Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos kariuomenės vadas atskleidė, kodėl Kyjivas privalėjo įsiveržti į Kursko sritį

Prieš netikėtą Kyjivo įsiveržimą per sieną į Rusijos teritoriją Maskva planavo pradėti naują puolimą prieš Ukrainą iš Kursko srities, ketvirtadienį išskirtiniame interviu CNN pareiškė Ukrainos vyriausiasis vadas generolas Oleksandras Syrskis.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / „AP“/„Scanpix“

Savo pirmajame interviu televizijai nuo vasario mėnesio, kai tapo kariuomenės vadu, generolas sakė manantis, kad Kursko operacija buvo sėkminga.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis

„Ji sumažino priešo puolimo grėsmę. Mes neleidome jiems veikti. Perkėlėme kovas į priešo teritoriją, kad [priešas] pajustų tai, ką mes jaučiame kiekvieną dieną“, – pabrėžė O.Syrskis.

Per pastarąsias šešias dienas priešas nepajudėjo nė metro Pokrovsko kryptimi. Kitaip tariant, mūsų strategija veikia.

Kalbėdamas apie įsiveržimo priežastis, generolas nurodė pagrindinius operacijos tikslus: neleisti Rusijai panaudoti Kursko kaip naujo puolimo atspirties taško, atitraukti Maskvos pajėgas nuo kitų teritorijų, sukurti saugumo zoną ir užkirsti kelią tarpvalstybiniam civilių objektų apšaudymui, paimti karo belaisvių ir pakelti Ukrainos karių ir visos tautos karinę dvasią.

Spaudimas prie Pokrovsko

Pasak jo, Rusija į Kurską perkėlė dešimtis tūkstančių karių, įskaitant kai kuriuos geriausius savo oro desantininkus.

Pripažindamas, kad Ukraina patyrė didžiulį spaudimą Pokrovsko apylinkėse, strateginiame mieste, kuris jau kelias savaites yra karo Rytų Ukrainoje epicentras, O.Syrskis atskleidė, kad Ukrainos kariams pavyko pristabdyti ten vykstantį Rusijos puolimą.

„Per pastarąsias šešias dienas priešas nepajudėjo nė metro Pokrovsko kryptimi. Kitaip tariant, mūsų strategija veikia“, – sakė jis.

„Mes atėmėme iš jų galimybę manevruoti ir dislokuoti savo pastiprinimo pajėgas iš kitų krypčių... ir šis susilpnėjimas neabejotinai jaučiamas kitose vietovėse. Pastebime, kad sumažėjo artilerijos apšaudymų kiekis, taip pat puolimo intensyvumas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Pokrovsko
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai prie Pokrovsko

Kariuomenės vadas pripažino, jog Rusija turi daugiau ginklų nei Ukraina ir pranašumą ten, kur Kyjivas jo stokoja.

„Priešas turi pranašumą aviacijoje, raketose, artilerijoje, naudojamų šaudmenų kiekyje, žinoma, personale, tankuose, pėstininkų kovos mašinose“, – vardijo O. Syrskis.

Tačiau, anot jo, materialinis pajėgumų pranašumas privertė Ukrainą tapti išmintingesne ir veiksmingesne kovoje.

Tuo pat metu dinamika fronte reikalauja, kad pašauktus karius kuo greičiau išleistume į tarnybą.

„Mes negalime kariauti taip pat, kaip jie, todėl turime naudoti, visų pirma, efektyviausią metodą, naudoti savo pajėgas ir priemones, maksimaliai išnaudojant vietovės ypatumus, inžinerinius statinius, taip pat, naudoti techninį pranašumą“, – aiškino jis, pabrėždamas pažangią Ukrainos dronų programą ir kitą savos gamybos aukštųjų technologijų ginkluotę.

Prasčiau apmokyti kariai

O.Syrskis ginkluotųjų pajėgų vado pareigas perėmė sudėtingu metu, nes kelis mėnesius vėlavo JAV karinė pagalba, o Ukrainai reikėjo plėsti savo karines pajėgas.

Generolo teigimu, prioritetas – įdarbinti daugiau karių. Pavasarį Ukrainos vyriausybė priėmė prieštaringai vertinamą mobilizacijos įstatymą, kuriuo reikalaujama, kad visi 18-60 metų vyrai užsiregistruotų Ukrainos kariuomenėje ir nuolat su savimi nešiotųsi registracijos dokumentus – taip siekiama, kad verbavimo procesas būtų skaidresnis ir sąžiningesnis.

Praėjus mėnesiams, naujokai atvyksta į fronto linijas. Tačiau keli karo vadai anksčiau CNN sakė, kad ne visi naujieji kariai yra pasirengę kovoti ir nuolat palieka savo pozicijas.

O.Syrskis pripažino, kad jo kariai vyksta į mūšio lauką prasčiau apmokyti, nei jis norėtų.

„Žinoma, visi nori, kad mokymo lygis būtų geriausias, todėl rengiame aukštos kvalifikacijos profesionalius karius, – sakė jis. – Tuo pat metu dinamika fronte reikalauja, kad pašauktus karius kuo greičiau išleistume į tarnybą“.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

Naujokai, prieš išsiunčiami į kovą, vieną mėnesį dalyvauja baziniuose kariniuose mokymuose, o po to nuo pusmečio iki viso mėnesio – labiau specializuotuose mokymuose.

O.Syrskis teigė, kad dažnai vyksta į fronto liniją ir stengiasi praleisti daugiau laiko su savo kariais.

„Mes kalbame ta pačia kalba... mes suprantame vieni kitus, nesvarbu, su kuo aš kalbu – ar tai būtų eilinis karys, pavyzdžiui, šaulys, ar brigados vadas, ar bataliono vadas.“

„Šiame kare esu nuo 2014 m., – sakė jis, turėdamas omenyje Rusijos įsiveržimą į Donbasą prieš 10 metų. – Kitaip tariant, fronto linija yra mano gyvenimas. Mes suprantame vieni kitus, žinau visas problemas, kurias patiria mūsų kariai, kareiviai ir karininkai.“

Ukrainos pajėgos įsiveržė į Kursko sritį rugpjūčio 6 d. ir sugebėjo užimti apie 1 300 kv.km teritorijos, taip pat apie 100 gyvenviečių. Savo ruožtu Rusijos kariuomenė, ukrainiečių projekto „DeepState“ duomenimis, paspartino savo žygį Donbase: jei birželį ir liepą ji užimdavo po 5-10 kv. km per dieną, tai rugpjūčio viduryje jau užimdavo 15-20 kv. km.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis

Tuo pat metu Rusijos kariuomenė priartėjo prie Pokrovsko – pagrindinio logistikos punkto, per kurį aprūpinama Ukrainos grupuotė Donecko srityje.

„Visam frontui centriniame Donecko srities sektoriuje dabar gresia žlugimas“, – anksčiau pažymėjo „Bild" karo korespondentas Julianas Repke. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat pavadino padėtį prie Pokrovsko „itin sudėtinga“. Prieš tai Ukrainos valdžia paskelbė apie gyventojų evakuaciją iš 20 tūkst. gyventojų turinčio miesto ir aplinkinių kaimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas