Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 02 /19:00

USGS: Filipinų rytuose įvyko 7,6 balo žemės drebėjimas

Filipinų rytuose esančioje Mindanao saloje šeštadienį įvyko galingas 7,6 balo stiprumo požeminis smūgis, pranešė JAV geologijos tarnyba (USGS), as local authorities warned of a „destructive tsunami“ and urged people in coastal areas to flee.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

USGS teigimu, žemės drebėjimas įvyko 32 km gylyje apie 22 val. 37 min. vietos (16 val. 37 min. Lietuvos) laiku, maždaug už 21 km į šiaurės rytus nuo Hinatuano.

„Numatomas niokojantis cunamis su gyvybei pavojingu bangų aukščiu“, – socialiniame tinkle „X“ pranešė Filipinų vulkanologijos ir seismologijos institutas.

Ramiojo vandenyno perspėjimo apie cunamius centras, atsižvelgdamas į smūgio stiprumą ir vietą, teigė, kad tikimasi, jog kilusio cunamio bangos pasieks Filipinų pietus ir dalį Indonezijos, Palau ir Malaizijos.

Filipinuose, esančiuose palei Ramiojo vandenyno „ugnies žiedą“ – intensyvaus seisminio ir vulkaninio aktyvumo lanką, besidriekiantį nuo Japonijos per Pietryčių Aziją ir Ramiojo vandenyno baseiną, žemės drebėjimai yra dažnas reiškinys.

Dauguma jų yra per silpni, kad žmonės juos pajustų, tačiau stiprūs ir griaunamąjį poveikį turintys žemės drebėjimai kyla atsitiktinai, o technologijų, leidžiančių nuspėti, kada ir kur jie įvyks, nėra.

Nors USGS preliminariai nurodė 7,6 balo stiprumą, Filipinų agentūra teigė, kad žemės drebėjimas siekė 6,9 balo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento