Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 28 /21:14

Ukrainos ir Rusijos derybų užkulisiai: R.Abramovičius, skandalinga mirtis ir nuodai

Rusijos ir Ukrainos derybos prasidėjo penktąją karo dieną, vasario 28-ąją. Kol kas didelių laimėjimų nepasiekta, nors pavyko susitarti dėl humanitarinių koridorių, kuriais civiliai gyventojai galėtų pasitraukti iš karo zonos. Net ir esant tokiems kukliems rezultatams, šios derybos nuo pat pradžių buvo dramatiškos, skelbia nepriklausomas tyrimų portalas „Agenstvo“, kuriam vadovauja žinomas rusų žurnalistas Romanas Badaninas.
Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos dėl taikos
Rusijos ir Ukrainos delegacijų derybos dėl taikos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip Romanas Abramovičius tapo derybininku

Vasario 24 d. vakarą, kai prasidėjo Rusijos invazija į Ukrainą, V. Putinas Kremliuje surinko Rusijos verslo lyderius. Susirinkusiųjų sudėtis buvo neįprasta – IT įmonių vadovai, valstybinių įmonių, valstybinių bankų vadovai ir kai kurie oligarchai. Tarp pastarųjų nebuvo bent kelių garsių verslininkų, įskaitant Romaną Abramovičių.

Pasak pašnekovo, susipažinusio su susitikimo aplinkybėmis, R.Abramovičių karo pradžia užklupo užsienyje. Jis išskrido į Maskvą, bet pavėlavo į Kremlių. Vėliau jis surengė privatų pokalbį su V.Putinu, kuriame pasiūlė tarpininkauti derybose. V.Putinas sutiko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas vėliau pripažino, kad R.Abramovičius galiausiai dalyvavo derybų „pradiniame etape“. Tai nėra visiška tiesa – dviejų abiejose konflikto pusėse dirbančių „Agenstvo“ pašnekovų teigimu, R.Abramovičius vis dar „aktyviai bando sutaikyti šalis“.

R.Abramovičiaus atstovas „Sky News“ buvo patvirtinęs, kad „Chelsea“ futbolo klubo savininkas derybose dalyvauja ukrainiečių kvietimu.

„Galiu patvirtinti, kad su R. Abramovičiumi susisiekė ukrainiečiai ir paprašė jo paramos siekiant surasti taikų sprendimą“, – „Sky News“ citavo „Chelsea“ klubo atstovą spaudai.

Be to, jis po karo pradžios du kartus skrido į Kyjivą „sudėtingu maršrutu“ – susitikti su Ukrainos prezidentu Vladimiru Zelenskiu. Pasak vieno iš pašnekovų, šis susitikimas buvo surengtas „pagal žydų liniją“.

Sekmadienį duodamas interviu Rusijos žurnalistams V.Zelenskis sakė, kad iš įvairių bendruomenių, įskaitant žydų, gavo „signalų“ apie derybas, tačiau nieko nekalbėjo apie susitikimą su R.Abramovičiumi. Neįvardydamas jo pavardės, Ukrainos vadovas tik užsiminė, kad stambūs Rusijos verslininkai siekia taikos „bijodami sankcijų“. „Esu įsitikinęs, kad čia nėra didelio patriotizmo“, – sakė jis. R.Abramovičiaus ir V.Zelenskio atstovai į „Agenstvo“ klausimus neatsakė.

Ypatingą R.Abramovičiaus vaidmenį derybose patvirtina neseniai paskelbta „The Wall Street Journal“ publikacija, kurioje teigiama, kad oligarchui JAV sankcijos nebuvo taikomos „Zelenskio prašymu“ – kad jis galėtų atlikti tarpininko vaidmenį derybose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Oligarcho dalyvavimo derybose naudą „Agenstvo“ pašnekovai vertina rezervuotai. Viena vertus, pavyko pateikti V.Putinui kai kuriuos „pagrindinius dalykus“, sako Rusijos delegacijai artimas pašnekovas. „Jau neblogai, kad dabar Putinas nemano, jog Zelenskis yra narkomanas“, – ironizuoja jis. Kita vertus, V.Putinas tuo pat metu bendrauja su saugumo pajėgomis ir skiria kariuomenei užduotis, apie kurias civiliai derybininkai nežino.

Kaip ir apie ką kalbėti per derybas

Didelė oficialių derybų problema – skirtingos ukrainiečių ir rusų galimybės, jų statusas ir įgaliojimai. V.Putinas tiesiogiai nebendrauja su Rusijos delegacijos vadovu, savo padėjėju Vladimiru Medinskiu, kuriam vadovauja prezidento administracijos vadovas Antonas Vaino ir jo pavaduotojas Dmitrijus Kozakas.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Medinskis
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Medinskis

V.Medinskio kandidatūra kilo iš poreikio turėti žmogų, kuris galėtų kalbėti daug ir patriotiškai. V.Putino padėjėjas tikrai gali atlikti šią užduotį: pavyzdžiui, kovo 24 d., per derybų pertrauką, V.Medinskis išsakė daugybę „ryškių“ pareiškimų, pradedant būtinybe įvesti privalomą maldą mokyklose ir baigiant atsisakymu gerbti filmų autorių teises Rusijoje.

Tuo tarpu Ukrainos pusės delegacijos su V.Zelenskiu bendrauja tiesiogiai, sakė vienas iš „Agenstvo“ pašnekovų.

Derybininkų komandos

  • RUSIJOS DELEGACIJA:
  • Delegacijos vadovas – Vladimiras Medinskis, prezidento padėjėjas
  • Leonidas Sluckis, Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas
  • Aleksandras Fominas, gynybos ministro pavaduotojas
  • Andrejus Rudenka, užsienio reikalų ministro pavaduotojas
  • Borisas Gryzlovas, Rusijos ambasadorius Baltarusijoje
  • UKRAINOS DELEGACIJA:
  • Delegacijos vadovas – Davidas Arachamija, V.Zelenskio partijos „Tautos tarnas“ frakcijos lyderis
  • Oleksijus Reznikovas, gynybos ministras
  • Mychailo Podoliakas, Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas
  • Nikolajus Točickis, užsienio reikalų ministro pavaduotojas
  • Rustemas Umerovas, nepartinis Ukrainos parlamento narys
  • Andrejus Kostinas, advokatas, Ukrainos parlamento narys, partijos „Tautos tarnas“ atstovas

Visi „Agenstvo“ pašnekovai pripažįsta, kad derybos vyksta lėtai – karo veiksmų nutraukimo klausimas dar neaptartas, kalbama tik apie neutralų Ukrainos statusą ir rusų kalbą. Ukrainos politikas, panoręs likti anonimu, teigia, kad jo šalis nemato asmeninio V.Putino suinteresuotumo derybomis, be kurio šalys negali aptarti karo veiksmų nutraukimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos ir Rusijos derybos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos ir Rusijos derybos

Sumaištį sukėlusi derybininko žūtis

Remdamasi pokalbiais su trimis šaltiniais iš abiejų konflikto pusių, „Agenstvo“ išsiaiškino dramatiškas derybų detales.

Kovo 5 d. žuvo vienas iš Ukrainos derybininkų. Tai – buvęs bankininkas ir finansininkas Denisas Kirejevas. Teigiama, kad jį nužudė Ukrainos specialiosios pajėgos po to, kai kontržvalgybos pareigūnai užfiksavo jo kontaktus su rusais. Vienas Rusijos pašnekovas sakė, kad D.Kirejevą susisiekti su Rusijos saugumo pajėgomis asmeniškai įgaliojo prezidentas V.Zelenskis.

Nuotr. iš parlament.ua/Denisas Kirejevas
Nuotr. iš parlament.ua/Denisas Kirejevas

Tačiau tada įvyko „nesusipratimas“ – specialiųjų pajėgų kariai to nežinojo ir „likvidavo“ D.Kirejevą jo sulaikymo metu. Ukrainos šaltinis patvirtina: „kilo sumaištis“. Tai patvirtina ir visuomenės reakcija į D.Kirejevo mirtį. Iš pradžių Ukrainos žiniasklaida paskleidė versiją, kad derybininkas buvo įtariamas valstybės išdavyste ir sulaikymo metu buvo likviduotas. Tačiau vėliau Ukrainos valdžios institucijos paneigė versiją apie D.Kirejevo išdavystę, teigdamos, kad jis vykdė specialią misiją, kurios metu žuvo.

R.Umerovas buvo apnuodytas Kyjive

Tačiau tai dar ne visi incidentai, kuriuos patyrė Ukrainos delegacija. Kovo mėnesį iš delegacijos laikinai pasitraukė Aukščiausiosios Rados deputatas Rustemas Umerovas. Jis buvo apnuodytas Kyjive, bet išgyveno ir dabar jaučiasi gerai, sakė trys abiejų pusių pašnekovai.

Vienas iš šaltinių teigia, kad kartu su R.Umerovu nukentėjo ir paprasti žmonės, tačiau, jo duomenimis, tai nebuvo „Novičiok“. Ukrainos valdžios institucijos atlieka uždarą incidento tyrimą, teigia Ukrainos pašnekovas.

Su Kremliumi susijusi Rusijos žiniasklaida kovo mėnesį taip pat vykdė kampaniją prieš R.Umerovą, kaltindama jį, kad jis yra „JAV agentas“ ir neva vilkina derybų procesą.

Nuotr. iš parlament.ua/Rustamas Umerovas
Nuotr. iš parlament.ua/Rustamas Umerovas

Ukrainos delegacijos narius pažįstantis šaltinis mano, kad incidentas su R.Umerovu galėjo būti priežastis, dėl kurios kovo mėnesį derybos kuriam laikui buvo perkeltos į videokonferencijų formatą.

Šaltinis iš Rusijos pusės teigia, kad perėjimas prie nuotolinio formato labiau susijęs su logistiniais sunkumais – ukrainiečiams buvo sunku ir pavojinga skristi į susitikimus Baltarusijoje. R.Umerovas neatsiliepė į „Agenstvo“ korespondento skambučius.

Pirmadienį R.Umerovas savo paskyroje „Facebook“ paneigė buvęs apnuodytas. Jis teigė, kad su juo viskas gerai, kad dabar aplink plinta daug dezinformacijos ir kvietė nepasitikėti nepatikrinta informacija.

Apsinuodijo ir R.Abramovičius

Tuo tarpu „Wall Street Journal“ pirmadienį paskelbė, kad oligarchas R.Abramovičius ir Ukrainos taikos derybininkai po susitikimo sostinėje Kyjive kovo pradžioje patyrė įtariamo apnuodijimo simptomus.

R.Abramovičiui ir mažiausiai dviem aukšto rango Ukrainos delegacijos nariams pasireiškė tokie simptomai kaip „paraudusios akys, nuolatinis ir skausmingas ašarojimas“, rašo laikraštis, remdamasis su situacija artimai susipažinusiais šaltiniais.

„Bellingcat“ duomenimis, trys žmonės, dalyvavę derybose naktį iš kovo 3 į 4 d. Ukrainos teritorijoje, kitą dieną pajuto apsinuodijimo simptomus, tarp kurių buvo raudonos akys, nuolatinis ir skausmingas ašarojimas, veido ir rankų odos lupimasis. Vienas žmogus nepatyrė jokių simptomų, nors visi kartu gėrė ir valgė tą patį – vandenį ir šokoladą.

Kitą dieną derybininkų grupė iš Kijevo išvyko į Lvovą, o iš ten į Lenkiją ir Stambulą tęsti neoficialių derybų su Rusijos puse.

„Wall Street Journal“ teigimu, su situacija susipažinę asmenys dėl įtariamo išpuolio apkaltino Maskvą, kuri, anot jų, norėjo sabotuoti derybas dėl karo nutraukimo. Vienas R.Abramovičiui artimas asmuo teigė, kad neaišku, kas taikėsi į derybininkus, rašo „Wall Street Journal“.

„Bellingcat“, remdamasi ekspertais, teigia, kad panaudoto toksino dozė ir tipas greičiausiai buvo nepakankami, kad padarytų nepataisomą žalą gyvybei.

R.Abramovičiaus ir Ukrainos delegacijos narių sveikata nuo to laiko pagerėjo, sakė laikraščio šaltiniai. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris buvo susitikęs su R.Abramovičiumi, nenukentėjo.

R.Abramovičiaus atstovas spaudai BBC patvirtino, kad Rusijos oligarchas, kaip įtariama, buvo apnuodytas anksčiau šį mėnesį po susitikimo su Ukrainos derybininkais aptarti taikos derybų.

Jie nepranešė, į ką dar buvo nukreiptas išpuolis ir koks buvo išpuolio šaltinis.

Apie galimą apnuodijimą patvirtina ir britų portalo „The Guardian“ šaltinis. Pasak jo, R.Abramovičius po įtariamo apnuodijimo buvo kelioms valandoms praradęs regėjimą.

R.Abramovičius kartu su kitu derybininku Ukrainos parlamento nariu Rustemu Umerovu, rašo „The Guardian“, pasijutę blogai išvyko į Lenkiją, o vėliau į Stambulą, kur jiems buvo suteikta medicininė pagalba. Turkijoje jie buvo gydomi klinikoje.

Teigiama, kad R.Abramovičiui jau viskas gerai, nes incidentas įvyko prieš kelias savaites, ir jis tęs derybas kartu su Ukrainos atstovais, siekdamas užbaigti karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas