Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 01 /12:01

Ukrainos prezidentas atvyko į Europos viršūnių susitikimą Moldovoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pirmasis iš 47 Europos politinės bendrijos (EPB) viršūnių susitikime Moldovoje laukiamų lyderių atvyko į šią šalį.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Moldovos lyderė Maia Sandu
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Moldovos lyderė Maia Sandu / „AFP“/„Scanpix“

V.Zelenskį Mimi pilyje Bulboakoje pasitiko Moldovos prezidentė Maia Sandu.

Ukrainos prezidento asmeninis dalyvavimas aukščiausiojo lygio susitikime iki paskutinės minutės nebuvo oficialiai patvirtintas saugumo sumetimais. Moldovos vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad informacija apie V.Zelenskio dalyvavimą turėtų būti įslaptinta dėl tiesioginio Ukrainos prezidento saugumo.

Anksčiau trečiadienį Moldovos užsienio reikalų ministras Nicu Popescu patvirtino V.Zelenskio dalyvavimą aukščiausiojo lygio susitikime.

Prieš oficialų susitikimą surengtos spaudos konferencijos metu Ukrainos vadovas pareiškė, kad Ukraina pasirengusi tapti NATO nare, pranešė naujienų portalas „Newsmaker“.

"Šalis laukia, kol Aljansas bus pasirengęs ją priimti. Saugumo garantijos svarbios ne tik Ukrainai, bet ir mūsų kaimynams, Moldovai, dėl Rusijos agresijos", - pridūrė jis.

V.Zelenskis teigė besidžiaugiantis, kad yra Moldovoje. Jis pabrėžė, kad nebuvo lengva ten atvykti.

Pasak jo, šis vizitas – tai visų ukrainiečių žinia, kad mūsų šalis remia Moldovos žmones ir yra pasirengusi visada eiti kartu – petys į petį.

Jis padėkojo moldavams už tai, kad priėmė visus ukrainiečių pabėgėlius.

V.Zelenskis taip pat sakė, kad su Moldovos prezidente Maia Sandu aptarė šalių santykius, infrastruktūrą, svarbius projektus, kuriuos jos užbaigs artimiausiu metu, ir ateitį ES.

Ketvirtadienį Ukrainos vadovas atvyko į Kišiniovą dalyvauti antrajame Europos politinės bendrijos aukščiausiojo lygio susitikime. Manoma, kad jame dalyvaus 50 prezidentų, ministrų pirmininkų ir aukšto rango Europos pareigūnų.

Aukščiausiojo lygio susitikime Ukrainos Prezidentas nori iškelti tokias temas kaip naikintuvų „Patriot“ ir oro gynybos koalicijos plėtra, taip pat Ukrainos stojimo į ES ir NATO bei Ukrainos taikos formulės taikymą.

Dėl aukščiausiojo lygio susitikimo Moldova įspėjo apie transporto apribojimus, uždaryta oro erdvė, nevažiuoja kai kurie tarptautiniai traukiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas