Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos politologas: Maskva vis labiau pasiruošusi derėtis su Kyjivu

Rusijos Federacijoje vis garsiau kalbama, kad jie pasiruošę deryboms su Ukraina. Ir jei anksčiau Kremlius skelbdavo ultimatumus, tai dabar Vladimiro Putino spaudos atstovo Dmitrijaus Peskovo pareiškimuose vis daugiau užuominų apie naujus „geros valios gestus“, sakė Ukrainos politologas Volodymyras Fesenka.
Rusų kariai Lysyčanske
Rusų kariai Lysyčanske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Peskovas jau atvirai sako, kad Rusijos Federacijai ir Ukrainai „reikia susitarti“. Tuo pačiu metu jo pareiškimuose nėra konkretumo, tai reiškia, Rusijos Federacijos tikslai gali keistis.

„Ukrainos užduotis paprasta: reikia priversti Rusijos Federaciją daryti naujus „geros valios gestus“. O čia veikimo laukas labai platus. Tai, ką matome dabar ir pastaraisiais mėnesiais, yra tik pradžia. Ir natūralu, kad priversti Rusiją parodyti „geros valios gestą“ būtina kovos lauke. Tai yra ta kalba, kurią geriausiai supranta Rusijos Federacija“, – mano ekspertas.

Visi pseudoreferendumai, kuriuos Kremlius nori surengti laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose, neturės jokios reikšmės, tvirtino V.Fesenka. Jis taip pat sakė, ar Rusijos Federacija paskelbs karių išvedimą iš Chersono kaip „geros valios gestą“.

Sekmadienį Kremliaus atstovas D.Peskovas teigė, kad Maskva gali kalbėtis su Kyjivu, o pokalbio tema galėtų būti apie tai, kaip Ukraina ketina įvykdyti Rusijos keliamas sąlygas, skelbia rusų naujienų agentūra „Ria Novosti“ ir Ukrainos žiniasklaida.

Kaip rašė Ukrainos naujienų portalas Unian.net, V.Putino atstovas pabrėžė, kad bus kalbama, kaip Ukraina vykdys „specialiosios operacijos“ (taip Rusija vadina prieš Ukrainą pradėtą karą – 15min) užbaigimo sąlygas.

„Rusijos Federacija pasirengusi derėtis su Ukrainos prezidentu V.Zelenskiu, kaip bus įvykdytos sąlygos „specialiajai operacijai“ nutraukti, ir vadovautis ne sąlygomis, o Rusijos interesais“, – Unian.net cituoja D.Peskovą.

V.Zelenskis tokias „derybas“ vadina mirties nuosprendžiu

Pasak šio naujienų portalo, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Rusija nenori derybų ir palygino ją su riebiu aligatoriumi. Kiek anksčiau prezidentas derybas su Rusija pavadino „mirties nuosprendžiu“.

Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis
Scanpix nuotr. /Volodymyras Zelenskis

Anksčiau Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos direktorato vadovas Kirilas Budanovas sakė, kad kare su Rusija jau prasidėjo lūžis. To pavyzdžiai, anot jo, yra pastarojo meto įvykiai okupuotame Kryme, ypač reguliarūs sprogimai.

JAV ekspertai: nėra ženklų, kad Rusija nori derybų

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiančio Karo studijų instituto ekspertai abejoja, kad Kremliaus kalbos apie galimas derybas – nuoširdžios.

Vertindami Kremliaus atstovo D.Peskovo pareiškimą, esą Rusija yra pasiruošusi derėtis, Karo studijų instituto ekspertai atkreipia dėmesį į toliau kartojamus reikalavimus Ukrainai pasiduoti, o tai reiškia, kad Maskva nėra pasiruošusi derėtis rimtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas