Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 15 /11:28

URM: Lenkijos Seimas ketvirtadienį nesvarstys pataisų, kurios smerktų „lietuvišką nacionalizmą“

Lietuvos diplomatai nerimauja dėl Lenkijos parlamente svarstomų pataisų, kurios „lietuvišką nacionalizmą“ prilygintų totalitarinei santvarkai, ketvirtadienį pranešė laikraštis „Lietuvos rytas“. Vėliau ketvirtadienį paaiškėjo, kad iš Lenkijos parlamento posėdžio darbotvarkės išbrauktas klausimas dėl pataisų, kurios „lietuvišką nacionalizmą“ prilygintų totalitarinei santvarkai.
Lenkijos Seimas
Lenkijos Seimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įstatymo projektui pateikta formuluotė, kad, be komunizmo, „kita totalitarine santvarka laikomi fašizmas, vokiškas nacizmas, ukrainietiškas ir lietuviškas nacionalizmas, prūsiškas, rusiškas ir vokiškas militarizmas“.

Anot dienraščio, Lietuvos ambasadorius Varšuvoje dėl to išsiuntė laišką Prezidentūrai, Seimui ir kelioms ministerijoms. Jis nuogąstauja, kad įstatymas sudarytų prielaidas nugriauti lietuviams skirtus paminklus.

Papildyta 11:27 val. Užsienio reikalų ministerija: Lenkijos Seimas ketvirtadienį nesvarstys pataisų

Iš Lenkijos parlamento posėdžio darbotvarkės išbrauktas klausimas dėl pataisų, kurios „lietuvišką nacionalizmą“ prilygintų totalitarinei santvarkai.

„Žinome, kad toks klausimas buvo ketvirtadienio posėdžio darbotvarkėje, bet jis nebebus svarstomas“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

Pagal Lenkijos parlamente registruotą siūlymą be komunizmo kita totalitarine santvarka būtų laikomi „fašizmas, vokiškas nacizmas, ukrainietiškas ir lietuviškas nacionalizmas, prūsiškas, rusiškas ir vokiškas militarizmas“.

Rezoliuciją inicijavo Lenkijos valdančiųjų atstovas parlamentaras Jacekas Kurzępa. Jis yra pirmą kadenciją Seime dirbantis partijos „Įstatymas ir teisingumas“ narys, edukologijos ir sociologijos mokslų daktaras, buvęs žuvusio prezidento Lecho Kaczynskio visuomeninio judėjimo koordinatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas