Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos politologas: Vladimiras Putinas atsidūrė pinklėse

„Manau, kad Rusija išgyvena didžiausią politinę krizę nuo 1993 metų“, – portalui 15min sako Ukrainos politologas Jevhenas Mahda, komentuodamas situaciją Rusijoje, kuomet privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“ kovotojai ėmėsi veiksmų karinei vadovybei nuversti.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Putinas niekada neprisipažins, kad leido įkurti „Wagner“

Anot J.Mahdos, krizę Rusijoje sustipriną tai, jog Rusija šiuo metu kariauja su Ukraina.

„Manau, kad karas Ukrainoje tapo šios krizės katalizatoriumi. J.Prigožinas nuėjo „va bank“ santykiuose su Vladimiru Putinu.

V.Putinas pavadino jį išdaviku ir tai labai svarbu. Jis prakalbo apie pilietinį karą, o tuo pačiu ir pats save jam nuteikia. Todėl manau, kad tai rodo dideles Rusijos problemas“, – sako politologas.

Anot jo, Rusijai pilietinis karas yra didžiulių problemų simbolis.

„Tie, kas palaiko J.Prigožiną ir kas priklauso politiniam elitui, šiuos įvykius numatė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono

V.Putinas niekada neprisipažins, kad jis leido įkurti „Wagner“ karinę kampaniją. Jis apsimes, kad yra niekuo dėtas.

V.Putinas šiandien atsidūrė pinklėse – jam reikia pademonstruoti savo jėgą, bet to padaryti šiandien jis negali“, – portalui 15min sako Ukrainos politologas.

J.Prigožiną labiausiai domina pinigai

J.Mahdos nuomone, J.Prigožinas, negalės tapti Rusijos prezidentu ir kariniu diktatoriumi, nes jo tiesiog nepripažins.

„Todėl jo tikslas yra tapti parlamento nariu, išsaugoti šiandieninį „Wagner“ kaip atskiros organizacijos statusą. Galiausiai jis siekia Gynybos ministerijoje pasodinti savo žmogų. O labiausiai jį domina pinigai. Dėl to nereikėtų turėti abejonių, nes Rusijos biudžeto pinigai gynybai yra didžiuliai“, – situaciją komentuoja ukrainiečių politologas.

J.Mahda neabejoja, kad Rusijoje besirutuliojanti situacija yra naudinga Ukrainai.

„Tačiau aš nekalbėčiau apie tai, kad „Wagner“ pajudėjo į Rusijos gilumą, o ukrainiečiai nueis iš paskos. Manau, kol kas to nebus. Kol kas per anksti apie tai kalbėti, turime palaukti ir stebėti, kaip įvykiai klostysis toliau.

Bet be abejo suirutė Rusijoje, jos valdžioje yra naudinga Ukrainai. Mes tiesiog matome, kad Rusija yra žlugusi valstybė. Ir tai didžiausias mūsų pasekimas šiandien. Ne tik Ukrainos, kuri nuo plataus masto pradžios įrodo, kad Rusija – nėra stipri valstybė“, – sako politologas.

Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovas J.Prigožinas anksčiau pareiškė, kad yra kariuomenės štabo būstinėje Rostove prie Dono ir kad jo kovotojai kontroliuoja šio Rusijos pietinio miesto karinius objektus, įskaitant aerodromą, taip pat svarbiausius pastatus Voroneže.

Anksčiau J.Prigožinas sakė, kad jo pajėgos iš Ukrainos fronto įžengė į Rusijos teritoriją, pažadėjo nuversti Rusijos karinę vadovybę ir pareiškė, kad jis ir tūkstančiai jo kovotojų yra pasirengę mirti.

Reaguodama į „Wagner“ veiksmus, Rusijos valdžia paskelbė antiteroristinės operacijos režimą Maskvoje ir Maskvos regione.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „Wagner“ boso ginkluotą maištą pavadino išdavyste ir pažadėjo ginti žmones ir Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas