Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos karys papasakojo apie mūšius dėl teritorijų Donecko srityje: iš 50 žmonių 30 negrįžo

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 37-oji brigada, kurios įgulos buvo apmokytos naudotis vakarietiška įranga, patyrė didelių nuostolių pralauždama okupantų gynybą.
Ukrainos kariai prie Avdijivkos
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“

Apie didelę kainą, kurią kariškiai sumokėjo per šturmus, dienraščiui „The Washington Post“ papasakojo karys šaukiniu „Drovorub“ (Medkirtys). Tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos yra pasirengusios išvaduoti teritoriją, kad ir kas nutiktų.

Karys matė, kaip jo automobilyje du vyrai smarkiai kraujavo, o vienas neteko rankos ir šaukėsi savo šeimos.

Pats jis įšliaužė į kraterį, tačiau minos nuolaužos praskriejo pro žemę ir pervėrė jo petį.

„Mes likome ten, lauke, be tankų ir sunkiųjų šarvuočių. Buvome apšaudomi minosvaidžiais iš trijų pusių. Nieko negalėjome padaryti“, – pasakojo „Drovorub“.

Pasak jo, iš maždaug 50 žmonių grupės 30 negrįžo – jie žuvo, buvo sužeisti arba pateko į priešo nelaisvę. Per pirmąją valandą buvo sunaikintos penkios būrio šarvuotosios mašinos.

37-osios brigados žvalgybinis mūšis galiausiai padėjo kitoms Ukrainos brigadoms išvaduoti keturis kaimus Donecko srityje.

Pirmosiomis puolimo valandomis rusai 37-ąją brigadą nuolat apšaudė artilerijos ugnimi, kuri, pasak karių, prasiskverbė pro šarvuočius AMX-10 RC. Šie vadinamieji lengvieji tankai nebuvo pakankamai šarvuoti, kad apsaugotų karius, ir turėjo būti dislokuoti užnugaryje, o ne priekyje.

„Visi tikėjosi, kad turėsime kokią nors paramą, bet, deja, jos kažkodėl nebuvo“, – sakė „Drovorub“.

Pasak jo, jo vadas turėjo mažai patirties ir tikėjosi, kad jam padės artilerijos daliniai: „Tačiau jis buvo sutrikęs, kai pamatė, kad artilerijos paramos nėra“.

Galiausiai po dviejų valandų apšaudymo rusams baigėsi amunicija arba jie buvo išsekę nuo mūšio. Ukrainos pajėgos pasinaudojo momentu, užėmė priešų pozicijas ir atkovojo dalį teritorijos.

Ši misija, kad ir kokia žiauri ji būtų, atitraukė Rusijos pajėgų dėmesį ir leido Ukrainai pulti iš kitų flangų. Po 37-osios brigados pradinio puolimo kitos brigados išvadavo keturis kaimus.

„Taip, mes pasiaukojome. Bet mainais už tai pasiekėme rezultatų“, – sakė jis.

Be to, kariškiai nėra nusiteikę pasiduoti.

„Turime ir toliau judėti į priekį. Bijome mirties, bet suprantame, kad neturime kito pasirinkimo. Turime eiti ir išmesti priešą iš čia“, – sakė kitas brigados karys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas