Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 20 /20:52

Ukrainos prezidentas: nėra tokio dalyko kaip „nedideli įsiveržimai“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad nėra tokio dalyko kaip „nedideli įsiveržimai“, JAV prezidentui Joe Bidenui sukėlus kontroversiją savo užuomina, kad Rusijos „nedidelis įsiveržimas“ sulauktų santūresnio atsako.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Norime priminti didžiosioms galioms, kad nėra nedidelių įsiveržimų ir mažų tautų. Visai taip kaip nėra nedidelių aukų ir nedidelio sielvarto dėl artimųjų netekties“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė V.Zelenskis.

Pasaulyje auga nerimas dėl galimo didelio masto konflikto Europoje, Rusijai prie Ukrainos sienų sutelkus dešimtis tūkstančių karių.

Anksčiau J.Bidenas leido suprasti, kad NATO sąjungininkai galėtų santūriau reaguoti, jei Rusija surengtų „nedidelį įsibrovimą“.

Kalbėdamas Berlyne JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pakartojo, kad Maskva brangiai sumokėtų už bet kokį įsiveržimą į Ukrainą.

„Visą laiką labai aiškiai kalbėjome“, – pažymėjo jis.

„Jei bet kokios Rusijos karinės pajėgos kirs Ukrainos sieną ir atliks naujų agresyvių veiksmų prieš Ukrainą, tai išprovokuos greitą ir griežtą Jungtinių Valstijų ir mūsų sąjungininkų bei partnerių atsaką“, – pridūrė valstybės sekretorius.

JAV prezidentas Joe Bidenas taip pat ketvirtadienį patikslino, kad bet koks Rusijos karių įsivežimas į Ukrainą būtų „invazija“.

JAV lyderis tai pareiškė kitą dieną po to, kai jo užuomina, kad Rusijos „nedidelis įsiveržimas“ sulauktų santūresnio NATO sąjungininkių atsako, sukėlė kontroversiją.

„Jei kokie nors susibūrę Rusijos daliniai persikelia per Ukrainos sieną, tai yra invazija“, – sakė J.Bidenas.

„Dėl to neturėtų kilti jokių abejonių: jei (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino pasirinkimas bus toks, Rusija sumokės didelę kainą“, – pridūrė jis.

Ankstesnę dieną J.Bideno atstovė spaudai pripažino, kad NATO narės nesutaria dėl priemonių, kurios būtų taikomos Rusijos didelio masto invazijos į Ukrainą atveju. Tuo metu J.Bidenas patikino, kad kalbant ne apie nereikšmingus Rusijos veiksmus, o apie plataus masto invaziją, Vakarų pozicija bus vieninga.

Po to Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki patikslino, kad bet kokį Rusijos pajėgų Ukrainos sienos kirtimą Vašingtonas vertins kaip invaziją.

Ji pabrėžė, kad „prezidentas Bidenas aiškiai leido tai suprasti Rusijos prezidentui“.

Pasak J.Psaki, J.Bidenas „iš ilgametės patirties žino, kad rusai turi didžiulį agresyvių veiksmų arsenalą“, įskaitant „kibernetines atakas ir sukarintą taktiką“ greta tiesioginių karinių priemonių.

Baltųjų rūmų atstovė pridūrė, kad spaudos konferencijoje J.Bidenas patvirtino, jog „Rusijos agresijos aktų“ taip pat laukia „ryžtingas ir vieningas atsakas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas