Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos kariuomenės vadas sugalvojo, kaip suklaidinti rusus ir smogti Kurskui

Beveik dvi savaites besitęsianti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacija Rusijos Kursko srityje galėjo atrodyti kitaip – Ukraina svarstė kelis galimus scenarijus, skelbia žurnalas „The Economist“.
Oleksandras Syrskis (centre)
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis / O.Syrskio „Telegram“ nuotr.

Planuodama vadovybė svarstė įvairius puolimo prieš silpniausias Rusijos gynybos linijos vietas variantus. Pavyzdžiui, smūgis Briansko srityje, smūgis Kursko srityje, jungtinis smūgis iš karto dviejuose regionuose arba dar didesnio masto smūgis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Oleksandras Syrskis savo planus laikė paslaptyje, pasakodamas apie juos tik siauram generolų ir saugumo karininkų ratui. Tuo pat metu su prezidentu Volodymyru Zelenskiu jis kalbėjosi akis į akį, be savo štabo.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainos karys Sudžoje
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ukrainos karys Sudžoje

Pasak vieno šaltinio, Vakarų sąjungininkai taip pat nežinojo, kam ruošiasi Ukraina. Ribota komunikacija leido Ukrainos pajėgoms pradėti puolimą anksčiau, nei priešas suprato, kas vyksta.

O.Syrskis suklaidino priešą nuslėpdamas labiausiai patyrusių padalinių atvykimą. Pastiprinimai į miškus netoli Kursko srities sienos buvo perkelti prisidengiant gynyba nuo galimo rusų puolimo prie Sumų. Tuo pat metu žiniasklaida skelbė, kad tai gali netrukus įvykti.

„Rotacija įvyko likus maždaug pusantros savaitės iki Kursko operacijos pradžios. Rusai ir toliau manė, kad mes tik giname sieną“, – dalijasi vienas iš „The Economist“ pašnekovų.

Patys kariai įtarti, kad vyksta kažkas rimto, pradėjo tik rugpjūčio pradžioje, kai jiems staiga buvo išduota įranga – nauji šalmai su įmontuotomis ausinėmis ir nauji automatai. Prieš tai jie vykdė pratybas maketuose, kurie, kaip vėliau suprato, buvo rusų kaimai. Tuo pat metu 80-oji brigada pradėjo ruoštis antrajai puolimo bangai.

Didžiąją dalį puolamųjų pajėgų O.Syrskis buvo sutaupęs būtent šiai operacijos daliai. Galbūt todėl Rusija iš pradžių į proveržį nežiūrėjo pernelyg rimtai.

VIDEO: „Iškėlė baltą vėliavą ir pasidavė“: Ukrainos karių prasiveržimas per pasienio punktą

Praėjus beveik dviem savaitėms po netikėto įsiveržimo į Rusijos teritoriją, Ukraina bando rasti pusiausvyrą tarp teritorijos užėmimo Kursko srityje ir jos praradimo rytinio fronto centre Donbase.

Nors Ukrainos kariai gana patenkinti pirmąja sėkme Kursko pasienyje, tarp jų yra abejojančių bendra strategija.

Pasak Ukrainos prezidento V.Zelenskio, Ukrainos tikslas Kursko srityje – sukurti buferinę zoną Rusijos teritorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas