Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos žvalgyba atskleidė, kas yra iraniečių „Shahed“ dronų viduje

Irano gamybos „Shahed“ dronai Ukrainos padangėje – ne naujiena. Antradienį ukrainiečių pajėgos pranešė, kad priešlėktuvinė gynyba per naktį numušė 14 iš 15 Rusijos paleistų kamikadzių dronų ir žvalgybinį nepilotuojamą orlaivį. Tačiau Ukrainos žvalgyba susidomėjo – o kas yra mirtinai smogiančių dronų viduje?
Kadras iš vaizdo įrašo
Kadras iš vaizdo įrašo / „Radio Svaboda“ vaizdo įrašas

Naujienų portalas „Radio Svaboda“ pasidalino vaizdo įrašu, kuriame išmontuojamas numuštas iranietiškas dronas.

Įraše kalbantis pasienietis teigė, kad orlaivį visai įmanoma numušti šaulių ginklais, jis tvirtino, jog išmontuojamą droną numušė skrendantį 150 metrų aukštyje.

Ukrainos žvalgybos atstovas pasakojo, kad „Shahed“ viduje paprastai būna 40-50 kg kovinė galvutė. Vertingiausia drono dalis yra CRPA antena, kuri turėtų būti atspari elektroninio karo ginklams.

Pasak save „dronų medžiotojais“ vadinančių asmenų, nors Iranas ne kartą neigė tiekęs dronus Rusijai, ant daugelio plokščių orlaivio viduje yra užrašai persų kalba.

Jie taip pat atkreipė dėmesį, kad didelė dalis elektroninių komponentų yra pagaminti Vakarų šalyse – nuo Jungtinių Amerikos Valstijų iki Japonijos.

Teigiama, kad daugumą komponentų, iš kurių sudaryti Irano bepiločiai orlaiviai „Shahed“, galima įsigyti interneto parduotuvėje „Aliexpress“.

Ukrainos žvalgybos tarnybos ekspertai sunerimo, kad, nors ir veikiant sankcijoms, šiems orlaiviams skirtos dalys pateko į Iraną.

Tarnyba savo ruožtu bepiločių Irane pagamintų orlaivių dalis perduoda Vakarų partneriams, kad šie galėtų stipriau sankcionuoti jų importą į Iraną.

Irano dronų komponentų studijavimas leidžia Ukrainos kariuomenei surasti geresnių ir efektyvesnių būdų jiems pasipriešinti bei juos sunaikinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas