Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos karo ekspertas: įvykiai Rusijoje gali būti iš anksto suplanuota operacija

„Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas paskelbė karą Rusijos Federacijos karinei vadovybei. Tačiau kol kas nežinoma, ar dėl to šalyje kils visavertis pilietinis karas. Karinis ekspertas Vladyslavas Selezniovas komentare „RBC-Ukraina“ teigė, kad įvykiai Rusijoje vis labiau primena cirką.
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono
„Wagner“ kariai Rostove prie Dono / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot jo, yra tikimybė, kad „Wagner“ bando nustatyti nepatikimus elementus tarp politinio elito, kurie yra pasirengę sukilti prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Techniškai sunaikinti Prigožiną nesunku. Rusijos valstybės sistema yra totalitarinė. Prigožinas gyvas, jis keičia situaciją, derasi su Generalinio štabo viršininko pavaduotoju Vladimiru Aleksejevu, tikru koviniu generolu, kuriam Rusijoje mažai kas gali prilygti.

Esu gana atsargus vertindamas, ar tai sukels pilietinį karą. Man atrodo, kad tai yra testas arba nuotaikų momentinė nuotrauka, fiksacija personažų, kurie bus pasirengę atsakyti į Prigožino kvietimą pasipriešinti“, – sakė V.Selezniovas.

Pasak eksperto, įvykiai gali būti iš anksto suplanuota operacija, nes Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas yra hibridinio karo koncepcijos autorius. Jis pabrėžė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali tik toliau judėti į priekį, o ne tikėtis pilietinio karo Rusijoje.

Prieš Rusijos karinę valdžią sukilusi sukarinta J.Prigožino vadovaujama „Wagner“ samdinių grupuotė teigia užėmusi Rostovo prie Dono miestą Rusijos pietuose, o pranešimai rodo, kad ji taip pat kontroliuoja svarbius objektus šiauriau esančiame Voronežo mieste.

Atrodo, kad „Wagner“ kariai žengia Maskvos kryptimi ir buvo pastebėti iki pat Lipecko srities, kuri yra už kelių valandų kelio nuo sostinės.
Iš jų maršrute esančių regionų gautuose vaizdo įrašuose (kai kuriuos iš jų BBC patikrino) matyti sprogimai, o samdinių vadas J.Prigožinas teigia, kad jo konvojai buvo apšaudyti.

Su Maskva besiribojančiame regione buvo apribotos kelionės, o kitų sričių, pavyzdžiui, Lipecko, gyventojai buvo raginami neišeiti iš namų.
Kremlius atmetė teiginius, kad V.Putinas išvyko iš Maskvos, kai jo lėktuvas buvo pastebėtas skrydžio sekimo įrenginyje, skrendantis į šiaurės vakarus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sureagavo į besiklostančią situaciją, sakydamas: „Rusijos silpnumas akivaizdus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas