Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 28 /17:10

Bachmute esantys kariai ir medikė apie tikrąją padėtį: pragaras ir baimė

Ukrainos kariai Bachmute CNN žurnalistams pasakojo apie sparčiai blogėjančią padėtį šiame fronto ruože, nes Rusijos karinės pajėgos vis didina spaudimą, bandydamos užimti šį Rytų Ukrainos miestą.
47rs230228b516
Ukrainos pajėgos Bachmute / „Reuters“/„Scanpix“

„Padėtis Bachmute dabar labai sudėtinga. Ji daug blogesnė, nei oficialiai pranešama, – antradienį CNN sakė vienas karys, kuris nenorėjo būti įvardytas. – Prie oficialių pranešimų turėtume pridėti dar 100 proc. sunkumų. Visomis kryptimis. Ypač šiaurės kryptimi, kur orkai (rusai) padarė didžiausią pažangą.“

Karys taip pat paneigė Rusijos paskelbtus teiginius, kad ukrainiečių pajėgos Bachmute buvo atkirstos nuo pagrindinių tiekimo maršrutų ir negalėjo į miestą pristatyti atsargų.

„Chromovė (gyvenvietės pavadinimas) yra raktas į miesto gynybą. Ją užėmus, miestui aprūpinti liks tik vienas kelias Bachmutas-Kostantynivka, – aiškino neįvardintas karys. – Jis jau dabar yra priešo ugnies kontrolėje, ir jei priešas jį užims, tiekimas taps neįmanomas.“

Nepaisant iššūkių, kareivis patvirtino, kad Ukrainos pajėgos gins miestą kiek įmanoma ilgiau.

„Miestas bus ginamas iki galo, kad ir kas nutiktų, – sakė jis. – Visi suprantame, kad laikomės ir mirštame, kad laimėtume laiko kontrpuolimui pavasarį.“

„Negalime atiduoti kiekvieno miesto be kovos“, – pridūrė kovotojas.

Kitas karys, įvardytas tik šaukiniu Kyivan, socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše situaciją nupasakojo panašiai.

„Nuo antradienio ryto Bachmuto gynybos padėtis yra gana sudėtinga“, – sakė Kyivanas.

Trečiasis karys, įraše kalbėjęs kartu su Kyivanu, mūšius Bachmute apibūdino kaip „pragariškus“, tačiau pridūrė, kad Ukrainos kariai „atrems viską“.

Kitokia kova: gydytoja Jelena kovoja už gyvybes

Tuo tarpu gydytoja Jelena Molčana, vis dar dirbanti Bachmuto mieste, žinutėmis CNN žurnalistams pasakojo, kad ją labai baugina nuolatinis apšaudymas ir kovos garsai.

Tačiau nepaisant baimės ir galimos miesto izoliacijos bei jo atkirtimo nuo humanitarinės pagalbos tiekimo kelių, moteris nepalieka Bachmuto.

„Aš labai bijau. Bet esu tikra, kad viskas bus gerai“, – sakė ji.

„Gyvenu rūsyje ir prižiūriu žmones tame pačiame pastate esančioje ligoninėje. Žmonės labai retai ateina į ligoninę. Daugelis išvyko iš miesto, kai tik turėjo galimybę. Tie, kurie liko, po apšaudymo bijo ateiti“, – pasakojo gydytoja.

Nors prieš karą ji dirbo infekcinių ligų specialiste, dabar ji užsiima bendrąja medicinos praktika. Jos teigimu, dažniausiai pagalbos kreipiasi žmonės, turintys širdies problemų, ir tie, kuriems reikia perrišimo po sužeidimų.

J.Molčanova taip pat nurodė, kad į miestą nebetiekiamas maistas ir vanduo.

„Savanoriai atvyksta labai retai“, – pridūrė ji.

Gydytoja žurnalistams sakė, jog dar turi šiek tiek likusių atsargų ir gali išgyventi.

Tikėtina, kad Bachmute dar tebėra keli tūkstančiai civilių gyventojų, tačiau tikslus jų skaičius nežinomas. Pastarosiomis savaitėmis maršrutai į miestą ir iš jo tapo daug pavojingesni, kelios pagalbos misijos buvo apšaudytos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas