Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

V.Orbanas erzina EK vadovę: nominuoja tą patį eurokomisarą antrai kadencijai

Viktoras Orbanas tikrai supykdė Ursulą von der Leyen, pasirinkdamas kandidatą į būsimą Europos Komisiją. Vengrijos ministras pirmininkas pirmadienį paskelbė, kad nori, jog į Briuselį grįžtų Olivéris Várhelyi, rašo leidinys „Politico“.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas / „AFP“/„Scanpix“

„Per pastaruosius penkerius metus Komisijos narys O.Várhelyi įrodė, kad ES gali būti teigiama jėga savo kaimynystėje ir už jos ribų, – pirmadienį socialinėje žiniasklaidoje rašė V.Orbanas. – Jis puikiai dirbs būsimoje Komisijoje!“

Oliveris Varhelyi / Risto Bozovic / AP
Oliveris Varhelyi / Risto Bozovic / AP

Sulaukė kritikos dėl savo darbo

Briuselyje šis pasirinkimas bus vertinamas prieštaringai. O.Várhelyi nuo 2019 m. dirbo už kaimynystę ir plėtrą atsakingu Komisijos nariu ir kartais sulaukdavo Briuselio pareigūnų kritikos dėl savo darbo ir požiūrio į šalis kandidates, kuriose kyla problemų dėl teisinės valstybės ir demokratijos.

Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen paprašė, kad viso bloko nacionalinės vyriausybės pateiktų du kandidatus į Komisijos narius – vyrą ir moterį, išskyrus atvejus, kai jos iš naujo skiria komisarą. O.Várhelyi siūlymas dar vienai kadencijai reiškia, kad V.Orbanas neprivalo siūlyti moters kandidatės, ir pirmadienį jis to nepadarė.

Mažai tikėtina, kad O.Várhelyi liks eiti dabartines pareigas, kurios bus labai svarbios per ateinančius penkerius metus, kai Ukraina, Moldova ir kitos šalys ruošiasi prisijungti prie bloko. ES vyriausybės nelabai nori, kad vengras išsaugotų šias svarbias pareigas, be to, labai tikėtina, kad O.Várhelyi bus griežtai kvočiamas per klausymus Europos Parlamente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas