos gynybos ministerija apribojo J.Prigožino galią verbuoti kalinius į frontą Ukrainoje. Teigiama, kad šį vaidmenį perėmė pati. Tačiau žinia apie milžiniškus „Wagner“ pajėgų nuostolius fronte jau pasiekė įkalinimo įstaigas Rusijoje. O tai atbaidė daugelį likusių potencialių karių nuo planų prisijungti prie karinės bendrovės samdinių pajėgų.

Kitas Ukrainoje į nelaisvę paimtas 48 metų „Wagner“ karys teigė, kad iš pradžių spalio mėn. užsiregistravo tarnybai, bet tuomet nebuvo paimtas, nes serga hepatitu C.

Tada, praėjusių metų pabaigoje, pasak jo, „Wagner“ pakeitė savo poziciją. Vyras buvo išsiųstas į poligoną Luhansko srityje. Belaisvis prisiminė, jog visi stovykloje esantys vyrai sirgo hepatitu C, kurį galima atpažinti pagal baltą apyrankę, arba ŽIV, kurį galima atpažinti pagal raudoną apyrankę, arba abiem.

„Wagner“ pajėgoms irgi trūksta žmonių. Jie negali išsilaikyti, – sakė leitenantas Vladyslavas, Ukrainos 80-osios šturmo brigados kuopos vadas, kurio vyrai saugo vieną iš priėjimo prie Bachmuto kelių ir neseniai paėmė į nelaisvę dar vieną „Wagner“ karį.

„Net Rusijoje jie neturi pakankamai vyrų, kurie būtų pasiryžę savižudybei mūsų šalyje“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas