Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 15 /11:40

V. Orbanas susiejo visų ES lėšų atblokavimą Vengrijai su tolesne pagalba Ukrainai

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį paragino Europos Sąjungą atblokuoti visas milijardines lėšas jo šaliai, kad imtųsi svarstyti galimybę atšaukti savo veto dėl tolesnės pagalbos Ukrainai.

Blokas norėjo per ateinančius ketverius metus papildomai skirti 50 mlrd. eurų Kyjivui paremti, taip padidindamas bendrą bloko biudžetą, tačiau Vengrijos lyderis nacionalistas šį planą užblokavo anksti penktadienį Briuselyje vykstančiame svarbiame aukščiausiojo lygio susitikime.

„Susidarė nepaprasta padėtis, nes kitos šalys nori pakeisti septynerių metų einamąjį biudžetą, kurį vakar vetavau“, – penktadienio rytą V. Orbanas sakė interviu Vengrijos visuomeniniam radijui.

VIDEO: V.Orbanas: galutinį sprendimą priims Vengrijos parlamentas

Dauguma ES lyderių norėjo, kad šios savaitės aukščiausiojo lygio susitikime būtų pademonstruotas solidarumas su Ukraina praėjus beveik 22 mėnesiams nuo Rusijos invazijos pradžios.

Tačiau bet kokie sprendimai turi būti priimami vienbalsiai.

VIDEO: V.Orbanas išėjo iš salės, bet sprendimas dėl Ukrainos narystės derybų ES įvyko – kaip?

Kritikai jau seniai kaltina V. Orbaną, kad jis laiko paramą Ukrainai įkaite, siekdamas priversti Briuselį atblokuoti milijardus eurų ES lėšų, įšaldytų dėl ginčo dėl teisinės valstybės principo.

Trečiadienį Europos Komisija sutiko atblokuoti 10 mlrd. eurų iš šių pinigų, ką kai kas laikė paskutinės minutės nuolaida Budapeštui.

Tačiau maždaug 21 mlrd. eurų, numatytų Vengrijai, vis dar nepasiekiami, kol Budapeštas įvykdys tam tikras reformas.

„Visada sakiau, kad jei kas nors nori pakeisti biudžeto įstatymą, o jie to nori dėl kelių priežasčių, tai puiki proga Vengrijai aiškiai parodyti, kad ji turi gauti tai, ko nusipelnė. Ne pusę, paskui ketvirtadalį, bet ji turi gauti viską“, – kalbėjo V. Orbanas.

„Todėl norime, kad su mumis būtų elgiamasi sąžiningai, ir dabar yra didelė tikimybė, kad galėsime tai užtikrinti“, – pridūrė jis.

Vis dėlto V. Orbanas buvo įtikintas kolegų ES lyderių neblokuoti sprendimo pradėti derybas su Kyjivu dėl prisijungimo prie bloko.

„Jų lemiamas argumentas buvo tas, kad Vengrija neturi ko prarasti, nes galutinį žodį dėl Ukrainos narystės turi tarti nacionaliniai parlamentai, kurių yra 27, įskaitant Vengrijos“, – sakė V. Orbanas.

„Nenorėjau, kad Vengrija turėtų priimti tokį blogą sprendimą ant savo sąžinės [...], todėl išėjau iš salės“, – teigė jis.

VIDEO: Istorinė akimirka: Charles'is Michelis paskelbė sprendimą dėl Ukrainos

Pasak V. Orbano, bus maždaug 75 atvejai, kai jo vyriausybė galės sustabdyti procesą, ir pažadėjo „užtraukti rankinį stabdį“, kol vengrai nesumokėjo už bet kokias pasekmes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas