Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainos parlamentas nesusitarė dėl įstatymo projekto ekspremjerei Julijai Tymošenko paleisti

Ukrainos parlamentas trečiadienį savo neeilinę sesiją baigė nesusitaręs dėl įstatymo projekto, pagal kurį būtų paleista kalinama buvusi premjerė Julija Tymošenko ir kuris buvo laikomas svarbiu šalies susitarimui su Europos Sąjunga (ES).
Aukščiausioji Rada nesugebėjo susitarti dėl Julijos Tymošenko.
Aukščiausioji Rada nesugebėjo susitarti dėl Julijos Tymošenko. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aukščiausiosios Rados pirmininkas Volodymyras Rybakas paskelbė sesiją baigta – aidint deputatų šūksniams „Gėda!“, valdančiosios Regionų partijos parlamento darbo grupei ir opozicijai nesusitarus dėl bendro projekto teksto.

Ši sesija buvo laikoma paskutine galimybe Ukrainai paleisti J.Tymošenko prieš svarbų viršūnių susitikimą lapkričio pabaigoje.

Pirmininkas sakė, kad dabar Aukščiausioji Rada susirinks lapkričio 19 dieną.

Iš trijų klausimų, kurie buvo trečiadienio specialaus posėdžio darbotvarkėje, du – įstatymo projektas dėl prokuratūros ir įstatymo projektas dėl parlamento rinkimų – nebuvo svarstomi, nes nebuvo deramai parengti dėl daugelio pataisų, sakė V.Rybakas.

Įstatymo projektas dėl kalinių gydymo užsienyje taip pat nebuvo darbo grupės deramai parengtas, pridūrė jis.

V.Rybakas sakė, kad atitinkamas komitetas visus įstatymo projektus šiuo klausimu grąžino tobulinti, ir pridūrė nurodęs darbo grupei pateikti sutartą dokumentą, bet ji to taip ir nepadarė.

Lapkričio 13-ąją Europos Parlamento stebėtojų misija buvo nurodžiusi kaip galutinį terminą, iki kurio Ukraina turi priimti įstatymų paketą, būtiną Asociacijos sutarčiai su ES pasirašyti.

Du Europos Parlamento specialieji pasiuntiniai – buvęs Lenkijos vadovas Aleksandras Kwasniewskis ir buvęs Europos Parlamento pirmininkas Patas Coxas – dėl to net atvyko į Rados trečiadienio posėdį.

Tą pačią dieną jie turi pateikti ataskaitą Europos Parlamentui dėl Ukrainos pasirengimo pasirašyti Asociacijos sutartį Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje lapkričio 28–29 dienomis. Vėliau jų ataskaita turi būti perduota svarstyti ES Vadovų Tarybai, kurios posėdis numatytas lapkričio 18 dieną.

Anksčiau kalbėdamas per neeilinį parlamento posėdį, Regionų partijos frakcijos lyderis Oleksandras Jefremovas kaltino opoziciją blokuojant su eurointegracija susijusių įstatymo projektų priėmimą.

Priminęs, kad šiandien Aukščiausiajai Radai liko priimti tris įstatymus – dėl prokuratūros, dėl rinkimų į parlamentą ir dėl nuteistųjų gydymo užsienyje, jis pareiškė: „Ir čia atsimušėme į akliną sieną. Įstatymo projektams „Dėl prokuratūros“ ir „Dėl rinkimų“ opozicinių frakcijų atstovai pateikė jau maždaug 500 pataisų, tuo užblokuodami galimybę juos priimti ne tik šiandien, bet ir artimiausiu laiku.“

Pasak O.Jefremovo, Regionų partijos frakcija yra pasirengusi per antrą svarstymą balsuoti už įstatymo projektus dėl prokuratūros ir rinkimų įstatymų pataisų.

Dėl kalinių gydymo užsienyje frakcija yra pasirengusi balsuoti tik už tokį įstatymo projekto variantą, kurį parengs darbo grupė.

„Tuo pačiu, kaip parodė pirmieji sukurtos darbo grupės posėdžiai, įstatymo projektu dėl nuteistųjų gydymo išvis niekas rimtai ir profesionaliai nebuvo užsiėmęs. Dėl to šiandien mes net neturime to įstatymo projekto varianto, kurį būtų galima paimti už pagrindą. Aš labai abejoju, kad tarp jūsų, gerbiamieji opozicijos atstovai, nėra parengtų juristų“, – akcentavo frakcijos lyderis, kreipdamasis į parlamentinę opoziciją.

„Dėl to stiprėja mūsų įtarimai, kad jūs paprasčiausiai surengsite spektaklį rinkėjams, o iš tikrųjų matote save jau kandidatais prezidento rinkimuose ir Tymošenko klausimo spręsti net nesirengiate. Ir trijų pirmtakų (opozicinių frakcijų lyderių) kalbos tai patvirtina. Ir jūs paprasčiausiai sukate galvą Europos atstovams, bandydami „pakišti“ Ukrainos valdžią“, – pareiškė parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai