Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uragano nusiaubto Puerto Riko gyventojai be elektros gyvens keletą mėnesių

Trečiadienį Puerto Rike siautęs uraganas Maria paliko visą salą be elektros ir paralyžiavo jos teritoriją nuošliaužomis, potvyniais bei nulūžusiais medžiais. Ekonominės krizės įkarštyje stichinės nelaimės apstulbinti puertorikiečiai baiminasi, kad žalos likvidavimas užtruks keletą mėnesių, rašo „The Associated Press News“.
Uragano nusiaubto Puerto Riko gyventoja
Uragano nusiaubto Puerto Riko gyventoja / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Uraganas Maria, kurio greitis siekė 249 km/h – stipriausias salą krėtęs uraganas per pastaruosius 80 metų. Kol kas žalos dydį sunku nustatyti, tačiau dešimtys apskričių liko izoliuotos.

Su šaknimis išrauti medžiai ir potvyniai užblokavo daugybę greitkelių ir gatvių, todėl vairuotojams tenka važiuoti prieš eismą.

Policininkai per automobilių garsiakalbius perspėja, kad gyventojai dėl savo pačių saugumo turi laikytis nustatytų komendanto valandų – nuo 6 val. vakaro iki 6 val. ryto.

VIDEO: Puerto Riko gyventojai pradėjo tvarkyti uragano Maria nusiaubtą salą

„Tai – istorinis įvykis Puerto Rikui“, – sakė šalies krizinių atvejų valdymo direktorius Abneras Gomezas.

Uraganas Maria buvo stipresnis nei Irma, kiek anksčiau šį mėnesį nuniokojusi Floridą.

Netikėtas nelaimės mastas

Vieną pagrindinių sostinės San Chuano gatvių, nusėtą populiariais barais, restoranais ir kavinėmis, dabar dengia nulaužti eukalipto medžiai. Kai kurioms šių įstaigų taip pat buvo padaryta nemenka žala.

Netoli stūkso daugiabutis. Jame gyvenantis 40 metų amžiaus turizmo kompanijos vadovas Adrianas Pacheco skaičiavo, kad jis ir dar maždaug šimtas kitų gyventojų aštuonias valandas praleido laiptinėje. Tuo tarpu uraganas plėšė apsaugines langines ir nuniokojo tris balkonus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uragano Maria nusiaubtas San Chuanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uragano Maria nusiaubtas San Chuanas

„Manau, kad žmonės nesitikėjo, jog audra pasieks tokį tašką, kokį pasiekė, – sakė A.Pacheco. – Kadangi Irma mūsų taip stipriai nepalietė, jie tikėjosi, kad tas pats bus ir su Maria.“

A.Pacheco: „Manau, kad žmonės nesitikėjo, jog audra pasieks tokį tašką, kokį pasiekė. Kadangi Irma mūsų taip stipriai nepalietė, jie tikėjosi, kad tas pats bus ir su Maria.“

Uraganas Irma Puerto Rikui smogė rugsėjo 6 dieną ir be elektros paliko daugiau nei milijoną žmonių. Vis dėlto tuomet išvengta mirčių ar tokios stiprios žalos kaip gretimose salose.

Marios vėjai išdaužė langus kai kuriose ligoninėse ir policijos nuovadose, gatves pavertė upėmis bei sugriovė šimtus namų visame Puerto Rike, įskaitant 80 proc. namų mažame žvejų kaimelyje šalia San Chuano įlankos.

„Mėnesių mėnesiai turės praeiti tol, kol galėsime nuo to atsigauti“, – sakė Felixas Delgado, šiaurinėje šalies dalyje įsikūrusio Katanjo miesto meras.

Vėlyvą trečiadienio popietę San Chuane tylą ėmė keisti grandininių pjūklų garsai – ugniagesiai pradėjo šalinti nuvirtusius medžius, mažais buldozeriais kėlė betoninius šviestuvus.

Kai kurie rajono gyventojai padėjo išvalyti mažesnes šakas. Tarp jų – Shawnas Zimmermanas, 27 metų amžiaus studentas iš JAV Luistauno miesto. Jis į Puerto Riką atsikraustė beveik prieš dvejus metus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uragano Maria nusiaubtas San Chuanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uragano Maria nusiaubtas San Chuanas

„Audra manęs negąsdina, – sakė jis. – Mane gąsdina padaryta žala. Man šiurpsta oda. Užtruksime labai ilgai.“

Maria Karibuose nusinešė mažiausiai dešimt gyvybių, įskaitant septynias Dominikos saloje ir dvi Prancūzijai priklausančioje Gvadelupoje.

Puerto Riko gubernatorius CNN teigė, kad vieną vyrą pražudė vėjo pakeltos nuolaužos. Daugiau nepateikiama jokių detalių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uragano Maria nusiaubtas San Chuanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Uragano Maria nusiaubtas San Chuanas

Situaciją apsunkina emigracija

Trečiadienio dieną Maria susilpnėjo iki antros kategorijos, tačiau ankstų ketvirtadienio rytą vėl sustiprėjo iki trečios kategorijos – vėjo greitis pasiekė 185 km/h. Uragano centras nuo Dominikos Respublikos kurorto Punta Kanos yra nutolęs apie 110 km, šiuo metu audra juda į Šiaurės Vakarus.

Trečiadienio naktį uragano lietus vis dar plovė Puerto Riką, kuriame ant kelių guli išsibarsčiusios raudonos stogų čerpės. Smalsūs gyventojai būriavosi po stipraus vėjo taršomais juodais elektros laidais. Tačiau jie nekelia jokio pavojaus: dėl Marios visoje šalyje dingo elektra, o pareigūnai negali pasakyti, kada ji vėl atsiras.

Daugelis mano, kad elektros energijos tiekimo atkūrimui prireiks keleto savaičių ar net mėnesių.

Dar prieš uraganą Puerto Riko elektrinė nebuvo pakankamai prižiūrima, mažėjo joje dirbančių žmonių. Daugelis mano, kad elektros energijos tiekimo atkūrimui prireiks keleto savaičių ar net mėnesių.

79 metų amžiaus buvęs valstybės tarnautojas Edwinas Rosario spėja, kad dėl emigracijos salai atsigauti bus dar sunkiau – ekonominė krizė beveik pusę milijono puertorikiečių privertė persikelti į JAV.

„Likome tik mes, seni žmonės, – sakė E.Rosario, valydamas nuotekų lataką priešais savo namą. – Daug jaunų žmonių jau išvyko... Jei nesusivienysime, neatsistosime ant kojų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant