Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 18 /12:27

Ukrainos kariai paaiškino, kas trukdo surengti greitą kontrpuolimą

Praėjus šešioms savaitėms po Ukrainos kontrpuolimo, kapitonas Anatolijus Charčenka ir jo žvalgybos kuopa turėtų veikti už kelių mylių nuo Rusijos gynybos linijų, kurią pralaužė Vakarų šarvuočiai. Vietoj to, kai daugybė transporto priemonių įstrigo minų laukuose, A.Charčenka ir jo vyrai mokosi metodiškai žengti pėsčiomis nuo vienos medžių eilės prie kitos, susidurdami su perspektyva atkovoti savo šalį po metrą, rašo „The Wall Street Journal“.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes neturime ko prarasti. Pergalė ne tik svarbi, bet ir vienintelė galimybė, kitaip visi būsime mirę“, – sakė A. Charčenka.

Ukrainiečiai prisitaiko ir siekia žengti į priekį pietuose ir aplink rytinį Bachmuto miestą – vienintelį reikšmingą Rusijos žiemos ir pavasario puolimo laimėjimą. Žengiama lėtai ir atsargiai, kad būtų išsaugota vakarietiška įranga, tačiau pagrindinis tikslas tebėra pasiekti Azovo jūrą, atkirsti Krymą ir išstumti Rusijos karius iš pietinio Chersono srities kranto.

Dauguma Vakarų apmokytų ir aprūpintų Ukrainos brigadų lieka rezerve ir laukia, kada galės smogti. Karininkai nori išsaugoti vertingą vakarietišką įrangą – nuo tankų iki nešiojamų „Stinger“ – ir toliau veržtis į priekį.

A.Charčenka ir jo vyrai ruošiasi palaipsniui žengti į priekį per lygią vietovę pietuose, kur tvarkingi kaimai išsibarstę tarp atvirų saulėgrąžų ir kviečių laukų. Jie naudoja amerikiečių gamybos torpedas, metalinius stulpus su sprogstamaisiais užtaisais, kurie, kaip tikisi, padės jiems nukenksminti minas ir spąstus medžių eilėse laukų pakraščiuose, kad galėtų veržtis į priekį ir įsitvirtinti.

Ukraina sparčiausiai žengia į priekį aplink nedidelį Bachmuto miestą, kurį Rusija užėmė gegužės pabaigoje po kelis mėnesius trukusių įnirtingų kovų.

JAV tiekiama kasetinė amunicija gali padėti pramušti skyles minų laukuose ir Rusijos gynybos tinkluose, įskaitant tranšėjas ir prieštankines kliūtis, vadinamas drakono dantimis.

Rusija tebėra pažeidžiama, nes jos kariai apskritai yra prastai apmokyti ir turi silpną tiekimo grandinę, kuri labai priklauso nuo geležinkelių. Kadangi Ukraina žengia į priekį daugelyje vietų, Rusija nežino, kur dislokuoti savo rezervus, ir jai gali būti sunku greitai reaguoti, jei Ukrainos pajėgos prasiveržtų.

„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys Bachmute
„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys Bachmute

Ukraina sparčiausiai žengia į priekį aplink nedidelį Bachmuto miestą, kurį Rusija užėmė gegužės pabaigoje po kelis mėnesius trukusių įnirtingų kovų, pareikalavusių kelių tūkstančių kovotojų gyvybių.

Kaip ir pietuose, pagrindinė kliūtis yra Rusijos oro pranašumas. Rusijos sraigtasparniai Ka-52 sklando maždaug už 5 mylių, už „Stinger“ raketų veikimo zonos, ir leidžia valdomas raketas į Ukrainos taikinius.

Vakarai padarė klaidą, suteikdami tankus ir šarvuočius, bet nesuteikdami pakankamai priemonių, pavyzdžiui, reaktyvinių naikintuvų ar oro gynybos sistemų, kad apsaugotų juos nuo puolimo, sakė Jurijus Ulšynas, 49 metų vadas netoli Bachmuto, geriau žinomas kaip Graikas.

Jo vyrai ant kalvos šlaito, esančio už 3 mylių nuo Bachmuto pakraščio, yra ginkluoti „Stinger“ bei sovietiniais PKM kulkosvaidžiais ir stebi rusų lėktuvus, sraigtasparnius ir dronus.

Rusijos žvalgybiniai dronai „Orlan“ kelia nuolatinę grėsmę, jie pastebi taikinius ir kviečia artilerijos ugnį.

Debesuotomis dienomis, jei dronas skrenda pakankamai žemai, jie šaudo iš PKM, tikėdamiesi jį numušti. Jei dangus giedras, rusai gali ramiai stebėti PKM veikimo zoną, nes Graiko komanda taupo brangias „Stinger“ raketas pavojingesniam taikiniui, pavyzdžiui, sraigtasparniui ar kariniam lėktuvui.

„Mūsų problema visur yra dangus. Kai priešas mato visą mūšio lauką, ką tu gali padaryti?“ – sakė Graikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas