Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V. Orbanas: Lenkijos centro dešiniųjų vyriausybę suformavo ES

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas penktadienį pareiškė, kad Lenkijos vyriausybę ir jos ministrą pirmininką Donaldą Tuską paskyrė Europos Sąjunga (ES), neva surengusi sąmokslą, kuriuo siekta pašalinti ankstesnę dešiniojo sparno vadovybę.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas / Szilard Koszticsak / AP
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas / Szilard Koszticsak / AP

V. Orbanas nepateikė jokių jo teiginius apie Lenkijos vyriausybę pagrindžiančių įrodymų.

Šie komentarai nuskambėjo praėjus dviem dienoms po to, kai dešiniųjų pažiūrų V. Orbanas, vis priešiškiau nusiteikęs ES atžvilgiu, savo kalboje šalininkams užsiminė, esą blokas siekia nuversti jo vyriausybę ir Vengrijoje įvesti marionetinį režimą.

Penktadienį kalbėdamas per valstybinį radiją V. Orbanas užsipuolė Europos Komisijos (EK) pirmininkę Ursulą von der Leyen (Urzulą fon der Lajen) ir didžiausios bloko politinės grupės vadovą, Europos liaudies partijos (ELP) lyderį Manfredą Weberį (Manfredą Vėberį).

V. Orbanas teigė, kad šie asmenys siekia pakeisti jo vyriausybę, panašiai kaip jie tai, jo teigimu, jau padarė Lenkijoje 2023-iaisiais, kai D. Tusko vadovaujama koalicija per nacionalinius rinkimus įveikė valdančiąją partiją „Teisė ir teisingumas“ (PiS).

„Tai net ne slaptas sąmokslas prieš Vengriją, o atvirai pristatytas, paviešintas planas“, – nepateikdamas įrodymų sakė V. Orbanas apie tariamą sąmokslą prieš jį. 

„Tas pats nutiko ir Lenkijoje. Lenkai taip pat ėjo savo keliu, jie taip pat ėmėsi savarankiškos Lenkijos politikos migracijos, lyčių ir ekonomikos srityse“, – pažymėjo jis. 

U. von der Leyen ir M. Weberis, tęsė jis, „darė viską, ką galėjo, ir atvirai skelbė, kad konservatyvi Lenkijos vyriausybė turėtų pasitraukti ir būti pakeista nauja. Taip mūsų draugas D. Tuskas tapo Lenkijos ministru pirmininku. Toks pat scenarijus dabar vyksta ir Vengrijoje“.

V. Orbanas nuolat konfliktuoja su ES, kuri Vengrijai neskyrė milijardinės finansinės paramos dėl tariamų teisinės valstybės principo ir demokratijos standartų pažeidimų.  Ankstesnė Lenkijos nacionalistų ir konservatorių vyriausybė taip pat ne vienus metus ginčijosi su ES dėl demokratijos padėties.

Reaguodamas į tai, V. Orbanas vis labiau kritikuoja bloką, prie kurio Vengrija prisijungė 2004-aisiais, ir sutelkė euroskeptiškas partijas visoje ES, kad sukurtų kraštutinių dešiniųjų politinę jėgą bloko įstatymų leidžiamojoje valdžioje.

Jis taip pat priartino Vengriją prie autokratinių valstybių, tokių kaip Rusija ir Kinija, siekdamas užsienio investicijų ir paskolų iš Maskvos ir Pekino, dėl jo veiksmų ES įšaldžius milijonus eurų. 

D. Tusko vyriausybė siekia atkurti Lenkijos demokratines institucijas, kurios, D. Tusko nuomone, buvo išardytos valdant ankstesnei su V. Orbanu draugavusiai vyriausybei, tačiau ir toliau laikosi tam tikros konservatyvios politikos, pavyzdžiui, griežto požiūrio į nelegalią imigraciją.

V. Orbanas, kurio 2026-ųjų pradžioje laukia nacionaliniai rinkimai, penktadienį duotame interviu palygino ES su buvusia Sovietų Sąjunga.

„Jie pamažu eina link to. Jiems reikia marionetinės vyriausybės. Kalbėkime atvirai, kiekviena imperija yra tokia. Tokie buvo sovietai, ar ne?“ – sakė jis apie ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai