Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos „pilkasis kardinolas“, kurio dukrą krikštijo Vladimiras Putinas

Prieš daugiau nei dešimtmetį Viktoras Medvedčukas buvo pramintas Ukrainos „pilkuoju kardinolu“. Dabar šis įtakingas Ukrainos turtuolis, išsaugojęs draugystę su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, vadinamas tiesiog „Tamsos princu“, skelbia Laisvosios Europos radijas.
Viktoras Medvedčukas
Viktoras Medvedčukas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

V.Medvedčuko kelias į galios poziciją prasidėjo tada, kai jis nuo 2002 iki 2005 metų dirbo buvusio Ukrainos lyderio Leonido Kučmos administracijos vadovu.

Šiuo metu jis netgi neužima jokio politinio posto, aiškindamas, kad tokios pareigos varžytų jo laisvę veikti. Ukrainos viešojoje erdvėje V.Putino bičiulis ypač pradėtas linksniuoti, prasidėjus karui Rytų Ukrainoje.

Kijevas būtent V.Medvedčukui patikėjo pagrindinio derybininko vaidmenį, tikėdamasis, kad jo sąsajos su Kremliumi padės išgauti naudos. Tiesa, V.Medvedčuko veikla labiau džiugina Kremlių ir didesnį nepasitikėjimą kelia Ukrainoje.

V.Putiną savo dukros krikštatėviu padariusio veikėjo įtaka lėmė, kad Ukraina atgavo Rusijos kalintą pilotę Nadiją Savčenko, tačiau daugybė ukrainiečių vis dar yra kalinami, o V.Mevdedčuko Minske pasiektas susitarimas tikros taikos neatnešė.

„Medvedčukas yra asmeninis Putino atstovas Ukrainoje“, – teigė Ukrainos politinių konsultacijų firmos „Berta Communications“ vadovas Tarasas Berezovecas.

V.Putino pašonėje

V.Medvedčukas dabartinėje Ukrainos situacijoje ne tik nesikrato V.Putino draugystės, bet ir atvirai ją vadina „didele garbe“. 2004 metais Rusijos vadovas Sankt Peterburge pakrikštijo jo dukrą.

V.Medvedčukas V.Putino pašonėje šmėžavo ir „Formulės-1“ lenktynėse Sočyje, ir sambo varžybose, ir atostogų Rusijos jau aneksuotame Kryme metu.

„Žinote, tie, kurie apie tai daug šneka, atrodo, kad jie man pavydi“, – išdidžiai kalbėjo jis, komentuodamas Ukrainos visuomenės kritiką. „Aš nenoriu to komentuoti, nes mano darbai yra skaidrūs“, – tikino V.Medvedčukas.

Tiesa, jis sutinka, kad Krymas buvo užgrobtas ir mano, kad pasaulis teisus smerkdamas tokį Kremliaus žingsnį.

Tiesa, jis sutinka, kad Krymas buvo užgrobtas ir mano, kad pasaulis teisus smerkdamas tokį Kremliaus žingsnį.

„Bet de facto, deja, jis priklauso Rusijai“, – gūžteli pečiais ukrainietis. „Ir nesitikėkime jo atgauti“, – pabrėžė V.Medvedčukas, pridurdamas, kad kaltę turi prisiimti ir Ukrainos valdžia, atstūmusi savo piliečius ir paleidusi juos į Rusijos glėbį.

„Jei Ukrainos valdžia norėtų, kad Krymas būtų sugrąžintas, jie neturėtų nutraukti elektros tiekimo, vandens tiekimo, ar skelbti ekonominę blokadą“, – tikino jis.

Su Kremliumi siejamo V.Medvedčuko teigimu, Ukrainos valdžia turėtų leisti rengti rinkimus separatistų valdomoje Rytų Ukrainoje. Jis ragina amnestuoti ir tuos, kuriuos Kijevas kaltina karo nusikaltimais.

Minsko derybose svarbų vaidmenį atlikusio ukrainiečio manymu, tik tada Kremlius atlyš ir bus galima kalbėti apie situacijos stabilizavimą.

Kartodamas V.Putino žodžius V.Medvedčukas tikino, kad Kijevas turėtų derėtis su Donecko ir Luhansko separatistais, nes tik jie gali pajudinti situaciją iš aklavietės.

„Yra ir dar vienas būdas, bet jis nėra realistiškas“, – sakė jis. „Ukrainos kariuomenė gali bandyti mestis į priekį ir atsiimti tas teritorijas jėga. Bet to neleis Vašingtonas ir Briuselis“, – dėstė V.Medvedčukas.

Derino apsikeitimą kaliniais

„Pilkasis kardinolas“ dalyvavo ne tik Minsko derybose, bet ir tapo jungtimi, padėjusia Kremliaus vadovaujamiems separatistams ir ukrainiečiams apsikeisti belaisviais.

Neoficialiais duomenimis, V.Medvedčuko dėka nuo 2014 metų gruodžio mėnesio buvo paleisti 402 kaliniai.

„Aš vienintelis žmogus, kuris derasi su Luhansko liaudies respublika ir Donecko liaudies respublika bei Rusija“, – aiškino jis.

Praėjus trims savaitėms po N.Savčenko paleidimi, V.Medvedčuko dėka buvo paleisti ir dar du ukrainiečiai – Henadijus Afanasjevas ir Jurijus Sološenko. Jie iškeisti į du asmenis, kurie buvo kaltinami raginę Odesos miesto gyventojus pradėti separatistinį judėjimą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nadija Savčenko
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nadija Savčenko

Tiesa, Rusija vis dar kalina režisierių Olehą Sencovą ir Oleksandrą Kolčenko. Šių asmenų sulaikymą smerkia ir Europos Sąjunga, ir JAV valstybės departamentas, tačiau V.Medvedčuko tikinimu, juos išlaisvinti sudėtingiau nes šie vyrai sulaikyti Kryme, kuris jau laikomas Rusijos teritorija, tad ir kaltinimai jiems sunkesni.

Sulaukė JAV sankcijų

Paradoksalu, bet kalinius Ukrainai atgauti padedantis V.Medvedčukas yra JAV po Krymo aneksijos pritaikytų sankcijų taikinys.

Oficialiai sankcijos jam buvo pritaikytos dėl grėsmės „taikai, stabilumui, saugumui ir suverenumui bei teritoriniam Ukrainos integralumui“. Teigiama, kad V.Medvedčukas teikė finansinę, materialinę ir techninę pagalbą iš Ukrainos pasprukusiam šalies lyderiui Viktorui Janukovyčiui.

2012 metais V.Medvedčuko įkurta pelno nesiekianti organizacija „Ukrainiečių pasirinkimas“ ragino jungtis prie Maskvos sukurtos Muitų sąjungos.

2012 metais V.Medvedčuko įkurta pelno nesiekianti organizacija „Ukrainiečių pasirinkimas“ ragino jungtis prie Maskvos sukurtos Muitų sąjungos.

„Ukrainiečių pasirinkimas“ aktyviai reiškė savo nuomonę ir prieš V.Janukovyčiaus kelionę į Lietuvą, Vilnių, kur turėjo būti pasirašyti Ukrainos ir ES asociacijos dokumentai.

Visą šalį apėmusioje kampanijoje buvo aiškinama, kad narystė ES reiškia „tos pačios lyties santuokas“.

Sibire gimęs ir iš Vakarų Ukrainos ištremtų tėvų užaugintas V.Medvedčukas ne visada buvo toks skeptiškas Europos atžvilgiu.

Nuo simpatijų Lenkijai iki meilės Rusijai

Būdamas Ukrainos Aukščiausiosios Rados deputatu (1997-2002 metais) V.Medvedčukas dažnai gyrė Europą ir ypač Lenkiją. Su Lenkijos pareigūnais jį siejo geri asmeniniai ryšiai.

Ekspertų teigimu, posūkis įvyko tada, kai jis tapo L.Kučmos administracijos vadovu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kadenciją baigęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kadenciją baigęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma

Jo pagalbos Kremliui pavyzdžiu tapo 2010 metų susitarimas dėl dujų, kuris sujungė Ukrainą su Rusija ir padarė ją priklausoma nuo Kremliaus valdomų dujų kompanijų užgaidų.

„Medvedčukas yra politikos genijus. Bet jo pastangos nukreiptos į Putino, o ne Ukrainos interesus“, – konstatavo T.Berezovecas.

Tuo metu pats „pilkasis kardinolas“ aiškina, kad svarbiausias jo tikslas – Ukrainos gerovė.

„Medvedčukas gyvena Ukrainoje. Čia jis mokėsi, dirbo ir dirba. Čia jo šeimos namai, čia gyvena jo vaikai“, – apie save trečiuoju asmeniu kalbėjo įtakingas veikėjas.

„Aš niekur neišvyksiu. Linkiu sėkmės ir klestėjimo šaliai ir darysiu viską, kad įsivyrautų taika“, – sakė V.Medvedčukas, pabrėždamas, kad Ukrainai būtina ir naudinga jo draugystė su V.Putinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas