Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos kontrpuolimas: JAV prezidento komanda su baime laukia jo rezultatų

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Joe Bidenas Rusijos invazijos į Ukrainą metu uoliai remia kariaujančią šalį karine įranga, finansiškai ir ne kartą pabrėžė, kad darys tai „tiek, kiek reikės“. Tačiau už uždarų durų J.Bideno komanda nerimauja dėl to, ką Ukraina gali pasiekti kontrpuolimo metu ir kokios bus to pasekmės, paskelbė leidinys „Politico“.
JAV prezidentas Joe Bidenas
JAV prezidentas Joe Bidenas / „Zuma press“/„Scanpix“

J.Bideno administracija tyliai ruošiasi galimybei, kad jei Ukrainos pavasario kontrpuolimas nepateisins lūkesčių, paramos Ukrainai kritikai šalies viduje ir sąjungininkai užsienyje tvirtins, kad Amerika taip pat nepateisino lūkesčių.

Žinoma, kad artėjančio Ukrainos kontrpuolimo tikslas – susigrąžinti Rusijos užgrobtą teritoriją greičiausiai rytuose ir pietuose. Nors dėl operatyvinių priežasčių jokie Kyjivo aukšto rango pareigūnai nepateikė išsamių detalių.

Trečiadienį Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas visus paragino nustoti spekuliuoti kontrpuolimo tema ir pabrėžė, kad apie tikruosius Ukrainos ginkluotųjų pajėgų planus žino tik nedaugelis žmonių.

Vašingtonas nerimauja

Leidinys „Politico“ atkreipė dėmesį, kad Vašingtonas ruošiasi nesėkmingo kontrpuolimo scenarijui ir dėlioja strategiją, kaip susidoroti su iš to galimai kilsiančiomis pasekmėmis.

JAV nuogąstauja, kad viena pusė sakys, kad Ukrainos pažanga būtų pavykusi, jei administracija būtų davusi Kyjivui viską, ko jis prašė, t.y. ilgesnio nuotolio raketas, naikintuvus ir daugiau oro gynybos priemonių.

Tuo tarpu, kita pusė, nerimą išreiškė administracijos pareigūnai, teigs, kad Ukrainos trūkumai įrodo, jog ji negali visiškai išstumti Rusijos iš savo teritorijos.

Tikėtina, kad nepavykęs kontrpuolimas nulems atitinkamą reakciją ir tarp Amerikos sąjungininkių daugiausia Europoje, kurios Ukrainos ir Rusijos taikos derybas gali palaikyti patrauklesne galimybe, jei Kyjivas negalės įrodyti, kad pergalė jau ranka pasiekiama.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys tranšėjose prie Bachmuto
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys tranšėjose prie Bachmuto

Administracijos viduje pareigūnai pabrėžė, kad daro viską, kas įmanoma, kad pavasario puolimas būtų sėkmingas, pranešė „Politico“.

„Mes įvykdėme beveik visus prašymus, kurių, kaip sakė [Ukraina], reikia kontrpuolimui, per pastaruosius kelis mėnesius Ukrainai sparčiai tiekėme ginklus ir įrangą“, – sakė vienas administracijos pareigūnas, norėjęs išsaugoti anonimiškumą.

„Politico“ žurnalistai pažymėjo, kad J.Bideno administracijoje už uždarų durų jau kurį laiko tvyro nerimas dėl to, ką Ukraina gali pasiekti kontrpuolimo metu.

Šie nuogąstavimai buvo paviešinti nutekintus itin slaptus Pentagono dokumentus. Vasario pradžioje atliktame visiškai slaptame vertinime teigiama, kad Ukraina „gerokai atsiliks“ nuo savo kontrpuolimo tikslų. Naujausiuose amerikiečių vertinimuose tvirtinama, kad Ukraina gali padaryti tam tikrą pažangą pietuose ir rytuose, tačiau nesugebės pakartoti praėjusių metų sėkmės.

Ukraina tikisi atkirsti Rusijos sausumos tiltą į Krymą, o JAV pareigūnai pastaruoju metu skeptiškai vertina, kad tai pavyks, tvirtino „Politico“.

Tačiau Pentagonas vis dar tikisi, kad Ukraina apsunkins Rusijos tiekimo linijas, net jei visišką pergalę prieš atnaujintas ir papildytas Rusijos pajėgas pasiekti galimai bus per sunku.

Be to, JAV žvalgybos duomenys rodo, kad Ukraina paprasčiausiai neturi galimybių išstumti Rusijos karių iš ten, kur jie buvo giliai įsitvirtinę, – ir, pasak pareigūnų, panaši situacija yra mūšio laukuose kitose Ukrainos vietose.

„Reuters“/„Scanpix“/Artilerijos gamykla Pensilvanijoje, JAV
„Reuters“/„Scanpix“/Artilerijos gamykla Pensilvanijoje, JAV

Pasak su leidiniu kalbėjusių amerikiečių pareigūnų, tikima, kad Kyjivas nori apsvarstyti galimybę pakoreguoti savo tikslus, o kuklesnį tikslą gali būti lengviau parduoti kaip pergalę.

Jų teigimu, buvo svarstoma, kad ukrainiečiams tai reikėtų įforminti kaip „paliaubas“, o ne kaip nuolatines taikos derybas, paliekant atviras duris Ukrainai ateityje susigrąžinti daugiau savo teritorijos.

„Jei kontrpuolimas nepavyks, administracija gali kaltinti tik save, kad nesuteikė tam tikros rūšies ginklų ir pagalbos tuo metu, kai jos labiausiai reikėjo“, – sakė Kurtas Volkeris, specialusis pasiuntinys Ukrainai buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracijos laikais.

Lūkesčių nepateisinusi kontrpuolimo operacija taip pat privers sąjungininkus užsienio sostinėse kelti klausimą, kiek dar gali skirti paramos kariaujančiai šaliai, jei Kyjivo pergalė atrodys vis labiau tolstanti.

„Europos visuomenės parama laikui bėgant gali sumažėti, nes Europos energetinės ir ekonominės išlaidos išliks didelės, – leidiniui „Politico“ tvirtino Clementine Starling, analitinio centro „Atlantic Council“ Vašingtone direktorė ir bendradarbė, – transatlantinės paramos susiskaidymas greičiausiai pakenks JAV vidaus paramai, o Kongresui ir Bideno administracijai gali būti sunku ją išlaikyti.“

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto

Daugelis Europos valstybių taip pat gali pradėti spausti Kyjivą nutraukti kovas.

„Prastas kontrpuolimas sukels papildomų klausimų apie tai, kaip atrodys karo baigtis, ir apie tai, kiek iš tikrųjų galima pasiekti sprendimą vien tik toliau siunčiant karinę ginkluotę ir pagalbą“, – sakė C.Starling.

JAV pagalbos tempai greičiausiai sulėtės

J.Bidenas ir jo vyriausieji padėjėjai ne kartą viešai pabrėžė, kad V.Zelenskis turėtų pradėti taikos derybas tik tada, kai bus pasirengęs.

Tačiau Vašingtonas taip pat pranešė Kyjivui apie kai kurias politines realijas: tam tikru metu, ypač respublikonams kontroliuojant Atstovų rūmus, JAV pagalbos tempai greičiausiai sulėtės. Pareigūnai Vašingtone, nors ir nespaudžia Kyjivo, pradėjo ruoštis, kaip galėtų atrodyti šie pokalbiai, ir supranta, kad V.Zelenskiui gali būti sunku politiškai perduoti šią idėją savo šalyje.

„Jei Ukraina negali pasiekti didelių laimėjimų mūšio lauke, neišvengiamai kyla klausimas, ar ne laikas derybomis nutraukti kovas, – „Politico“ teigė Užsienio santykių tarybos pirmininkas Richardas Haasas. – Tai brangu, mums trūksta amunicijos, turime kitų nenumatytų atvejų visame pasaulyje, kuriems reikia ruoštis.“

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis vizito JAV metu
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis vizito JAV metu

„Teisėta užduoti visus šiuos klausimus nekeliant pavojaus Ukrainos tikslams. Tai tiesiog priemonių klausimas“, – pridūrė R.Haassas.

Anksčiau šį mėnesį Ukrainos prezidento kanceliarijos administracijos vadovo pavaduotojas Andrijus Sybiha leidiniui „Financial Times“ sakė, kad Ukraina būtų pasirengusi kalbėtis, jei jos pajėgos pasiektų Krymo slenkstį.

„Jeigu mums pavyks pasiekti savo strateginių tikslų mūšio lauke ir kai būsime prie administracinės sienos su Krymu, esame pasirengę atverti [diplomatinį] puslapį ir aptarti šį klausimą“, – sakė jis.

Amerikai pasitikėjimo neprideda ir tai, kad karo veiksmai itin sulėtėjo.

Abi pusės apsikeitė smūgiais, daugiausia dėmesio skirdamos mažiems miestams, tokiems kaip Bachmutas, ir nė viena jėga nesugebėjo visiškai išstumti kitos. Šių metų pradžioje Rusijos pajėgų antplūdis, turėjęs atgaivinti sunkiai besiverčiančią Maskvos kariuomenę, užgrobė nedaug teritorijų, nors patyrė didelių aukų, ir nelabai pakeitė bendrą karo apimtą trajektoriją.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos pajėgos prie Bachmuto

Kovos pareikalavo ir ukrainiečių aukų. Per keturiolika konflikto mėnesių ukrainiečiai patyrė didžiulių nuostolių – apie 100 tūkst. aukų ir sužeistųjų, o daug jų geriausių karių dėl sužeidimų nebegali grįžti į mūšio lauką arba yra išsekę. Be to, kariai išeikvojo istorinius kiekius šaudmenų ir ginklų, nes net ir didžiulė Vakarų produkcija negalėjo patenkinti skubių V.Zelenskio prašymų.

JAV pareigūnai taip pat informavo Ukrainą apie pavojus, kylančius dėl pernelyg didelių ambicijų ir karių išsklaidymo, – tokį patį perspėjimą J.Bidenas pateikė tuometiniam Afganistano prezidentui Ashrafui Ghani, kai 2021 m., JAV kariuomenei pasitraukus iš šalies, Talibanas ėmė veržtis į visą šalį.

Tačiau tikimybė, kad Ukraina atsisakys savo didžiausių siekių, yra, švelniai tariant, beveik neįmanoma, pabrėžė „Politico“.

„Atrodo, tarsi tai būtų vienintelė ir paskutinė galimybė Ukrainai parodyti, kad ji gali laimėti, o tai, žinoma, netiesa“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Europos politikos analizės centro prezidentė ir generalinė direktorė Alina Poliakova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito