Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos prezidentas atskleidė: Varšuvoje aptartos naujos spaudimo Rusijai priemonės

Antrąją NATO vadovų susitikimo dieną ypatingo dėmesio sulaukė Ukraina. Varšuvos ekspertų forumo nariai plojimais sutiko Nadiją Savčenko, o tuo metu generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas šeštadienio popietę aptarė bendradarbiavimą su prezidentu Petro Porošenka.
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka
Ukrainos prezidentas Petro Porošenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

NATO oficialiai patvirtino paramos paketą bei žada ir toliau tęsti pagalbos Ukrainos karinių pajėgų modernizavimui programą. Susitikimo komunikate atkreiptas dėmesys ir į ypatingą 2014 metais suformuotos bendros Lietuvos-Lenkijos-Ukrainos brigados vaidmenį.

„Aljansas palaiko Ukrainos suverenumą ir jos teritorijos integralumą. Mes smerkiame Krymo aneksiją ir Rusijos destabilizavimo akciją Rytų Ukrainoje. Raginame Maskvą nutraukti paramą separatistams“, – skelbė J.Stoltenbergas.

„Nepaisant šių iššūkių Ukraina ėmėsi reformų ir kovos su korupcija. NATO prisidės, kad Ukrainos institucijos taptų efektyvesnės ir skaidresnės“, – pridūrė jis. NATO generalinio sekretoriaus teigimu, aljansas padės Ukrainai atremti hibridinio karo pavojus.

Tiesa, generalinis sekretorius pažymėjo, kad šiuo metu esminis klausimas yra Ukrainos galimybė artėti prie NATO standartų, tačiau kalba apie narystę dar nevyksta.

„Scanpix“/AP nuotr./NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas
„Scanpix“/AP nuotr./NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas

Ukrainos lyderis P.Porošenka padėkojo NATO generaliniam sekretoriui ir Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai už puikią susitikimo organizaciją.

„Manau, kad labai simboliška, jog prieš šešis dešimtmečius Varšuva buvo Varšuvos pakto pasirašymo vieta, o dabar čia vyko NATO vadovų susitikimas“, – pažymėjo Ukrainos lyderis.

„Simboliška ir tai, kad šiandien patvirtinome dar glaudesnio NATO ir Ukrainos bendradarbiavimo planą“, – pridūrė jis, kalbėdamas apie išskirtinio statuso partnerio vaidmenį, kuris skirtas Ukrainai Varšuvoje.

„Garantuoju, kad reformos, kaip ir gynybos sektoriuje, tęsis visur“, – žadėjo jis.

P.Porošenka džiaugėsi išgirdęs pozityvius NATO aljanso narių vertinimus dėl Ukrainoje sudėtingomis sąlygomis daromų reformų. „Garantuoju, kad reformos, kaip ir gynybos sektoriuje, tęsis visur“, – žadėjo jis.

„Niekada NATO istorijoje nebuvo suteikiamas toks paramos paketas, kokio sulaukė Ukraina“, – minėdamas paramą saugumo ir gynybos sektoriuje, kurią užtikrins aštuoni sukurti fondai.

„Diskutavome ir apie kitas galimas spaudimo priemones Rusijai, kad ši sugrąžintų užgrobtas teritorijas“, – paminėjo P.Porošenka, primindamas, kad karas Ukrainoje prasidėjo būtent dėl Krymo užgrobimo.

Tiek NATO vadovas, tiek Ukrainos lyderis paragino Rusiją kuo skubiau imti laikytis Minsko susitarimų. "Rusija turėtų juos priimti ir skubiai pradėti veikti", - sakė P.Porošenka.

Be to, Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad narystės NATO idėja vis populiaresnė Ukrainoje. Šiuo metu jai pritaria beveik pusė šalies gyventojų. „Stojimas į NATO būtų mūsų šalies piliečių sprendimas“, – pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas