Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos jėgos struktūros skelbia demaskavusios riaušių Kijeve rengėjus

Ukrainos specialiosios tarnybos praneša sostinėje Kijeve sulaikiusios grupę žmonių, planavusių sostinėje masines riaušes, kurių metu „turėjo būti pralietas kraujas“. Tai spaudos konferencijoje pirmadienį pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministras Denisas Monastyrskis, skelbia Ukrainos naujienų agentūra UNIAN. Pirmasis toks mitingas turėjo įvykti jau pirmadienį.
Denysas Monastyrskis
Denysas Monastyrskis / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Vakar Kijeve buvo sulaikyta grupė žmonių, planavusių masines riaušes sostinėje. Planuota surinkti iki 5 tūkst. žmonių, iš kurių iki 1,5 tūkst. turėjo būti vadinamosios „tituškos“, kurie turėjo sukelti muštynes su teisėsaugos pareigūnais. Tai buvo suplanuota iš anksto. Turėjo būti pralietas kraujas. Be to, buvo paruoštas ir butaforinis kraujas, kuris būtų palietas kilus konfliktui su pareigūnais. Buvo suplanuotos ir suburtos medikų grupės, kurios turėjo pasirodyti kilus konfliktui. Visa tai turėjo būti rodoma per visus centrinius kanalus. Taip pat buvo suplanuota padegti automobilių padangas, panaudoti gesintuvus, fejerverkus“, – sakė ministras.

Kaip patikslino Nacionalinės policijos vadovas Igoris Klimenka, riaušės turėjo kilti sostinės centre, ypač prie Prezidentūros, o vasarį – dar keturiuose sričių centruose. Anot jo, akcijos Kijeve organizatorius ir jo padėjėjas dabar sulaikyti.

VIDEO: Нацполіція затримала групу осіб, які планували масові заворушення на території України

„Vasario mėnesį mūsų šalies sričių centruose buvo numatytos dar 4 tokios akcijos. Organizatorius ir jo padėjėjas vakar buvo sulaikyti. Jie kaltinami pasikėsinimu surengti masines riaušes. Mes vis dar bandome nustatyti šių veiksmų organizatorius ir galutinius naudos gavėjus, tačiau suprantame, kam naudingas toks padėties Ukrainoje destabilizavimas“, – sakė I.Klimenka.

Jis taip pat pažymėjo, kad sulaikytieji yra Ukrainos piliečiai, o jų ryšį su kita valstybe nustatys tyrimas.

Ryšiai su Rusijos specialiosiomis tarnybomis

Teisėsaugos institucijos aiškinasi dviejų sulaikytųjų, planavusių surengti masines riaušes prie Kijevo prezidentūros, galimus ryšius su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

„Turime informacijos, kuri šiuo metu tikrinama, apie organizatorių ryšius su Rusijos Federacijos specialiosiomis tarnybomis“, – sakė vidaus reikalų ministras D.Monastyrskis. Vidaus reikalų ministerijos vadovas pažymėjo, kad tyrėjai tiria konkrečius įrodymus, tačiau apie daugumą jų jis dar negali pranešti.

„Vienas iš organizatorių turi tam tikrų sąsajų, kurios dabar tiriamos, su nepripažintomis teritorijomis (Rusijos remiamų separatistų valdomomis Donecko ir Luhansko teritorijomis, - red. past.)“, – pridūrė D.Monastyrskis. Jis pažymėjo, kad daugiau informacijos apie įtariamuosius bus paskelbta vėliau.

D.Monastyrskis pridūrė, kad kol kas sulaikyti tik organizatorius ir jo padėjėjas, jiems pareikšti įtarimai. Kitų galimų įtariamųjų paieška tęsiasi.

Pinigai provokacijoms

Masinėms riaušėms, kurias pirmadienį planuota sukelti Kijeve, organizuoti buvo skirta daugiau nei 1 mln. grivinų. Tai pranešė Ukrainos nacionalinės policijos vadovas I.Klimenka.

„Iš viso grupės nariai gavo (tai tik išankstinis mokėjimas ir tai yra aiškiai dokumentuota) daugiau nei 1 mln. Ukrainos grivinų provokuojančiam renginiui surengti. Mes suprantame, kuriuose bankuose jie gavo grynųjų pinigų, ir bandome nustatyti, kokiais keliais šie pinigai atkeliavo į atitinkamas sąskaitas“, – sakė I.Klimenka.

Kijevas sekmadienį paragino Maskvą atitraukti savo karius nuo Ukrainos sienos ir tęsti dialogą su Vakarais, jeigu ji yra „rimtai“ pasirengusi mažinti įtampą.

„Jeigu Rusijos pareigūnai tikrai nenori naujo karo, kaip kad sako, Rusija turi tęsti diplomatines pastangas ir atitraukti karines pajėgas, kurias sutelkė prie Ukrainos sienų ir laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose“, – tviteryje parašė Kijevo užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Pasak Vakarų, Kremlius prie Ukrainos sienų yra dislokavęs daugiau nei 100 tūkst. karių bei karinės technikos.

„Diplomatija yra vienintelis atsakingas būdas“, – parašė D.Kuleba.

Maskva neigia invazijos planus ir pareiškė, kad nenori karo, tačiau siekianti saugumo garantijų iš Vašingtono ir NATO bei pažadų, jog aljansas nesiplės į rytus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas