Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 13 /19:45

U.von der Leyen B. Netanyahu: Europa palaiko Izraelį

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) penktadienį pasakė ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu (Benjaminui Netanjahui), kad Izraelis privalo ginti savo piliečius ir patikino, kad Europa yra jo pusėje.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

„Tai pats baisiausias išpuolis prieš žydus nuo Holokausto laikų“, –  Izraelio premjerui Tel Avive sakė EK vadovė po apsilankymo „Hamas“ kovotojų išpuolio vietoje.

„Manėme, kad tai daugiau niekada nepasikartos, tačiau taip nutiko. Šios neapsakomos tragedijos akivaizdoje yra tik vienas galimas atsakas: Europa palaiko Izraelį“, – pridūrė ji.

U. von der Leyen lankėsi Izraelyje praėjus šešioms dienoms po to, kai „Hamas“ ginkluoti užpuolikai prasiveržė pro smarkiai militarizuotą sieną aplink Gazos Ruožą ir nužudė daugiau kaip 1,300 tūkst., daugiausia civilių.

Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo kone 1,8 tūkst. žmonių gyvybių.

Dėl to kai kurie tarptautinės bendruomenės nariai paragino Izraelį elgtis santūriai ir leisti atverti humanitarinius koridorius palestiniečių civiliams.

Tačiau U. von der Leyen, kalbėdama po to, kai kartu su Europos Parlamento pirmininke Roberta Metsola (Roberta Mecola) apžiūrėjo žudynių vietą Kfar Azos kibuce, dėl krizės kaltino tik „Hamas“.

„Hamas“ niekingi veiksmai yra teroristų bruožas. Žinau, kad Izraelio atsakas parodys, jog jis yra demokratinė valstybė“, – pareiškė U. von der Leyen.

„Tai, ką pamačiau ir išgirdau, man drasko širdį. Žmonių, nužudytų miegant, kraujas. Pasakojimai apie nekaltus žmones, sudegintus gyvus arba nužudytus savo namuose“, – sakė ji.

„Tėvai, prieš susidurdami su teroristais, slėpė savo naujagimius. Vaikai ir pagyvenę žmonės, išplėšti iš šeimų ir paimti įkaitais“, – sakė ji.

„Jie siekia išnaikinti žydų gyvenimus šioje žemėje ir ėmėsi veiksmų“, – pridūrė ji.

 U. von der Leyen pažadėjo, kad Europa glaudžiau bendradarbiaus su Izraeliu, Egiptu ir Jordanija siekdama taikių ir integruotų Artimųjų Rytų, teigiama jos biuro pranešime.

Tačiau ji perspėjo, kad sąjungininkės turi būti budrios ir saugotis „tų, kuriems naudinga, kad konfliktas Artimuosiuose Rytuose tęstųsi, pavyzdžiui, Irano ir Rusijos“.

EK vadovė perspėjo, kad vėl daugėja antisemitinių incidentų ir pažadėjo globoti žydus Europoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas