Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 21 /12:39

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis liepą apsilankys Lietuvoje

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pranešė, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priėmė kvietimą dalyvauti liepos mėnesį Vilniuje vyksiančiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime. Tai jis pasakė penktadienį, balandžio 21 d., atvykęs į Ramšteino susitikimą.
Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda, Volodymyras Zelenskis, Egilas Levitas ir Alaras Karisas
Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda, Volodymyras Zelenskis, Egilas Levitas ir Alaras Karisas / Nuotr. iš G.Nausėdos „Facebook“ paskyros

„Su Prezidentu Zelenskiu aptarėme pasirengimą būsimam NATO aukščiausiojo lygio susitikimui Vilniuje liepos mėnesį. Pakviečiau jį dalyvauti susitikime ir džiaugiuosi, kad jis priėmė kvietimą ir dalyvaus NATO aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje“, – sakė J.Stoltenbergas.

NATO vadovas teigė pokalbyje su V.Zelenskiu akcentavęs du Ukrainai svarbius klausimus artėjant susitikimui Vilniuje – dėl tolesnės nepertraukiamos karinės paramos ir dėl programos, kuri įtvirtintų Ukrainos kariuomenės perėjimą prie vakarietiškų standartų.

„Pirma, tikiuosi, kad NATO sąjungininkės viršūnių susitikime dar kartą įsipareigos remti Ukrainą tiek laiko, kiek reikės, teikiant kritinę karinę paramą, kad būtų užtikrinta Ukrainos pergalė. Taip pat tikiuosi, kad NATO sąjungininkės susitars dėl daugiametės programos, skirtos padėti Ukrainai pereiti nuo sovietinių laikų ginkluotės ir doktrinų prie NATO standartų ir doktrinų bei užtikrinti visišką Ukrainos ir NATO pajėgų sąveiką“, – pažymėjo jis.

NATO generalinis sekretorius taip pat pakomentavo žurnalistų pastabas, kad Ukrainos dalyvavimo aukščiausiojo lygio susitikime sąlyga yra tai, kad Kyjivas ėmėsi konkrečių žingsnių narystės NATO link.

„Kaip sakiau vakar Kyjive, Ukrainos ateitis yra euroatlantinėje šeimoje. Visos NATO sąjungininkės susitarė, kad Ukraina taps NATO nare.

Tačiau dabar pagrindinis dėmesys, žinoma, sutelktas į tai, kaip užtikrinti, kad Ukraina įgytų persvarą kare. Mūsų parama padeda Ukrainai judėti euroatlantinės integracijos link, mūsų pagalba leidžia jiems tai padaryti“, – pridūrė generalinis sekretorius.

Penktadienį J.Stoltenbergas išvyko į JAV gynybos sekretorius Lloydo Austino iniciatyva surengtą „Ramšteino formato“ susitikimą, kuriame dalyvauja karinę paramą Ukrainai teikiančių šalių gynybos ministrai ir kariuomenių atstovai.

Tarp susitikimo dalyvių - Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, jis penktadienį savo feisbuke pažymėjo, jog tai yra „simbolinis susitikimas prieš artėjantį ir neišvengiamą Ukrainos puolimą“. Ukrainos gynybos kontaktinė grupė JAV iniciatyva buvo sukurta pernai balandį. Paskutinis šios NATO ir Aljanso šalių partnerių atstovus jungiančios grupės posėdis vyko šiemet kovą.

Lietuva siekia, kad Vilniaus viršūnių susitikime Ukraina būtų pakviesta tapti NATO nare.

V.Zelenskis sakė, kad Kyjivas tikisi, jog NATO aukščiausiojo lygio susitikime Vilniuje bus priimtas saugumo garantijų paketas Ukrainai, siekiančiai narystės Aljanse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas