„Užsiimk savo reikalais, padėk tiems žmonėms“: ko iš tiesų D.Trumpo prašė J.Bidenas?

Kadenciją baigiantis JAV vadovas Joe Bidenas – vėl sąmokslo teorijų platintojų akiratyje. Socialiniuose tinkluose teigiama, esą jis paprašė savo pirmtako Donaldo Trumpo padėti nuo pragaištingų uraganų nukentėjusiems žmonėms. Tai nėra tiesa – prezidentas spaudos konferencijoje tik netiesiogiai pasiūlė jam užsiimti savo reikalais, tai esą būtų derama pagalba stichijos galią patyrusiems gyventojams.
Joe Bidenas prašė Donaldo Trumpo ne pagalbos, o neplatinti melo apie atsaką į JAV rytų pakrantę nusiaubusius uraganus
Joe Bidenas prašė Donaldo Trumpo ne pagalbos, o neplatinti melo apie atsaką į JAV rytų pakrantę nusiaubusius uraganus / Ekrano nuotr. iš abcnews.go.com

Kišasi ne į savo reikalus?

Vienas „Facebook“ vartotojas spalio 12 d. pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti per spaudos konferenciją į klausimus atsakinėjantis J.Bidenas.

„Senelis vėl netyčia atvėrė savo kortas anksčiau laiko?“ – prie klipo retoriškai paklausė jis.

Anot internauto, J.Bidenas „paskambino D.Trumpo prezidentui ir paprašė padėti nuo uragano nukentėjusiems žmonėms (kalba netaisyta – red. past.).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Joe Bidenas paneigė melagienas apie atsaką į JAV rytų pakrantę nusiaubusius uraganus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Joe Bidenas paneigė melagienas apie atsaką į JAV rytų pakrantę nusiaubusius uraganus

Tuomet jis pacitavo JAV vadovo žodžius (tikriausiai pasakytus savo pirmtakui): „Ponas prezidente Trumpai. Užsiimk savo gyvenimu, žmogau. Ir padėk šiems žmonėms“.

„Facebook“ vartotojo teigimu, iškart po to J.Bidenas pabėgo nuo žurnalistų.

Įraše iš jo lūpų tikrai nuskamba: „Pone prezidente Trumpai – buvęs prezidente Trumpai, užsiimk savo reikalais, žmogau. Padėk tiems žmonėms“.

J.Bidenas pavartojo idiomą get a life, kuri angliškai pažodžiui reiškia „gauk gyvenimą“, bet šnekamojoje kalboje pasitelkiama, jei kas nors atrodo nuobodus, įkyrus arba užsiima nesvarbiais dalykais, reiškiant nusivylimą dėl to, taip pat – norint pabrėžti, kad kas nors bando perimti kito žmogaus pareigas, kišasi ne į savo reikalus.

Prezidentas tikrai taip kalbėjo, bet iš platesnio konteksto akivaizdu, kad jis ragino savo pirmtaką nesiimti jam nepriklausančių pareigų, o ne prašė pagalbos (nebent ta prasme, kad netrukdytų kitiems dirbti).

750 dolerių – tik pirminė pagalba

Internete paieškojus informacijos pagal raktažodžius, nesunku išsiaiškinti, ką iš tiesų J.Bidenas sakė buvusiam prezidentui ir ar prašė jo padėti nuo stichijos nukentėjusiems žmonėms.

JAV vadovas taip kalbėjo praėjusį ketvirtadienį, spalio 10 d., teikdamas komentarus žiniasklaidai apie uragano Miltono pradinį poveikį ir vyriausybės paramą valstybės bei vietos pareigūnams.

Visa jo kalba ir atsakymai į žurnalistų klausimus publikuojami Baltųjų rūmų tinklalapyje. Galima rasti ir vaizdo įrašą (pavyzdžiui, televizijos ABC tinklalapyje). Cituojami jo žodžiai skamba nuo maždaug 6.55 min.

Pats pirmas klausimas po kalbos buvo apie JAV Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) finansavimą. Mat pasirodė ne viena melagiena apie tariamas kliūtis žmonių evakuacijai iš Floridos ar sutrikusį pagalbos tiekimą.

Pavyzdžiui, sklando gandai, kad žmonės gali gauti tik 750 JAV dolerių kompensaciją už patirtus nuostolius, kad FEMA skirti pinigai bus nukreipiami migrantams (įskaitant atvykusius neteisėtai), kad bus areštuotas gyventojų turtas. Juos platino net politikai, įskaitant parlamentarus, bet nė vienas iš šių teiginių nėra tiesa.

Panašią melagingą informaciją apie prezidento administracijos reakciją į uraganą Helene skelbė ir pats D.Trumpas.

„Jie siūlo 750 dolerių žmonėms, kurių namai buvo nuplauti. Ir mes vis tiek siunčiame dešimtis milijardų dolerių į šalis, apie kurias dauguma žmonių niekada negirdėjo. Jie jiems (gyventojams – red. past.) siūlo 750 dolerių. Jie buvo sunaikinti. Šie žmonės buvo sunaikinti“.

Taip D.Trumpas piktinosi spalio 5 d. per susitikimą su rinkėjais Butleryje (Pensilvanijos valstija) – ten pat, kur vasarą į jį buvo šauta.

Minėta 750 dolerių suma yra vadinamoji svarbių poreikių pagalba – pradinė tiesioginė išmoka, skirta padėti apsirūpinti neatidėliotinais dalykais (maistu, vandeniu, kūdikių mišiniais ir pan.). Ji buvo įteisinta šiemet kartu su pagalba persikėlimui, kuria gyventojai gali pasinaudoti, kol renkasi ilgalaikes galimybes. FEMA pagalba apima ir audros padarytą žalą namams bei asmeniniam turtui.

Pats darė tai, kuo kaltina J.Bideną

Eksprezidentas, kaip ir kai kurie kiti respublikonai, nusprendę gamtos stichiją prieš pat rinkimus išnaudoti kaip politinį įrankį, taip pat aiškino, esą FEMA pagalbai numatytas lėšas dalijo neteisėtai atvykusiems migrantams. Šia melagiena dalijosi ir jo rėmėjai, pavyzdžiui, „X“ savininkas milijardierius Elonas Muskas.

Ironiška, kad pats D.Trumpas, eidamas prezidento pareigas, siekė padaryti kai ką panašaus – panaudoti FEMA nelaimių fondo pinigus migrantų programoms prie pietinės sienos.

2019 m. rugpjūtį administracija pranešė Kongresui, kad ketina perkelti 271 mln. dolerių iš vidaus reikalų sistemos, įskaitant 155 mln. dolerių iš šio fondo, kad būtų galima sumokėti už dokumentų neturinčių migrantų sulaikymą ir gabenimą bei laikinas prieglobsčio prašytojų apklausos vietas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Šiemet vien iki spalio 6-osios FEMA suteikė daugiau nei 137 mln. dolerių pagalbą šešioms pietrytinėms valstijoms: 15 mln. maisto porcijų, 14 mln. litrų vandens, 157 generatorius, daugiau nei pusę milijono vandeniui atsparių brezento gabalų, kuriais galima uždengti savo turtą.

Šiaurės Karolina taip pat gavo 100 mln. dolerių iš transporto fondų, kad galėtų atstatyti Helene suniokotus kelius ir tiltus.

Melagienos paplito taip plačiai, kad FEMA turėjo sukurti specialų puslapį, kuriame paneigiama klaidinanti informacija.

Taip pat skaitykite: Su uraganu Miltonu užgriuvo ir dezinformacijos banga: ko prisigalvojo internautai?

Agentūros administratorė Deanne Criswell teigė „USA Today“, kad tokie gandai pakenkė nukentėjusiems žmonėms ir vietoje dirbantiems savanoriams.

„Tai kelia nepasitikėjimą ne tik federaline, bet ir valstijų valdžia. Turime tiek daug pirmojo reagavimo pareigūnų, kurie dieną naktį dirba, kad padėtų šioms bendruomenėms. Tai juos labai demoralizuoja. Tai kenkia jų moralei, kai jie paliko savo šeimas, kad galėtų ateiti čia ir padėti žmonėms“, – aiškino ji.

D.Trumpui prikišo melą

Kaip tik į šią situaciją J.Bidenas sureagavo per spaudos konferenciją.

„750 dolerių, apie kuriuos jie kalba… Ponas Trumpas ir visi kiti žmonės žino, jog teigti, kad tai viskas, ką jie gaus, yra melas, – tvirtino prezidentas. – Tai keista, labai keista. Jie turi sustoti. Jie taip velniškai neamerikietiškai kalba apie tai.“

Žurnalistui perklausus, ar jis kalbėjosi apie dezinformaciją su pačiu eksprezidentu, J.Bidenas kiek pyktelėjęs atkirto: „Jūs juokaujate?“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Uragano Miltono padariniai Floridoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Uragano Miltono padariniai Floridoje

Tuomet nusijuokęs ir žiūrėdamas tiesiai į kamerą jis kreipėsi į savo pirmtaką: „Pone prezidente Trumpai – buvęs prezidente Trumpai, užsiimk savo reikalais, žmogau. Padėk tiems žmonėms“.

Iškart po to jis nusisuko nuo mikrofono. Jau išeinančio iš salės prezidento viena žurnalistė pasiteiravo, ar reikalaus D.Trumpo atsakomybės. Atsisukęs šalies vadovas tarstelėjo, kad atsakomybės pareikalaus visuomenė: „Verčiau jūs iš žiniasklaidos reikalautumėte jo atsakomybės, nes žinote tiesą.“

Galiausiai J.Bidenas pridūrė neketinantis kalbėtis su D.Trumpu.

15min verdiktas: melas. J.Bidenas neprašė D.Trumpo padėti nuo uragano nukentėjusiems žmonėms, nebent tuo, kad užsiimtų savo reikalais. Priešingai – prezidentas savo pirmtaką apkaltino skleidžiant melagingą informaciją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito