Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Uzbekistano valdžiai pradedant vykdyti reformas, A.Blinkenas ragina gerbti žmogaus teises

Į kelionę po Centrinę Aziją, kur tvyro įtampa su Rusija, leidęsis JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį paragino reformas pradedančius Uzbekistano vadovus atkreipti dėmesį į žmogaus teisių padėtį šalyje.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas vieši Uzbekistane
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas vieši Uzbekistane / „AFP“/„Scanpix“

Prieš surengdamas derybas Uzbekistane, antradienį Kazachstane jis susitiko su kolegomis iš visų penkių buvusių sovietinių Vidurinės Azijos respublikų, kurioms taip pat priklauso Kirgizija, Tadžikistanas ir Turkmėnija.

JAV pareigūnai mano, kad Astana ir Taškentas ypač nori su Vašingtonu užmegzti glaudesnius ryšius.

A.Blinkenas susitiko su Uzbekistano prezidentu Shavkatu Mirziyoyevu, kuris po savo atėjimo į valdžią 2016-aisiais, kai pakeitė autokratiškąjį Islamą Karimovą, pažadėjo ekonomines reformas ir ribotą politinį atvirumą.

Pradėdamas derybų dieną JAV valstybės sekretorius sakė, kad aptars S.Mirziyoyevo reformas. Jis taip pat gyrė „dinamiškus santykius“ su Uzbekistanu.

Pasak Valstybės departamento atstovo spaudai Nedo Price'o, A.Blinkenas su uzbekų užsienio reikalų ministru Bakhtiyoru Saidovu kalbėjosi apie JAV investicijų didinimą.

Abu pareigūnai taip pat aptarė situaciją kaimyniniame Afganistane. Per šioje šalyje du dešimtmečius trukusį karą Uzbekistanas padėjo Jungtinėms Valstijoms.

A.Blinkenas „taip pat paragino saugoti žmogaus teises ir pagrindines laisves, įskaitant žiniasklaidos laisvės ir skaidrumo užtikrinimą“, sakė N.Price'as.

Praėjusį mėnesį S.Mirziyoyevas pareiškė, kad pareigūnai spaudžia jį „suvaržyti žiniasklaidą, bet aš niekada to nepadarysiu“.

Tačiau teisių gynimo grupių teigimu, nepaisant tam tikro sušvelnėjimo, žiniasklaida šalyje tebėra griežtai kontroliuojama, o vyriausybės kritikams vis dar gresia įkalinimas.

Praėjusiais metais Uzbekistane taip pat vyko kruvini neramumai, išprovokuoti planuotų reformų, kurios būtų pakenkusios nuskurdusio Karakalpakijos regiono autonomijai. Tai privertė S.Mirziyoyevą atsisakyti savo planų.

Tačiau JAV pareigūnai taip pat giria jo vyriausybę už dideles pastangas panaikinti priverstinį ir vaikų darbą medvilnės pramonėje.

Antradienį A.Blinkenas pažadėjo skirti dar 25 mln. JAV dolerių (23,4 mln. eurų), kad padėtų sumažinti Vidurinės Azijos ekonominę priklausomybę nuo Rusijos, kuri ilgą laiką buvo dominuojanti veikėja regione.

Visgi Maskvos invazija į Ukrainą sukrėtė buvusias sovietines respublikas.

Taškente JAV valstybės sekretorius apžiūrėjo universitetą, kuriame JAV lėšomis finansuojamas mokymas anglų kalba – viena iš Vašingtono iniciatyvų plėsti ryšius su regionu.

A.Blinkeno teigimu, jo valstybės parama Uzbekistane parengė apie 10 tūkst. anglų kalbos mokytojų.

„Šiuo istorijos momentu viena iš realijų – anksčiau buvo kitaip ir tikriausiai bus kitaip ateityje – bet bent jau šiuo metu anglų kalba ko gero yra tarptautinė kalba“, – pasakodamas apie savo paties patirtį mokantis prancūzų kalbos, studentams sakė jis.

Kalbėdamas apie anglų kalbos vaidmenį verslo pasaulyje ir internete, A.Blinkenas teigė, jog „daugeliu atžvilgių anglų kalba yra svarbiausias Jungtinių Valstijų eksportas į kitas šalis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas