Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos kariuomenėje kilo naujas skandalas dėl geriausių specialistų

Ukrainos kariuomenę krečia skandalas dėl informacinių technologijų specialistų. Leidinys „New Voice“ (NV) nagrinėja, ar tiesa, kad Generalinis štabas pasiuntė geriausius IT specialistus į frontą ir įšaldė pažangius skaitmeninius pokyčius.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

NV analizavo, kodėl vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis išformavo vieną perspektyvią Ukrainos pajėgų itin modernių skaitmeninių sistemų kūrėjų grupę, o kitą „reformuoja“.

„Mūsų padalinys neegzistuoja nuo 2024 m. liepos pabaigos“. Šia fraze pokalbį su žurnalistu su anonimiškumo sąlyga pradėjo vieno netipiško, bet svarbaus Ukrainos pajėgų padalinio kariškis.

Kalbama apie vadinamąjį Geoprograminių duomenų centrą, pavaldų Generaliniam štabui, kuriame dirbo keli šimtai žmonių. Tai buvo aukštos kvalifikacijos specialistų komanda, kuri rengė kariuomenei skirtus IT projektus, ypač susijusius su analitikos ir žvalgybos priemonėmis. Jų sukurtais produktais naudojasi apie trys šimtai gynybos pajėgų padalinių, t. y. beveik visi galimi.

Centras sėkmingai veikė, tačiau po to, kai naujuoju Ukrainos pajėgų vyriausiuoju vadu buvo paskirtas Oleksandras Syrskis, jis buvo išformuotas.

„Niekas niekada nepasakė priežasčių [kodėl buvome išformuoti], – sako dabar jau buvęs centro karys. – Nebuvo taip, kad dirbome blogai, kad kažką dubliavome ar kad kai kurie produktai nebuvo naudojami. Priešingai – nė vienoje komisijoje ir inspekcijoje niekas nesiginčijo, kad šie projektai buvo reikalingi ir naudojami.“

Todėl kai kurie buvę centro komandos nariai atsidūrė „dispozicijoje“, t. y. laukia naujo paskyrimo, o kai kurie – kovinėse brigadose.

Panašus likimas beveik ištiko ir kitą Generaliniam štabui pavaldų IT padalinį – Technologinių sprendimų mastelio didinimo centrą, kuriame dirba daugiau kaip tūkstantis IT specialistų ir kuris taip pat kūrė skaitmenines priemones kariuomenei.

Taip pat buvo gautas įsakymas ją išformuoti, NV sakė trys kariškiai, tiesiogiai susipažinę su situacija. Tačiau iš pradžių sprendimas buvo pakeistas į „personalo mažinimą“. O vėliau, kai informacija pateko į socialinius tinklus ir kai kurias žiniasklaidos priemones, Ukrainos pajėgos pareiškė, kad iki metų pabaigos padalinį tiesiog „reformuos“.

Nepaisant to, kad pirmieji žingsniai siekiant išformuoti minėtus centrus buvo žengti 2024 m. pavasarį, viešai apie tai tapo žinoma rugsėjo 30 d.

Buvęs O.Syrskio patarėjas, o dabar Sausumos pajėgų vado patarėjas ir Liaudies tarno deputato Oleksandro Fedijenkos padėjėjas Oleksandras Dmitrijevas mano, kad Geoprograminių duomenų centras „visiškai dubliuoja Vyriausiosios žvalgybos valdybos funkcijas“.

„Kažkas norėjo perimti dubliuojančias tam tikras funkcijas, bet, deja, nesugebėjo jų įgyvendinti, – aiškino O.Dmitrijevas. – Taigi, kai buvo teikiamos ataskaitos ir pagrindinė inspekcija atliko auditą, sprendimuose ir išvadose, kurios buvo slapta perduotos vadui, buvo teigiama, kad nėra jokio [centro darbo] efektyvumo koeficiento. Tai labai „piariška“, labai „parduodama“, o iš tikrųjų jokio produkto nebuvo“.

NV pašnekovas ir vienas iš centro kariškių patvirtino, kad centro analitikai iš tiesų dirbo žvalgybos darbą. Tačiau, pasak jo, tuo užsiima visi Gynybos pajėgų padaliniai. „Tačiau centro kūrėjai kūrė žvalgybai skirtas priemones. Šių žvalgybai skirtų įrankių naudotojai, be kita ko, yra GUR“, – pridūrė jis.

Liepos pabaigoje padalinys buvo išformuotas. Po to kai kurie žmonės atsidūrė „dispozicijoje“, per kurią tik pirmuosius du mėnesius galėjo gauti buvusį 25-28 tūkst. grivinų atlyginimą, o vėliau – 1,5-2 tūkst. grivinų. Kiti – daugiausia tie IT specialistai, kurie į centrą buvo paskirti iš kovinių brigadų – grįžo į frontą.

Pasak NV pašnekovų, visi šie žmonės dirbo prie svarbių žvalgybos sistemų, todėl kai kurie kariškiai kreipėsi į vadovybę, kad specialistai būtų grąžinti. Juk kalbėta ne tik apie jų darbo naudingumą, bet ir apie slaptų kūrinių slaptumo išsaugojimą, nes kai kurie iš šių kūrėjų gali patekti į nelaisvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant