Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Užuojautos Gazai ieško jautriais vaizdais: ar tikrai vaiką šokas ištiko praradus tėvus?

Kas yra verkiantis juodbruvas mažylis, kurį bando paguosti medikas? Internautai iš Lietuvos pasakoja, esą berniukas, vardu Muchamedas, yra iš Gazos, jo tėvai žuvo per Izraelio antskrydį. Ši istorija apie vaiką – ne visai tiksli. Jis išties gyvena Gazoje ir buvo ištiktas šoko po izraeliečių atakos, bet žiniasklaidoje nėra informacijos, kad jo tėvai būtų žuvę.
Gazos Ruožas po Izraelio apšaudymo
Gazos Ruožas po Izraelio apšaudymo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žada surasti tėtį

„Viena labai didelė vieno labai mažo berniuko nelaimė, kurią į jo gyvenimą atnešė vienas (Izraelio premjeras Benjaminas) Netanyahu.

Šis berniukas dar užvakar buvo labai laimingas, – prieš kelias dienas paskelbė vienas „Facebook“ vartotojas. – Kadangi jam – dar tik 3 metai, o tokio amžiaus vaikai dar tik mokosi pažinti pasaulį, jiems viskas įdomu, o pasaulis labai šviesus ir įdomus.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašams apie karą Izraelyje pasitelkiami jautriausi vaizdai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Įrašams apie karą Izraelyje pasitelkiami jautriausi vaizdai

Vakar Izraelio oro pajėgos nužudė jo mamą ir tėtį. Jis stebuklo dėka liko gyvas. Gelbėtojai jį ištraukė iš po griuvėsių. Kaip matote, jis labai išsigandęs, nes aplinkui visi žmonės jam nepažįstami.

Dabar jį domina tik vienas klausimas: kur jo tėvai. Nes jis tiesiog nori, kad jį apkabintų savo švelniausiomis rankomis mama, o tėtis būtų šalia ir apsaugotų nuo viso siaubo, kuris vyksta aplinkui.

Gydytojai jam dar nesakė, kad jis liko visiškai vienas.

Jo vardas Muchamedas, jis iš Gazos.“

Maždaug 45 sek. trukmės vaizdo įraše matyti 4-5 metų tamsaus gymio berniukas. Jis atrodo stipriai išsigandęs ir visas dreba. Kažkieno pokalbis su vaiku paaiškina, kodėl jis – tokios būklės.

Vyras, kuris greičiausiai ir filmuoja, mažylio arabiškai klausia, kas atsitiko. Vaikas sunkiai susikaupia atsakymui. Filmuojantysis pasidomi, ar „tai atsitiko jam miegant“, ir, kai berniukas linkteli, perklausia, kas įvyko.

Taip pat skaitykite: Tėvai ir psichiatrai: Gazos Ruože gyvenantys vaikai rodo vis daugiau traumos požymių

Kai vaikas, jau pradėjęs kalbėti, susigraudina, vyras pasufleruoja, kad jam miegant įvyko sprogimas.

Šalia mažylio sėdintis kitas vyras mediko uniforma pasiteirauja, ar jis išsigandęs. Vaikui linktelėjus, jis paragina nebijoti, pasako, kad bombardavimas liovėsi. Filmuojantysis dar kreipiasi į berniuką kaip į sūnėną.

Kai medikas apkabina vaiką ir ramindamas ragina nebebijoti bei vadina herojumi, šis ima raudoti. Vyras paklausia, ar surasti jo tėtį, berniukas vėl linkteli. Medikas pažada paieškoti tėčio.

Įraše neužsimenama, kad vaiko tėvai būtų žuvę, nenuskamba ir jo vardas.

Peržiūrų – milijonai

Paieška internete pagal cituotame įraše paminėtus žodžius „berniukas Gaza tėvai gydytojas“ pirmiausiai nuveda į Kataro televizijos „Al Jazeera“ paskyras socialiniuose tinkluose ir interneto platformose, taip pat – jos tinklalapį.

„Gydytojai bandė paguosti palestinietį berniuką, kurį ištiko šokas po Izraelio atakos prieš Rafachą Gazos Ruožo pietuose“, – buvo paaiškinta televizijos kanale „YouTube“, kur įrašas peržiūrėtas jau maždaug 170 tūkst. kartų.

VIDEO: Medikai guodžia vaiką, kuris ištiktas šoko po Izraelio atakos

Televizijos paskyroje „TikTok“ įrašas peržiūrėtas jau daugiau nei 5 mln. kartų. Čia prie įrašo pateikta analogiška informacija. Kaip ir „Al Jazeera“ tinklalapyje.

Nė viename iš šių tinklalapių nepateikta informacijos apie vaiko tėvus, juoba nepaminėta, kad jie žuvo. Matomas medikas net pažada surasti berniuko tėtį.

Viena vertus, tai gali būti tik būdas jį paguosti, kita vertus, galima suabejoti, ar vyras ryžtųsi mažylį traumuoti dar kartą – suteikęs vilties, kad tėtis gyvas, o paskui pasakęs, kad žuvo. Gali būti ir taip, kad medikas apskritai neturi duomenų apie poros likimą.

Apie vaiko tėvus nekalbama ir kitur internete, kur skelbiamas pats įrašas vaizdo tas (čia, čia, čia, čia). Bet čia nurodytas jo vardas – Muhammadas.

„YouTube“ galima rasti ir įrašą, kuriame pokalbis su berniuku išverstas į anglų kalbą.

Analogiška skurdi informacija apie Muhammadą skelbiama ir „Al Jazeera“ tinklalapyje publikuotame straipsnyje arabų kalba: „Jo galūnės dreba iš baimės… Žiūrėkite – palestiniečių vaiko, kuris pabudo nuo Izraelio bombardavimo garso, šokas.

Vaizdo klipe rodomas siaubas ir šokas, patirtas vaiko Muhammado iš Gazos Ruožo, jam pabudus nuo Izraelio bombardavimo garso, kuris sukėlė paniką ir nuolatinį visų galūnių drebėjimą.“

Daugiau duomenų apie mažylį čia nepateikta – toliau straipsnyje pasakojama apie atakų prieš „Hamas“ pasekmės.

VIDEO: Jautrus vaizdo įrašas su žmonėmis, kurie žuvo arba tapo „Hamas“ įkaitais

15min verdiktas: trūksta konteksto. Vaikas tikrai šoką patyrė po Izraelio bombardavimo, tačiau iš internete randamos informacijos nežinia, ar per šią ataką žuvo jo tėvai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas