Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 22

V.Dombrovskis: atsikračius Rusijos pančių svarbu nepatekti į Kinijos spąstus

Ieškant būdų kaip išlaikyti prekybos santykius su Kinija, bet kartu mažinti priklausomybę, politikos nuo ekonomikos atskirti negalima, sako Europos Komisijos vicepirmininkas, už prekybą atsakingas komisaras Valdis Dombrovskis. Buvęs Latvijos premjeras pripažino, kad Rusijai pradėjus invaziją į Ukrainą, dėmesio centras slenka iš ES Vakarų į Vidurio ir Rytų Europą.
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

V.Dombrovskis davė išskirtinį interviu 15min video laidai „15/15“.

Diskusijoje sakėte, kad ES vis dar turi būti atvira pasauliui prekybos politikos kontekste. Ar ne per daug naivu išlaikyti mūsų atvirumą pasauliui, kai tokios šalys kaip Rusija naudojasi mūsų atvirumu savo amoralioms priežastims?

– Na, sakyčiau, kad tai yra ES atviros strateginės autonomijos koncepcija. Viena vertus, mes išlaikome savo atvirumą, įsipareigojimą daugiašališkumui ir taisyklėmis grindžiamai prekybos sistemai. Tačiau, kita vertus, esame pasirengę prireikus veikti savarankiškai, jei tam tikros šalys nesilaiko taisyklių.

Na, ES ekonominiu požiūriu iš tikrųjų labai prasminga ateinantį dešimtmetį ginti daugiašalę prekybos sistemą. Apie 90 proc. ekonomikos augimo vyks už ES ribų, jei kalbėsime apie pasaulinį augimą. Taigi mums reikia būti prisijungusiems prie šio išorinio augimo šaltinio, o dalis ES energijos išteklių turi didelį prekybos perteklių, todėl uždarymas gali tik pabloginti mūsų ekonomines perspektyvas. Taigi, atsižvelgiant į visus šiuos aspektus, svarbu, kad išliktume atviri.

Paminėjote Rusiją. Pavyzdžiui, jei pažvelgtume į priklausomybę nuo Rusijos, kurią turėjome dėl rusiško iškastinio kuro, kai dabar pereiname prie žaliosios ir skaitmeninės ekonomikos, svarbu nekurti naujų priklausomybių, todėl negalime būti priklausomi tik nuo vieno ar kelių tiekėjų dėl kritinių žaliavų, kurių mums reikia pereinant prie žaliosios ir skaitmeninės ekonomikos. Turime užmegzti partnerystę visame pasaulyje su patikimais partneriais.

Kur įžvelgiate naujų galimų priklausomybių rizikas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas