Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos karininkas papasakojo, kas nutiko su į Avdijivką įžengusiais rusais

Pirmadienį Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertai nurodė, kad, pasak išanalizuotos geolokacinės medžiagos, Rusijos pajėgos prie Avdijivkos pažengė į priekį ir įžengė į kai kurias miesto dalis. Tuo tarpu Avdijivkos karinės administracijos vadovas tai neigia, pabrėždamas, kad rusų Avdijivkoje nebuvo.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ pirmadienio vakarą publikuotoje apžvalgoje pažymėjo, kad diena fronte buvo itin intensyvi.

„Po vakarykščio Rusijos pajėgų suaktyvėjimo ir spaudimo, ypač Avdijivkoje, ukrainiečiai, permetę pastiprinimus, dar įnirtingiau gynėsi, o vietomis gana stipriai kontratakavo.

Per kelias artimiausias dienas agresorius bandys išvystyti pasisekimą Avdijivkoje ir, jeigu jiems pasiseks, padėtis čia gali tapti dar sudėtingesnė. Visgi reikia tikėtis, kad ukrainiečiai sugebės atsispirti ir galbūt net išmušti rusus iš šiomis dienomis užimtų miesto dalių“, – rašė jis.

Nemažėja agresoriaus ryžtas ir Bachmuto rajone, pulti Časiv Jaro link, bet čia didesnių laimėjimų pasiekti neturėtų, pažymėjo ekspertas.

E.Papečkys pabrėžė, kad esama padėtis nėra netikėta ar kažkoks pralaimėjimas, „tiesiog rusai išnaudoja dabar turimą taktinį pranašumą ir iniciatyvą, bet prasiveržti giliau ir suskaldyti dalimis ukrainiečių gynybą neturi jėgų. Vyksta abipusis sekinimas mūšiuose“.

Tuo tarpu Avdijivkos miesto karinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas nurodė, kad padėtis aplink miestą išlieka sudėtinga, bet ją kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

„Padėtis nesikeičia, pastarosiomis dienomis priešas Avdijivkos sektoriuje buvo labai aktyvus. Iš tiesų tai kėlė šiek tiek nerimo. Priešas spaudžia visą gynybinę liniją aplink miestą. Rusai apšaudo aplink miestą esančias pozicijas ir bendruomenę viskuo, ką turi. Tai sudėtinga, bet kontroliuojama.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių kariai prie Avdijivkos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainiečių kariai prie Avdijivkos

Pasak jo, rusai telkia daug pajėgų Carskos Ochotos kryptimi.

„Ten nieko neliko – vietoj miško ištisinė lyguma. Pastarosiomis dienomis daug rašoma apie gatves. Taip, buvo sabotažo ir žvalgybos grupių, bet viskas kontroliuojama. Tokio dalyko nėra ir nebuvo, kad Avdijivkoje vaikščiotų priešas. Esu įsitikinęs, kad to nebus“, – pareiškė V.Barabašas.

Televizijos kanalui „Espresso“ Avdijivkos karinės administracijos vadovas sakė, kad sudėtinga padėtis išlieka iš Stepovėje: rusai žengia į priekį, o Ukrainos gynėjai laikosi savo pozicijų ir juos atremia.

„Vyksta perėmimai, vos tik priešas išgirsta, kad „Bradley" veikia, pradeda panikuoti. Neoficialus „Bradley“ pavadinimas „tankų žudikas“ jau patvirtintas mūsų kryptimi“, – kalbėjo jis.

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad per praėjusią parą ginkluotosios pajėgos atrėmė 10 išpuolių Stepovės ir Avdijivkos rajonuose ir dar 7 išpuolius netoli Pervomaiskės ir Nevelsko Donecko srityje.

„Reuters“/„Scanpix“/Pėstininkų kovos mašina „Bradley“
„Reuters“/„Scanpix“/Pėstininkų kovos mašina „Bradley“

Analitikų vertinimu, Avdijivkos rajone priešas praranda 10 kartų daugiau technikos nei Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Taigi rusai prarado 531 karinės technikos vienetą, o gynybos pajėgos – tik 43 vienetus.

Pirmadienį Karo tyrimų instituto ekspertai nurodė, kad Rusijos pajėgos prasiveržė į Avdijivką ir pažengė miesto gatvėmis. 59-osios brigados karininkas Serhijus Cehotskis pabrėžė, kad šie gandai nėra teisingi – į miestą įžengę rusai buvo arba nužudyti, arba pabėgo, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas